Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ξεκινά νέα τηλεοπτική εποχή στην Θράκη με... μπάχαλο για τους αποκωδικοποιητές

Αλλον ζητάει η ΕΡΤ για τα ψηφιακά της κανάλια και άλλον η DIGEA για τα ιδιωτικά

Δωρεάν διέθεσε η DIGEA σε 250 άτομα στη Σαμοθράκη γιατί δεν έχει... κατάστημα ηλεκτρικών
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Στην ψηφιακή εποχή μπαίνει από την Παρασκευή και η Θράκη, άρχισε  από τα μεσάνυχτα η εκπομπή ψηφιακού σήματος από την Digea, η οποία περιλαμβάνει τη μετάδοση του σήματος των ιδιωτικών  καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Έτσι τα προγράμματα των καναλιών Star, Mega, ANT1, Alpha, Alter, ΣΚΑΙ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV θα γίνεται από το κέντρο μετάδοσης της Πλάκας στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, στους διαύλους 24 και 32.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι περίπου διακόσιες χιλιάδες κάτοικοι στα νότια των νομών Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, αλλά και οι κάτοικοι του βορείου τμήματος της Σαμοθράκης θα μπορούν να απολαύσουν καθαρή εικόνα και ήχο.

Στο μεγαλύτερο τμήμα αυτών των περιοχών θα χαθεί εντελώς το παλιό αναλογικό σήμα, το οποίο θα συνεχίσει να μεταδίδεται μόνο από το κέντρο της Θάσου, μέχρις ότου η περιοχή ενταχθεί στο ψηφιακό σήμα, κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει για τα τέλη του 2012.

Ωστόσο το σήμα δεν θα φτάνει πιο πάνω από τις Φέρες, στο βόρειο τμήμα του Έβρου, ούτε στον ορεινό όγκο της Ροδόπης και της Ξάνθης, παρά μονάχα στο παραλιακό κομμάτι και μέσα στις τρεις πρωτεύουσες των ισάριθμων νομών.

Στις τοπικές αγορές κυκλοφορούν ήδη οι αποκωδικοποιητές τύπου MPEG4, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη λήψη του σήματος, αν η τηλεόρασή δεν έχει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή. Στην Σαμοθράκη που δεν υπάρχει κατάστημα ηλεξτρικών ειδών, η Digea δώρισε στον Δήμο 250 αποκωδικιποιητές για τους κατοίκους, όπως είπε στο Mega ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Πετρούδας.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ξεκινά επίσης από το κέντρο εκπομπής Πλάκας και η μετάδοση σε ψηφιακό σήμα των καναλιών της ΕΡΤ. Η κρατική τηλεόραση όμως όχι μόνο δεν μετέχει στην Digea αλλά για την λήψη του δικού της σήματος απαιτείται άλλων προδιαγραφών αποκωδικοποιητής MPEG2.

Με άλλα λόγια, παίρνετε MPEG2 αν θέλετε να δείτε ΕΡΤ και MPEG4 αν θέλετε να δείτε ιδιωτικά. Ή και τους δύο, αν έχετε χρήματα για πέταμα και γουστάρετε να μπλέκετε με καλώδια και συσκευές που θα συνδέετε με την τηλεόρασή σας. Μπάχαλο...

.