Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Σπατάλη ενός εκατ. ευρώ στο υπουργείο του Πεταλωτή

Την ώρα που δοκιμάζονται οι αντοχές του ελληνικού λαού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ




ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ οι οικονομικές αντοχές του ελληνικού λαού δοκιμάζονται, με τον προϋπολογισμό της μέσης ελληνικής οικογένειας να έχει τιναχτεί κυριολεκτικά στον αέρα, ορισμένα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έχουν κατανοήσει την κρισιμότητα των καιρών, αλλά διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα κατά τρόπο που να δημιουργεί έντονα ερωτήματα και απορίες. Μέσα από το πρόγραμμα «διαύγεια.gr» όπου δημοσιεύονται όλα τα έξοδα των υπουργείων προκύπτει ότι η «σπατάλη.gr» συνεχίζεται αμείωτη...
 
 
Σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, λοιπόν, υπάρχουν υπουργεία που ξοδεύουν 1 εκατ. ευρώ σε επιδόματα οικοσκευής ή για λογαριασμούς του ΟΤΕ. Κάποιοι άλλοι δεν διστάζουν να δώσουν μέχρι και 10.000 δολάρια για να αγοράσουν κρεβατοκάμαρες σε υφισταμένους τους ή να βάλουν την υπογραφή τους φαρδιά πλατιά σε κονδύλια άνω των 100.000 ευρώ για καφέδες και χυμούς!


1.000.000 ευρώ για επιδόματα οικοσκευής

Σε γραφείο διεθνών μεταφορών έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, κρεβατοκάμαρες και τραπεζαρίες μέχρι και σκεύη κουζίνας, ιδιοκτησίας δεκάδων μελών του προνoμιούχου κλάδου των ακολούθων Τύπου, «συσσωρεύονται» στους διαδρόμους της υπηρεσίας για να πάρουν διά χειρός του πολιτικού προϊσταμένου της, υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιώργου Πεταλωτή, το «χρυσοφόρο» χαρτάκι επιστροφής τους στην Ελλάδα ή προώθησής τους στην αλλοδαπή.

Ο κ. Πεταλωτής μπορεί να έχει εκπονήσει φιλόδοξο σχέδιο όσον αφορά στην αναδιοργάνωση των γραφείων Τύπου της χώρας μας στο εξωτερικό,  ωστόσο αυτό θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό, σε μέρες απόλυτης οικονομικής στενότητας, ούτε λίγο ούτε πολύ 1 εκατομμύριο ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά το «επίδομα οικοσκευής», το οποίο κατά μέσο όρο ξεπερνά τα 10.000 ευρώ και δίδεται σε 82 ακολούθους Τύπου που «επαναπατρίζονται» και σε περίπου 20 μετακινούμενους υπαλλήλους από την κεντρική υπηρεσία στο εξωτερικό. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκαν 24 τέτοια επιδόματα, συνολικού ύψους 281.000 ευρώ, ώστε να μεταφερθεί με ασφάλεια το νοικοκυριό ισάριθμων υπαλλήλων της γραμματείας από και προς τα 34 ελληνικά Γρραφεία Τύπου. Πρόκειται για 7 επιστροφές στην Αθήνα, 13 αναχωρήσεις για το εξωτερικό  και 3 εσωτερικές μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πεταλωτής ενέκρινε το ποσό των 24.381,50 ευρώ στον σύμβουλο Επικοινωνίας Α', κ. Νικόλαο Παπαδόπουλο, για να επιστρέψει με τα υπάρχοντά του από το Ελσίνκι, με τον ομοιόβαθμό του κ. Πέτρο Μπαρμπαλιά να λαμβάνει 18.150 ευρώ για το ταξίδι της οικοσκευής του από τη Βουδαπέστη. Η αντίστοιχη επιταγή στο όνομα της κυρίας Παναγιώτας Κωμοδρόμου, που αναμένεται να αφιχθεί από τη Χάγη, είναι της τάξης των 16.637,50 ευρώ, ενώ η αντικαταστάτριά της κυρία Κωνσταντίνα Πανέτη λαμβάνει 14.520 ευρώ για να μεταφέρει την οικοσκευή της στην πόλη της Ολλανδίας.

Σχολιάζοντας την κινητικότητα που επικρατεί στην υπηρεσία του, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας κ. Γιώργος Πετρουλάκης σημειώνει: «Παραλάβαμε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 41 γραφεία Τύπου του εξωτερικού και αναστείλαμε τη λειτουργία σε επτά. Οι 186 υπάλληλοι που υπηρε
τούσαν σε αυτά μειώνονται σε 104, εξοικονομώντας 4-4,5 εκατ. ευρώ ετησίως». Οσο για τις 13 πρόσφατες αναχωρήσεις, «πρόκειται για κάλυψη αναγκών που δημιουργήθηκαν από τη μαζική
μετακίνηση υπαλλήλων από το εξωτερικό».

Η γιγάντωση των γραφείων Τύπου του εξωτερικού και η στελέχωσή τους με κομματικά και ρουσφετολογικά κριτήρια είναι ένα ακόμα από τα κληροδοτήματα της πάλαι ποτέ κυριαρχίας του πρώην υπουργού Επικρατείας κ. Θόδωρου Ρουσόπουλου. Τα «πνευματικά τέκνα» του κ. Ρουσόπουλου που επιστρέφουν ομαδικά στην κεντρική υπηρεσία μπορεί να χάνουν το «παχυλό» επίδομα αλλοδαπής, που αγγίζει τα 6.000 ευρώ, απολαμβάνουν, όμως, σειρά προνομίων για την εξασφάλιση των οποίων φρόντισε ο μέντοράς τους. Oπως καινούρια αυτοκίνητα χωρίς να πληώσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τους αναλογούντες δασμούς, καθώς και δίδακτρα των σχολείων των παιδιών.


Πηγή:  http://www.protothema.gr/