Απίστευτο ποσό αποκάλυψε στην "Καθημερινή" ο νομάρχης Έβρου
Από την Αθήνα έγινε το τηλέφωνο για την διάσωση των 42 στοη νησίδα του ποταμού
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Στις εγκαταστάσεις του κέντρου κράτησης αλλοδαπών στο φυλάκιο του Εβρου βρίσκονται πλέον οι 42 λαθρομετανάστες που κινδύνεψαν τα πνιγούν όταν εγκλωβίστηκαν σε νησίδα του ποταμού Εβρου την ώρα που η στάθμη των νερών ανέβαινε.
Οι αρχές της Ορεστιάδας οργάνωσαν μεγάλη επιχείρηση έρευνας - διάσωσης και πρόλαβαν να σώσουν την τελευταία στιγμή και να μεταφέρουν ασφαλείς στην όχθη με βάρκες 28 άνδρες, 11 γυναίκες και τρία παιδιά (τα δύο ασυνόδευτα).
Οι έρευνες συνεχίζονται για έναν ακόμη νεαρό άνδρα από την Ινδία, ο οποίος αγνοείται από τη στιγμή που βούτηξε στο ποτάμι με σκοπό να κολυμπήσει έως την όχθη και να ζητήσει βοήθεια για τους υπόλοιπους εγκλωβισμένους.
Τους λαθρομετανάστες είχαν μεταφέρει νύχτα, ώρες πριν, στη νησίδα του ποταμού που βρίσκεται μεταξύ της Βύσσας και της Ορεστιάδας Τούρκοι δουλέμποροι και στη συνέχεια τους εγκατέλειψαν.
«Το πρωί της Τετάρτης δεχθήκαμε τηλεφωνήματα, από την Αθήνα, από συγγενείς αυτών που κινδύνευαν μέσα στο ποτάμι. Αμέσως οργανώσαμε ομάδες έρευνας με περιπολικά για να εντοπίσουμε τη νησίδα, γιατί κανείς δεν ήξερε το ακριβές σημείο που βρίσκονταν και ο Εβρος έχει 150 τέτοιες νησίδες» ανέφερε αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης.
«Ευτυχώς», πρόσθεσε, «εντοπίσαμε γρήγορα το σημείο και μπορέσαμε να το προσεγγίσουμε με βάρκες. Ο κίνδυνος για τις ζωές τους ήταν άμεσος. Οι περισσότεροι είχαν σκαρφαλώσει στα δέντρα της νησίδας και πιάνονταν από κλαδιά για να μην παρασυρθούν από τα νερά».
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι συγγενείς των προσφύγων από την Αθήνα επικοινώνησαν ή με τους διακινητές ή με κάποιους άλλους συμπατριώτες τους που γνώριζαν πότε θα περνούσαν οι δικοί τους τον ποταμό και αυτοί τους πληροφόρησαν ότι κινδύνευαν.
Οι 42 λαθρομετανάστες, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν στο φυλάκιο, ενώ οι αστυνομικοί θεωρούν ότι στάθηκαν ιδιαίτερα τυχεροί καθώς λίγο έλειψε και δεν επαναλήφθηκε η τραγωδία του περασμένου Μαΐου.
Στην ίδια περιοχή, στα Μαράσια, μια άλλη σχεδόν ισάριθμη ομάδα λαθρομεταναστών, επιχειρώντας να περάσει το ποτάμι, είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του ποταμού με αποτέλεσμα να πνιγούν οι μισοί.
Καθημερινά «κύματα»
Από τις αρχές του χρόνου στα νερά του Εβρου και στην προσπάθειά τους να μπουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, έχουν πνιγεί περισσότεροι από 50 οικονομικοί μετανάστες, διαφόρων εθνικοτήτων, στη μεγαλύτερη εισροή λαθρομεταναστών των τελευταίων χρόνων από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.
Μόνο από τη ζώνη ευθύνης των συνόρων που επιτηρεί η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας πέρασαν φέτος στο ελληνικό έδαφος 28.500 οικονομικοί μετανάστες προερχόμενοι από χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Οι συνοριοφύλακες δηλώνουν ότι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα καθημερινά κύματα έως και 150 λαθρομεταναστών που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος, ενώ οι συνθήκες κράτησης τόσο στο κέντρο υποδοχής όσο και στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων του Εβρου είναι απελπιστικές.
Εκτός ελέγχου
Η νομαρχία Εβρου, όπως είπε στην «Κ» ο νομάρχης κ. Ν. Ζαμπουνίδης, δαπανά μηνιαίως 250.000 ευρώ για τη σίτιση και υγιεινή των λαθρομεταναστών. Ο αριθμός όμως των εισερχομένων είναι τόσο μεγάλος που δημιουργεί καταστάσεις εκτός ελέγχου.
Αυτές τις ημέρες βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής και στα αστυνομικά τμήματα τριπλάσιοι πρόσφυγες σε σύγκριση με πέρυσι. Τη δραματική κατάσταση διαπίστωσε και κλιμάκιο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που βρέθηκε το περασμένο διήμερο στον Εβρο.
Τα μέλη του κλιμακίου (συνάντησαν και τους λαθρομετανάστες που διασώθηκαν) εκτιμούν ότι το εθνικό σχέδιο για τους πρόσφυγες είναι μακροπρόθεσμο και αυτή τη στιγμή πρέπει να ληφθούν επειγόντως άμεσα μέτρα.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/