Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Αποζημίωση 100.000 ευρώ από την ΔΕΥΑΞ για το φονικό φρεάτιο

Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης πρέπει να πληρώσει σε συγγενείς οδηγού που σκοτώθηκε το 2000 επειδή έπεσε με το αυτοκίνητο σε ακάλυπτο φρεάτιο κεντρικού δρόμου της Ξάνθης
              ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Το ποσό των 100.000 ευρώ επιδίκασε ο Αρειος Πάγος σε συγγενείς οδηγού της οποίας το αυτοκίνητο το 2000 έπεσε σε ακάλυπτο φρεάτιο, παρεξέκλινε της πορείας του και προσέκρουσε σε κολόνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα αυτή να τραυματισθεί θανάσιμα.

Ειδικότερα, σε κεντρικό και πολυσύχναστο δρόμο της Ξάνθης 64χρονη οδηγούσε το αυτοκίνητό της. Από ένα φρεάτιο ομβρίων υδάτων διαστάσεων 1x1 και βάθους τριών μέτρων είχε αποκολληθεί και μετακινηθεί από τη θέση του το ένα από τα δύο μεταλλικά σκέπαστρα (σκάρα) που είχε το φρεάτιο. Την ώρα που διερχόταν η άτυχη οδηγός και οι δύο δεξιοί τροχοί έπεσαν μέσα στο ανοικτό φρεάτιο, με αποτέλεσμα να σκάσει το λάστιχο και η οδηγός να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Ετσι, αφού διήνυσε απόσταση 31 μέτρων, προσέκρουσε σε κολόνα της ΔΕΗ. Κατά την πρόσκρουση η οδηγός υπέστη υπαραχνοειδή αιμορραγία εγκεφάλου και ρήξη καρδιάς και αορτής, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός της.

Σύμφωνα με το Εφετείο αλλά και τον Αρειο Πάγο (1396/2010), το ατύχημα οφειλόταν σε υπαιτιότητα των υπευθύνων της Δημόσιας Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Ξάνθης καθώς παρέλειψαν να προβούν στη συντήρηση του φρεατίου αλλά δεν προέβησαν- ως ώφειλαν- και σε τακτικό έλεγχο των φρεατίων. Οπως αποδείχθηκε 20 ημέρες πριν από το τραγικό συμβάν η σιδερένια σκάρα του φρεατίου είχε αποκολληθεί λόγω φθοράς και είχε μετατοπιστεί το ένα τμήμα του.

Τελικά η Δικαιοσύνη επιδίκασε στους συγγενείς της άτυχης οδηγού (γιο, εγγόνια και αδέλφια) το ποσό των 100.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν, για έξοδα κηδείας και για την καταστροφή του αυτοκινήτου.


Πηγή:  http://www.tovima.gr/