Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ζητά ανταλλάγματα για να άρει το casus belli!!!

Αλλάζει το παραμύθι από τον Νταβούτογλου και μάλιστα την ώρα που πήγε στην Άγκυρα ο Δρούτσας για να δουν τον αγώνα μπάσκετ Ελλάδςς - Τουρκίας. Τι μας ζητούν οι Τούρκοι για να... μην μας απειλούν με πόλεμο;



Η Άγκυρα δεν πρόκειται να άρει μονομερώς την απειλή πολέμου (casus belli) εναντίον της Ελλάδας για την επέκταση των χωρικών υδάτων της σε 12 ναυτικά μίλια, επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ερωτηθείς για το υπό κατάρτιση νέο Έγγραφο Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες λέγοντας ότι αυτό είναι απόρρητο, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι όποιες κινήσεις γίνουν στο Αιγαίο θα πρέπει να είναι αμοιβαίες. «Θα αλλάξει η στάση της Τουρκίας και της Ελλάδας, της μιας απέναντι στην άλλη, με αμοιβαία βήματα» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία δεν κάνει μονομερείς κινήσεις στο θέμα των 12 μιλίων.

Ανέφερε δε ότι υπάρχει προηγούμενη απόφαση της Αθήνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να παραιτηθεί η Αθήνα του δικαιώματος της για επέκταση των χωρικών της υδάτων προκειμένου η Άγκυρα να άρει το casus belli.

Τόνισε πάντως ότι υπάρχει ύφεση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και πως η νέα προσέγγισή της Άγκυρας στηρίζεται στο όραμα και όχι στην έννοια της απειλής.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο τουρκικό δίκτυο NTV έγιναν λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης του casus belli στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Εγγράφου Εθνικής Ασφαλείας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά στο νέο Έγγραφο, που πρόκειται να συζητηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, η Ελλάδα δεν θα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που συνιστούν απειλή για την Τουρκία.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν επίσης λίγες μόλις ώρες πριν την άφιξη στην Άγκυρα του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν πάντως σε φιλικό κλίμα και παρακολούθησαν μαζί τον αγώνα μπάσκετ μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών στο πλαίσιο του Mundbasket.

Ο κ. Δρούτσας ευχαρίστησε για την πρόσκληση του Τούρκου υπουργού να παρακολουθήσουν μαζί τον αγώνα και τόνισε ότι «είναι μία ακόμη απόδειξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και του τι μπορούν να επιτύχουν εργαζόμενοι από κοινού».

Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου είπε σχετικά με τον αγώνα ότι «επικρατεί μια φιλική και ενθουσιώδης ατμόσφαιρα που αποδεικνύει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών» και εξέφρασε την ευχή να ξανασυναντηθούν οι δύο εθνικές ομάδες στην τελική φάση και όπως είπε «αυτό να είναι επιτυχία της φιλίας μεταξύ των χωρών μας».
 
 
Πηγή:  http://www.in.gr/