Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Η ερώτηση και η απάντηση Παπανδρέου για Θράκη

Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο από την ερώτηση για την λαθρομετανάστευση της Δέλτα Τηλεόρασης και την απάντηση του Πρωθυπουργού, στην συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ...





Δ. ΔΟΥΚΑΣ («ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΘΡΑΚΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε, το 2010 είχαμε μια έκρηξη ενός φαινομένου στο νομό Έβρου, το οποίο παράγει αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρομαι στο τεράστιο ρεύμα των παράτυπων μεταναστών, που διακινούνται μέσω του ποταμού Έβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πρόσφατα, βιώσαμε τρομακτικές εικόνες νεκρών στα ναρκοπέδια του Έβρου, νεκρών αθώων, μικρών παιδιών, πνιγμένων στα νερά του ποταμού Έβρου.




Αυτό το φαινόμενο παράγει θλιβερά προβλήματα, όπως τις εικόνες σε Κέντρα Υποδοχής και φύλαξης των παράνομων μεταναστών, όπου παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και, συγχρόνως, παράγονται φοβικά σύνδρομα στους τοπικούς πληθυσμούς της περιοχής, με προοπτική αυτά να μεταφερθούν σε κοινωνικό ρατσισμό.



Επειδή μέχρι τώρα δεν υπήρξαν αποτελεσματικές πολιτικές, η Κυβέρνησή σας σχεδιάζει πρωτοβουλίες άμεσες, δραστικές, για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο;





Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι ένα μεγάλο θέμα και, δυστυχώς, και μια τραγωδία για τόσους ανθρώπους. Ένα φαινόμενο παγκόσμιο, το οποίο φοβάμαι θα ενταθεί λόγω των καιρικών αλλαγών, λόγω ακόμα και της κρίσης που περνάει η διεθνής οικονομία. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε μια κρίση διατροφής, όπως υπήρξε πριν από λίγα χρόνια, με την άνοδο των τιμών σιτηρών και αλλού.



Όλα αυτά επηρεάζουν τα μεταναστευτικά ρεύματα. Και η Ελλάδα βρίσκεται στο μέτωπο, αν θέλετε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, το οποίο πρέπει να χειριστούμε με δύο τρόπους. Ο ένας πρέπει να είναι η ισχυρή αποτροπή αυτών των ρευμάτων – και εδώ χρειάζεται η συνεργασία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία συνεχίζουμε και επιδιώκουμε και βεβαίως αρχίζει και αποδίδει καρπούς. Ήδη, η FRONTEX έχει εγκατασταθεί στον Πειραιά και είναι πολύ σημαντικό ότι έχει παρουσία η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το θέμα.



Χρειάζεται η συνεργασία με τη γείτονα χώρα, την Τουρκία, η οποία και αυτή, μην νομίζετε, έχει αντίστοιχα προβλήματα όταν μπαίνουν, όπως μου έχουν πει, εκατομμύρια μετανάστες ή πρόσφυγες στη δική τους χώρα, οι οποίοι γίνονται και αντικείμενο πολλές φορές εγκληματικών ομάδων παραεμπορίου, που ούτε εμείς, ούτε και η Τουρκία, η επίσημη Πολιτεία, ελέγχει. Όμως, χρειάζεται στενή συνεργασία με την επίσημη Πολιτεία της Τουρκίας – και αυτό είναι ένα από τα θέματα που ήδη υπογράψαμε στην πρόσφατη συνάντηση και επίσκεψη του κ. Ερντογάν, για τη συνεργασία μας σε αυτό το θέμα, ώστε να μπορεί να αποτραπεί και να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα.



Χρειάζεται, από την άλλη πλευρά – η άλλη πλευρά του νομίσματος – ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν θέλετε, απλά η ανθρωπιά. Και εδώ η Ελλάδα είχε έλλειψη πολιτικής. Και η έλλειψη πολιτικής είχε δημιουργήσει μια ανομία, όπου πολλοί πρόσφυγες ερχόντουσαν στην Ελλάδα, περίμεναν μήνες για να αποφασίσει η χώρα μας, όταν αποφάσιζε αρνητικά τους άφηνε ελεύθερους πάλι στη χώρα μας, τους ξανάπιανε, τους ξανάβαζε σε φυλακές, ξαναέφευγαν και έτσι εμείς τους κάναμε μετά παράνομους πια, εμείς τους κάναμε εγκληματίες.



Είναι λοιπόν απαραίτητο να έχουμε ταχεία απόφαση και οι αποφάσεις αυτές πρέπει μετά να έχουν και εφαρμογή, είτε απέλασης, είτε δικαιώματος να παραμείνει για λόγους ανθρωπιστικούς, διότι είναι πρόσφυγες και προστατεύονται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.



Γι’ αυτό το λόγο, εμείς αποφασίσαμε εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, τη δημιουργία της Διυπουργικής Επιτροπής, ακριβώς για να προωθήσει όσο γίνεται γρηγορότερα αυτές τις αποφάσεις. Είμαστε σε στενή επαφή και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ώστε αυτά να προχωρήσουν και να βάλουμε μια τάξη σε ένα πρόβλημα που δημιουργεί – το αναγνωρίζω - τεράστια προβλήματα και στις κοινωνίες τις δικές μας.



Η Ελλάδα έχει μια δυνατότητα και θα έλεγα και μια παράδοση να μπορεί να αφομοιώνει πρόσφυγες. Και εμείς οι Έλληνες έχουμε προσφυγική παράδοση και εξορίες και μετανάστευση, αλλά μια κοινωνία μπορεί μέχρι ενός σημείου να απορροφήσει τέτοιους πληθυσμούς.



Έτσι λοιπόν, χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια. Είναι από τα δύσκολα προβλήματα, δεν λέω ότι ως δια μαγείας θα λυθεί. Και ξέρω, διότι έχω τακτική ενημέρωση και από τον κ. Βενιζέλο, που το Υπουργείο του φυλάει τα σύνορα στον Έβρο, και από τους τοπικούς παράγοντες, πόσο έχει ενταθεί το πρόβλημα στον Έβρο.



Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να το αντιμετωπίσουμε και το γρηγορότερο.