Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Συσκέψεις στην Αθήνα για θέματα της Ροδόπης



Ποιοι πήγαν σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΕΛΓΑ και Οργανισμό Σχολικών κτηρίων και τι πέτυχαν...





Στην Αθήνα βρίσκονται από τη Δευτέρα φορείς της Ροδόπης όπου έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις με την κεντρική διοίκηση για ζητήματα που απασχολούν τον Νομό.


Την Δευτέρα 23 Αυγούστου ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, μετέβη μαζί με τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Τσετίν Μάντατζη, τον Νομάρχη Ροδόπης, Άρη Γιαννακίδη, και τον Δήμαρχο Ιάσμου, Κυριάκο Αμούτζα,και συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να μεταφέρουν τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών και των βαμβακοπαραγωγών της περιοχής.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά της 12 το μεσημέρι παρουσία της Υπουργού, Κατερίνας Μπατζελή, αναπτύχθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο οι καλλιέργειες καπνού οι οποίες επλήγησαν από ιώσεις (νεκρωτική ίωση), ασθένειες (περονόσπορος) όσο και οι βαμβακοκαλλιέργειες που έχουν πληγεί από το πράσινο σκουλήκι.

Οι ζημιές στα καπνά έφτασαν σε ποσοστό το 80% και οι καπνοπαραγωγοί έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση ενώ σύμφωνα με τον Νομάρχη Ροδόπης ο οποίος συνομίλησε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στη Θράκη κ. Τσέτουρα «θεμελιώνεται δικαίωμα για αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ».

Να επισημανθεί όμως πως πριν ένα μήνα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, Θεόδωρος Σαρρής, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και η Υπουργός δεσμεύτηκε για αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια κινητοποίηση για καταγραφή των ζημιών από τα αρμόδια συνεργεία του ΕΛΓΑ, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους καπνοπαραγωγούς.

Ακόμη οι φορείς μετέφερα στην υπουργό την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι βαμβακοκαλλιεργητές. Οι ζημιές από το πράσινο σκουλήκι στις καλλιέργειες βαμβακιού αγγίζουν φέτος το 80% και αφορούν στον Ν. Ροδόπης συνολική έκταση 50-60.000 στρεμμάτων.

Η Υπουργός άκουσε με προσοχή τους φορείς και τους ευχαρίστησε για την επίσκεψή τους καθώς όπως δήλωσε είναι οι πρώτοι τοπικοί φορείς που την επισκέπτονται και της θέτουν τα παραπάνω προβλήματα.

Σε ότι αφορά το θέμα του καπνού η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δώσει εντολή τις επόμενες ημέρες για καταγραφή των ζημιών, ενώ για το ζήτημα του βαμβακιού η Υπουργός δήλωσε ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρμόδιων φορέων του Υπουργείου την προσεχή Παρασκευή με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το πράσινο σκουλήκι και τους τρόπους αποζημίωσης των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών.

Στο τέλος της σύσκεψης οι φορείς της Ροδόπης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και δήλωσαν ότι αναμένουν μαζί με τους παραγωγούς την άμεση κινητοποίηση του Υπουργείου για την αποζημίωση των καπνοπαραγωγών και των βαμβακοπαραγωγών και την στήριξη των καλλιεργειών τους.

«Είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση με την κ. Μπατζελή η οποία δεσμεύτηκε να εξετάσει τα θέματα που της θέσαμε, σε υπηρεσιακό επίπεδο, μέχρι το τέλος της εβδομάδας», είπε σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Ροδόπης που βρίσκεται στην Αθήνα και σήμερα, Τετάρτη.

Την Τρίτη ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος επισκέφθηκαν τον ΟΣΚ για να ενημερωθούν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημοπράτηση του καινούργιο δημοτικού σχολείου Ιάσμου.

«Μας είπαν ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Προχωράμε ομαλά μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε ορίσει την προηγούμενη επίσκεψη μας» τόνισε ο Νομάρχης Ροδόπης.

Συνάντηση είχαν και με την πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικών κατοικιών κ. Γεωργία Κωτίδου με την οποία συζήτησαν την πορεία των υπό ανέγερση εργατικών κατοικιών στο Ίασμο.

Τέλος ο κ. Γιαννακίδης μετά από παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου και βουλευτή Ροδόπης του ΠαΣοΚ κ. Γιώργου Πεταλωτή απέσπασε βεβαιώσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (25η Διεύθυνση. Κίνησης Κεφαλαίων Εγγυήσεων – Δανείων – Αξιών) να συζητηθεί το αναβληθέν θέμα της άρσης της υποθήκης του τρίτου οικοπέδου της ΕΑΣ Ροδόπης για να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα κεφάλαια κίνησης και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.
 
 
Πηγή:  http://www.eleftherovima.gr/