Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Το περίπτερο της ΑΜ-Θ στην Διεθνή Εκθεση Θεσ/νικης

ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ

ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ

ΠΟΙΑ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ




Με θέρμη κι ενδιαφέρον αγκαλιάστηκε από τους επισκέπτες το Περίπτερο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που άνοιξε τις πύλες της στο κοινό το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου.



Μέσα από το Περίπτερο της ΠΑΜ-Θ παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες σε σχέση με την τουριστική προβολή που σχεδιάζεται από την Περιφέρεια αλλά και το ΕΣΠΑ, από στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής που βρίσκονται διαρκώς εκεί για να ενημερώνουν τον κόσμο. Διανέμεται πληροφοριακό υλικό σε σχέση με την πρόοδο του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ καθώς και υλικό προβολής με το λογότυπο του ΕΣΠΑ που απευθύνεται κυρίως στους μαθητές. Δίνονται πληροφορίες και απαντήσεις σε εξειδικευμένα ερωτήματα που αφορούν στο ΕΣΠΑ και τίθενται από επισκέπτες του περιπτέρου.


Η Γενική Γραμματέας της ΠΑΜ-Θ κ. Θεοδώρα Κόκλα επέλεξε στην ταυτότητα του Περιπτέρου ν’ αποτυπωθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα και δη μέσα από τους γυναικείους παραγωγικούς συνεταιρισμούς της περιοχής που έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σ’ ένα ευρύ κοινό, αλλά και να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους σε πολιτικά πρόσωπα κι επιχειρηματίες καθώς τον εκθεσιακό χώρο της Περιφέρειας επισκέφθηκαν κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματίες, έλληνες και ξένοι επισκέπτες, όπως και εκπρόσωποι του αθηναϊκού και του περιφερειακού τύπου.



Στο Περίπτερο συμμετέχουν, προβάλλοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, οι Γυναικείοι Παραγωγικοί Συνεταιρισμοί:

● «Γαία», «Ήρα» και Πέπλου Ν. Έβρου
● Κοτύλης και Σατρών Ν. Ξάνθης
● Καλού Αγρού και Κοκινογείων Ν. Δράμας


Επίσης, συμμετέχει το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, με εκθέματα που αφορούν στη λαϊκή παράδοση της Θράκης, όπως και πολλές κατασκευές, διακοσμητικές και χρηστικές, ανάμεσά τους τα περίφημα γαμήλια στέφανα, κατασκευάσμενα από κουκούλι. Το Μουσείο, που έχει δημιουργηθεί από την ερευνήτρια κ. Αγγέλα Γιαννακίδου συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προβολή της αισθητικής της Θράκης μέσω αντικειμένων στα οποία η παράδοση συναντά τη σύγχρονη καλλιτεχνική οπτική. Το Μουσείο είναι από τους καλύτερους πρεσβευτές της παραδοσιακής ζωής της Θράκης και ειδικότερα του Ν. Έβρου από το τέλος του 17ου αι. ως τις αρχές του 20ου αιώνα.


Η Γενική Γραμματέας κ. Κόκλα, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο Περίπτερο, συζήτησε με τους επισκέπτες για τα έργα και τις δράσεις της Περιφέρειας καθώς επίσης για τον πλούτο πολιτισμού και ιδεών των Γυναικείων Παραγωγικών Συνεταιρισμών. Επίσης, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους φορείς που βρέθηκαν εκεί για τον σχεδιασμό του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης για την Οροσειρά της Ροδόπης», το οποίο γεωγραφικά περιλαμβάνει την ορεινή – συνοριακή περιοχή των Νομών Δράμας, Ξάνθης Ροδόπης και μέρος του Έβρου και στοχεύει στη δημιουργία ενός οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμου ορεινού χώρου, στον οποίο θα αξιοποιούνται αειφορικά οι τοπικοί πόροι.


Ο εκθεσιακός χώρος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στεγάζεται στο Περίπτερο 15 (Stand 19) και είναι ανοιχτό όλες τις ώρες λειτουργίας της Έκθεσης έως τις 19 Σεπτεμβρίου