Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Μπήκε πλαφόν στα καύσιμα


ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ τις ανώτατες τιμές που θα πωλείται η βενζίνη στους τρεις νομούς της Θράκης, στην Σαμοθράκη και τις γειτονικές μας περιοχές...



Στην επιβολή πλαφόν στα καύσιμα προκειμένου να αποφευχθούν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις με αφορμή την αυξημένη ζήτηση εξαιτίας της απεργίας των βυτιοφορέων, προχώρησε η κυβέρνηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν και να αποφευχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν από την Κυριακή στα πρατήρια πώλησης καυσίμων.

Στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, που ανήκουν στη Β' Ζώνη, η ανώτατη τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων ορίστηκε στα 1,545 ευρώ το λίτρο. Στα 1,745 ευρώ κυμαίνεται το πλαφόν στα 100 οκτάνια. Στο 1,605 στην Θράκη ορίζεται η ανώτατη τιμή στην βενζίνη LRP και στο 1,326 το πετρέλειαο κίνησης Diesel.

Το νησί της Σαμοθράκης, όπως και αυτό της Θάσου, ανήκει στην Γ' Ζώνη που περιλαμβάνει τ περιοχές με ΦΠΑ 16% και έχει ξεχωριστές τιμές που διαμορφώνονται στα 1,561 ευρώ τα 95 οκτάνια, στα 1,764 τα 100 οκτάνια, σε 1,624 το LRP και σε 1,322 το Diesel.

Οι γειτονικοί νομοί της Δράμας και της Καβάλας ανήκουν στην Α' Ζώνη και σε αυτούς οι τιμές διαμορφώνονται στα 1,496 ευρώ το λίτρο για τα 95 οκτάνια, σε 1,706 τα 100 οκτάνια, σε 1,566 το LRP και σε 1,290 το Diesel.

Τέλος, σε Αττική και Θεσσαλονίκη το πλαφόν ορίστηκε στα 1,473 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη και 1,701 ευρώ για την 100 οκτανίων. Η βενζίνη LRP ορίστηκε στα 1,561 ευρώ και πετρέλαιο κίνησης στο 1,282 ευρώ το λίτρο.

Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει για επτά ημέρες, οπότε θα επανεξεταστεί η σκοπιμότητα παράτασης των ανώτατων τιμών. Η απόφαση αυτή αποστέλλεται άμεσα στις οικείες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις οι οποίες μεριμνούν για την τήρηση των ανωτέρω προσδιοριζόμενων τιμών, επιβάλλοντας σε περίπτωση θετικής απόκλισης τις από το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Οι αρμόδιες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις οφείλουν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την άμεση δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής και να παρέχουν κάθε σχετική πληροφορία στους ενδιαφερόμενους. «Οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις εμπορίου των Νομαρχιών θα είναι εντατικοί, σε καθημερινή βάση και σε όλη τη χώρα. Στους παραβάτες θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.