Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Επιστολή στην Μπατζελή για το πράσινο σκουλήκι

Την έστειλε ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης

Ετοιμάζει και ερώτηση στη Βουλή ο Αλέκος Κοντός

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ...



Επιστολή - έγγραφο με την οποία ζητάει την αποκατάσταση των ζημιών και την έγκαιρη αποζημίωσή τους, έστειλε χθες ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης στους αρμόδιους, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο βαμβάκι και άλλες καλλιέργειες από το πράσινο σκουλήκι.


Για το ίδιο θέμα υπενθυμίζεται ότι ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων καταθέτει και ο βουλευτής Ξάνθης Αλέκος Κοντός, που ενημερώθηκε από την Διοίκηση της ΕΑΣ Ξάνθης για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες.





ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΞΑΝΘΗΣ Γ. ΠΑΥΛΙΔΗ



(Ζημιές στο βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι. Να καταγραφούν εγκαίρως οι ζημιές για αποζημίωση. Να προστατευτεί η συνδεδεμένη ενίσχυση.)

Ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης απηύθυνε έγγραφο προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τους Βουλευτές του Ν. Ξάνθης όπου αναφέρεται στις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι (Heliothis armigera) που έπληξαν εκτάσεις κυρίως από βαμβάκι στον Νομό Ξάνθης καθώς και στις αποζημιώσεις των παραγωγών.

Σχετικά ο Νομάρχης Ξάνθης δήλωσε: «Οι αγρότες του Νομού μας, επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι, όπως γνωρίζει ο ΕΛΓΑ και οι αρμόδιες για αποζημίωση των αγροτών υπηρεσίες. Αυτή η αρνητική τροπή φέρνει σε πολύ δύσκολή θέση τους αγρότες που βλέπουν μέρος των παραγωγών τους να καταστρέφεται, σε συνδυασμό με την ήδη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα. Το ενδεχόμενο της μη αποζημίωσης των υφιστάμενων ζημιών, θα οδηγήσει σε φαινόμενα ανέχειας για τους ήδη φτωχούς παραγωγούς. Οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες πρέπει να επιληφθούν του προβλήματος και να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από εθνικούς πόρους, με σύντομες διαδικασίες του ΕΛΓΑ. Η έγκαιρη και δίκαια αποζημίωση όλων των βαμβακοπαραγωγών της περιοχή μας, όπως και η διασφάλιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, θεωρείται

επιβεβλημένη. Η στήριξη του πρωτογενή τομέα, δηλαδή των αγροτών μας, είναι βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη του τόπου μας».