Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Αλλάζει υπερασπιστική γραμμή η ΝΔ για το Βατοπέδι

Καταρρίπτονται ένα ένα όλα τα «υπερασπιστικά» επιχειρήματα της Ρηγίλλης για το σκάνδαλο
Πως ο ίδιος ο Απ. Φωτιάδης καίει τη ΝΔ αλλά και ο ίδιος ο Αλ. Κοντός τον... εαυτό του
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





Αφού είδαν ότι ο ισχυρισμός «δεν υπήρξε ζημία του Δημοσίου στο Βατοπέδι, άρα δεν στέκει η κατηγορία της απιστίας», δεν έχει νομική τύχη, οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης προωθούν άλλη γραμμή πλεύσης.



Επανέρχονται στην αρχική άποψη ότι οι ανταλλαγές έγιναν πράγματι με συντονισμένες ενέργειες της τότε κυβέρνησης προκειμένου να αποτραπεί η αναγκαστική έξωση των ακτημόνων της περιοχής από τα κτήματά τους.



Το πρόβλημα δημιουργήθηκε βέβαια καθώς η κυβέρνηση αναγνώρισε με υπογραφές υπουργών της (και αφού παραιτήθηκε το Δημόσιο από εκκρεμή δίκη), την κυριότητα της μονής επί των επίμαχων εκτάσεων.



Ωστόσο το θέμα της έξωσης των ακτημόνων φαίνεται ότι ήταν ανύπαρκτο νομικά. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Απ. Φωτιάδης, απαντώντας στον πρόεδρο της Επιτροπής, Δ. Τσιρώνη, ήταν κατηγορηματικός: Το μόνο πιθανό δικαίωμα της μονής ήταν αυτό της αποζημίωσης, το οποίο όμως, καθώς η παραχώρηση στους ακτήμονες έγινε πριν από 50 χρόνια, είχε προ πολλού παραγραφεί. Δεν κινδύνευαν επομένως καθόλου τα δικαιώματα των ακτημόνων, επέμεινε.



Ο τότε υφυπουργός Γεωργίας, Αλ. Κοντός, με επίσημη ανακοίνωση το 2006 επαίρονταν από τότε ότι «χάρις σε συντονισμένες κυβερνητικές ενέργειες», παρέμειναν οι ακτήμονες των νομών Ξάνθης και Ροδόπης στις εκτάσεις που τους είχαν παραχωρηθεί.



Επειδή όμως μια γενική, επίμονη παραδοχή της Ν.Δ. στο συντονισμό της επιχείρησης των ανταλλαγών θα δημιουργούσε και νομικό, πέραν του πολιτικού, πρόβλημα στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, εκείνος με την επιστολή του προς την επιτροπή έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός των ανταλλαγών, αλλά ο κάθε υπουργός ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του!

 
 
Πηγή:  http://www.enet.gr/