Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Πολιτική αντίδραση για τον «ομαδικό τάφο» στον Έβρο

Σοκ προκαλεί η ανανάλυψη «ομαδικού τάφου» κοντά στο Σουφλί, στον οποίο θάβονται λαθρομετανάστες που περνούν τα ελληνικά σύνορα. Αντιδρούν ελληνικά και ευρωπαϊκά Δίκτυα και Φόρουμ Μεταναστών, αλλά αντέδρασε και ένα ελληνικό κόμμα. Ποιο είναι αυτό;




Την προστασία της ζωής των μεταναστών, που προσπαθούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ζήτησαν χθες οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την αποκάλυψη πρόχειρου, υποτυπώδους νεκροταφείου σε δυσπρόσιτη περιοχή έξω από το χωριό Σιδηρώ, κοντά στο Σουφλί του Εβρου. Εκεί, σε ένα χωράφι, χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας ενταφιάζονται οι δύστυχοι μετανάστες που χάνουν τη ζωή τους επιχειρώντας να μπουν παράνομα στη χώρα μας, και υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι πρόκειται για ομαδικό τάφο.


Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, οι οικογένειες που ζητούν τα λείψανα των συγγενών τους υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία καθώς «οι τάφοι ανοίγουν ξανά και ξανά, μέχρι να εντοπιστεί ό,τι απέμεινε από τους ανθρώπους τους».

Το σκηνικό συμπληρώνει μια πρόχειρη μικρή πινακίδα όπου με δυσκολία διαβάζει κανείς: «Νεκροταφείο λαθρομεταναστών. Μουφτεία Εβρου». Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν «από την Πολιτεία να εξασφαλίσει την αξιοπρεπή ταφή των ανθρώπων αυτών και να παρέχει στους συγγενείς τους όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις».

Παράλληλα καλούν τη Μουφτεία Εβρου «να αντικαταστήσει αμέσως την απαράδεκτη αυτή πινακίδα και να φροντίζει σε τακτική βάση το χώρο ταφής των δυστυχισμένων αυτών συνανθρώπων μας».

Το γεγονός αποκάλυψε έρευνα του διεθνούς δικτύου Welcome to Europe («Καλώς ήλθατε στην Ευρώπη») για τον εντοπισμό του τάφου μετανάστη που σκοτώθηκε στα σύνορα στις 25 Ιουνίου και τον αναζητούσαν η γυναίκα και τα παιδιά του.

Σύμφωνα με το Δίκτυο «το γεγονός ότι η τοπική αρχή διέταξε την εκταφή της σορού και την ταφή σύμφωνα με το μουσουλμανικό τελετουργικό, δεν αναιρεί ότι οι νεκροί μετανάστες έχουν ταφεί σε ομαδικό τάφο. Πρόκειται για κατάφωρη ασέβεια προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους».

Το Δίκτυο καταγγέλλει επίσης ότι «κατά τους επτά πρώτους μήνες του έτους, 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σκληρά φυλασσόμενα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ άλλοι 19 πνίγηκαν στις 25 Ιουνίου στον ποταμό Εβρο».

Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης σε ανακοίνωσή του εκφράζει αποτροπιασμό επισημαίνοντας: «Το ότι οι πρόσφυγες που χάνουν τη ζωή τους πετιούνται σε λάκκους στα χωράφια, μας κλονίζει και μας σοκάρει. Ας απαιτήσουμε από το κράτος να θάβει αυτούς που σκοτώνονται στην πόρτα του ως ανθρώπους και όχι ως σκυλιά».


Πηγή: http://www.enet.gr/