Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Σεκιούριτι για φύλαξη παράνομων μεταναστών

Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου που ανακοίνωσε ο Χρήστος Παπουτσής για τα Κέντρα Υποδοχής τους στην Θράκη

Αλλάζουν και οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου
        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εταιρίες σεκιούριτι για τη φύλαξη των κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για το άσυλο που παρουσιάστηκε χτες από την κυβέρνηση. Με βάση το σχέδιο νόμου, στα κέντρα πρώτης υποδοχής των παράνομων μεταναστών την ευθύνη της εξωτερικής φύλαξης των εγκαταστάσεων θα έχει η αρμόδια αστυνομική αρχή, ωστόσο, έπειτα από έγκριση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μπορεί αυτή να ανατίθεται και «σε εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας». Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής θα έχει ως αποστολή να διασφαλίζει «την άρτια και ταχεία υπαγωγή των προσώπων αυτών σε συνθήκες πρώτης υποδοχής υπό συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειάς τους».

Με βάση το σχέδιο νόμου, η ίδρυση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής έχει σκοπό να διαχωρίσει τους μετανάστες που χρειάζονται κάποιου είδους προστασία και εκείνους που πρέπει να πάρουν είτε οικειοθελώς είτε αναγκαστικά το δρόμο της επιστροφής στη χώρα προέλευσης. Ιδρύεται επίσης Αυτοτελής Υπηρεσία Ασύλου για όλη την Ελλάδα. Στον άξονα αυτό θα λειτοτυργεί και Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών, η οποία θα εξετάζει τις προσφυγές για χορήγηση ασύλου ή άλλου καθεστώτος παραμονής, ενώ στις επιτροπές αυτές θα συμμετέχει και η Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με παράλληλη αξιοποίηση κάθε υλικοτεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με το σχέδιο νόμου, επίσης, προβλέπεται η προσαρμογή στην Κοινοτική Οδηγία για τη διαδικασία επιστροφής των παράνομων μεταναστών ή χορήγησης καθεστώτος ανοχής έως ότου απομακρυνθούν.


«Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου παρουσίασε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος τόνισε ότι με το νέο νόμο τίθεται τέρμα στην περίοδο των μαζικών νομιμοποιήσεων παράνομων μεταναστών, ενώ ξεκαθάρισε ότι όσοι δε δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν οικειοθελώς ή αναγκαστικά στις πατρίδες τους.

«Γυρίζουμε σελίδα στον τρόπο χορήγησης του ασύλου και πλέον η Ελλάδα δε θα χορηγεί άσυλο σε λευκό χαρτί. Το μήνυμά μας προς όλο τον κόσμο και τις χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι σαφές και καθαρό: Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», είπε ο κ. Παπουτσής.


Πηγή:  http://www.aggelioforos.gr/