Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Αντίστροφη μέτρηση για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Η Δράμα ετοιμάζεται να βάλει για μια ακόμα φορά τα γιορτινά της για να υποδεχθεί την διοργάνωση

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και οι ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ



Πιστό στο φθινοπωρινό ραντεβού του, το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας διεξάγεται φέτος από από τις 20 μέχρι τις 25 Σεπτέμβρη. Με αναπτερωμένο ηθικό, μετά τη θερμή υποδοχή της μικρού μήκους ταινίας «Casus Belli», του Γιώργου Ζώη, στη Μόστρα της Βενετίας, το Φεστιβάλ Δράμας αναλαμβάνει την κινηματογραφική σκυτάλη. Στα τρία διαγωνιστικά τμήματα, το 33ο ελληνικό, το 16ο διεθνές και το digital, θα συμμετάσχουν φέτος 34 ελληνικές, 57 διεθνείς και 48 ψηφιακές ταινίες αντίστοιχα.


Πολλά και ποικίλα αφιερώματα «ντύνουν» και φέτος τις κινηματογραφικές μέρες στη Δράμα. Ελβετικός, βελγικός (με έμφαση στο Φλαμανδικό) και γαλλόφωνος κινηματογράφος θα έχουν την τιμητική τους, καθώς επίσης θα προβληθούν επιλεγμένες βραβευμένες ταινίες των τελευταίων ετών από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Βουδαπέστης, BUSHO.


Στο πρόγραμμα της Δράμας περιλαμβάνονται, ακόμα, οι δεκατρείς υποψήφιες ταινίες της κατηγορίας Μικρού Μήκους των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου για το έτος 2009, καθώς και η ταινία «Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη» του Marcel Lozinski από την Πολωνία, ο οποίος αναδείχθηκε τελικός νικητής. Ειδική θέση στα αφιερώματα κατέχει το Πανόραμα Σπουδαστικών Ταινιών με 51 ελληνικές παραγωγές Ελλήνων φοιτητών και σπουδαστών κινηματογραφικών σχολών.


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ Δράμας συμμετέχει στην ενημερωτική καμπάνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαφορετικότητα και παρουσιάζει θεματικό κινηματογραφικό αφιέρωμα με την παρουσίαση μίας ταινίας δικής του παραγωγής, με τίτλο «Η διαφορετικότητα στο χώρο εργασίας. Το παράδειγμα της Δράμας». Η ταινία παρουσιάζει τις καλές πρακτικές εργασίας που ξεχωρίζουν στην πόλη της Δράμας αλλά και περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν βιώσει τη διάκριση στον εργασιακό τους χώρο.


Τέλος, παρουσιάζεται ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού SFF-rated 2010, όπου θα προβληθούν επιλεγμένες ταινίες από την φετινή διοργάνωσή του στην Αθήνα.


Παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ


-Στον Ανδρέα Παγουλάτο, ποιητή, θεωρητικό κινηματογράφου και συγγραφέα, που έφυγε τον περασμένο Μάρτιο, θα είναι αφιερωμένα τα «Αίθρια Λογοτεχνικά Σεμινάρια», στα οποία θα παρουσιάζονται νέα βιβλία και οι συγγραφείς τους, ενώ κατά την τελετή έναρξης θα προβληθεί και μια ταινία-πορτρέτο του.


-Καθημερινά, πριν από το διαγωνιστικό τμήμα του Ελληνικού Φεστιβάλ, θα γίνεται προβολή επιλεγμένου υλικού από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ, με τίτλο «Ενός αιώνα Έλληνες».


-Επίσης, θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός φωτογραφίας με τίτλο «Δράμα ΖΕΙΝ. Το σήμερα ή το χθες», καθώς και παρουσιάσεις σκηνοθετών, οι οποίοι θα είναι σε ανοικτό διάλογο με το κοινό.


Για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ


Οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιλεγμένες γαλλόφωνες ταινίες κινουμένου σχεδίου και μυθοπλασίας από τον Καναδά και τη Γαλλία, στο πλαίσιο του αφιερώματος στη γαλλοφωνία. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον οργανισμό “GERMAN FILMS Αssociation”, το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ταινίες κινουμένου σχεδίου και μυθοπλασίας από τη Γερμανία.


Τέλος, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, διοργανώνεται το εργαστήριο ραδιοφώνου «Let’s play Radio!» για τους μαθητές, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να «εισβάλουν» στο μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου και να «ταξιδέψουν» με όχημα τη μουσική και το σινεμά.


Καλές προβολές!




Πηγή:  http://www.dramafilmfestival.gr/