Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Νίκη Ερντογάν στο δημοψήφισμα της Τουρκίας

Στο 58% το "ναι" στο δημοψήφισμα. Περιορίζεται ο ρόλος στρατηγών και δικαστών

Τι σημαίνουν οι αλλαγές για την τουρκική κυβέρνηση και την επόμενη μέρα της χώρας...






Έξι στους δέκα Τούρκους που προσήλθαν στις κάλπες της Κυριακής ψήφισαν υπέρ των αλλαγών στο τουρκικό Σύνταγμα που προτείνει η κυβέρνηση, αποτελέσματα που αποτελεί καίρια πολιτική νίκη για τον πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.




Υπέρ των αλλαγών ψήφισε το 58% του εκλογικού σώματος, ενώ η συμμετοχή στη διαδικασία έφτασε το 77%. Τα ποσοστά του «ναι» είναι ελαφρά υψηλότερα από εκείνα των δημοσκοπήσεων, κάποιες από τις οποίες έδειχναν πως επρόκειτο για αμφίρροπη μάχη.



«Η Τουρκία βγήκε ασπροπρόσωπη» δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Ρ.Τ.Ερντογάν, λέγοντας πως η κάλπη της Κυριακής αποτέλεσε ήττα «για τους υποστηρικτές των στρατιωτικών πραξικοπημάτων».



Οι Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι τέτοια αποτελέσματα θα ενισχύσουν το κυβερνών κόμμα εν όψει των εκλογών του 2011, επισημαίνοντας πως υπέρ των μεταρρυθμίσεων φαίνεται ότι τάχθηκαν και ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης.



Την ίδια στιγμή όμως, σε κάποιες περιοχές φαίνεται πως βρήκε απήχηση η έκκληση κουρδικού κόμματος για μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, με το σκεπτικό ότι δεν προωθούνται τα δικαιώματα των Κούρδων.



Την ημέρα σημάδεψαν επίσης συγκρούσεις μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών σε περιοχές με κουρδικό πληθυσμό, ενώ από το Σάββατο έχουν τεθεί υπό κράτηση συνολικά 138 άτομα ως ύποπτοι για εκφοβισμό ψηφοφόρων.



Η Κομισιόν χαιρέτισε την έκβαση του δημοψηφίσματος, λέγοντας πως αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά σημειώνοντας πως θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση των αλλαγών.



Το αποτέλεσμα «δείχνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Τούρκων πολιτών υπέρ των μεταρρυθμίσεων, για να αυξήσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους» δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, αλλά όλα «θα κριθούν από την εφαρμογή των αλλαγών».



Tη συμμετοχή στη διαδικασία εξήρε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ρ.Ερντογάν.



Αλλαγές με συμβολισμούς και ουσία



Οι 26 αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση επιχειρούν να μεταβάλλουν το πνεύμα του Συντάγματος που υιοθετήθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980 --σε αυτό το κλίμα επιλέχθηκε και η 12η Σεπτεμβρίου, 30 χρόνια μετά το κίνημα του στρατηγού Κενάν Εβρέν.



Η αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα η πλευρά των κεμαλιστών, έχει επικρίνει διατάξεις που προβλέπουν ότι η κυβέρνηση θα έχει λόγο στην επιλογή των ανώτατων δικαστικών και καταγγέλλει προσπάθεια για έλεγχο της δικαστικής εξουσίας αλλά δεν εξέφρασε διαφωνίες με την αναγκαιότητα πολλών από τις αλλαγές σε γενικές γραμμές.



To πακέτο των προτεινόμενων αλλαγών στο Σύνταγμα αυξάνει τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε 17 από 11, δίνοντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση την εξουσία να ορίζει κάποια από αυτά ενώ προβλέπεται και προσφυγή μεμονωμένων πολιτών.



Επανοριοθετείται η δικαιοδοσία των στρατοδικείων ενώ τα πολιτικά δικαστήρια θα μπορούν πλέον να δικάζουν στρατιωτικούς για εγκλήματα κατά της συνταγματικής τάξης (κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για δίωξη των πραξικοπηματιών του 1980).



Το πακέτο επιτρέπει επίσης τη συμμετοχή εργαζομένων σε παραπάνω από ένα συνδικαλιστικά σωματεία και αναγνωρίζει το δικαίωμα συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ αίρει την απαγόρευση απεργιών με πολιτικά κίνητρα. Οι αλλαγές αφορούν επίσης πολιτικές ελευθερίες, όπως την προστασία προσωπικών δεδομένων και τους περιορισμούς μετακινήσεων.
 
 
 
Πηγή:  http://www.in.gr/