Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Mέδουσες εμφανίστηκαν στις παραλίες της Αλεξανδρούπολης


Μέδουσες εμφανίστηκαν στις παραλίες της Αλεξανδρούπολης και κοκκινίλες στο δέρμα πολλών από τους λουόμενούς τους. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε; Υπάρχει κίνδυνος και από τα φύκια;




Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο αντινομάρχης Έβρου, Μιχάλης Κογιομτζής, μετά από παράπονα λουόμενων, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπισθεί μέδουσες στις παραλίες της Αλεξανδρούπολης.


Πολλοί ήταν οι λουόμενοι που εμφάνισαν κοκκινίλες στο δέρμα μετά το κολύμπι και φαγούρα, με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν.

Οι μέδουσες παρασύρονται από τα ρεύματα προς τις παραλίες, ενώ λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν οι περισσότερες, όταν φτάνουν στις ακτές, είναι είτε νεκρές είτε ετοιμοθάνατες.

Εξάλλου, αναφορικά με την ποιότητα των νερών της θάλασσας της Αλεξανδρούπολης, τα αποτελέσματα των εβδομαδιαίων μικροβιολογικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, έδειξαν ότι τα νερά είναι "εξαιρετικής ποιότητας".

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στο Θρακικό πέλαγος παρατηρήθηκε αυξημένη ποσότητα φυτοπλαγκτού. Όπως σχολίασε σε δηλώσεις του, πρόκειται για φαινόμενο το οποίο παρατηρείται κάθε χρόνο, σε όλες τις θάλασσες της Μεσογείου, ενώ υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη, τα οποία είναι ακίνδυνα.

Αναφερόμενος στο θέμα των κουνουπιών και στην αποτελεσματικότητα των ψεκασμών, ο κ. Κογιομτζής σημείωσε ότι υπάρχει κάποια μείωση, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για αποτελεσματικότητα αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπισθεί από κοινού με την Τουρκία».