Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Εντονη η παρουσία γυναικών στη δύναμη της Frontex

Εχουν έρθει στον Έβρο δέκα αστυνομικίνες από τη Γαλλία, τη Λεττονία, την Εσθονία, τη Σουηδία και την Τσεχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ



Οι γυναίκες της Frontex αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (RABIT) που επιχειρεί από χθες στα χερσαία σύνορα του Εβρου. Η εκπαίδευσή τους δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από των ανδρών συναδέλφων τους και παρ’ ότι βρέθηκαν σε ένα άγνωστο περιβάλλον, πρώτη φορά στην Ελλάδα, με καιρικές συνθήκες που χθες τουλάχιστον δεν βοηθούσαν στην επιτήρηση της συνοριογραμμής των ελληνοτουρκικών συνόρων, προσαρμόστηκαν αμέσως στις ανάγκες της αποστολής.

Οπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων στην περιοχή της Ορεστιάδας, έχουν αναλάβει υπηρεσία δέκα αστυνομικίνες από τη Γαλλία, τη Λεττονία, την Εσθονία, τη Σουηδία και την Τσεχία. Ορισμένες από αυτές, όπως η Εσθονή Βίρβε Τόνε και η Λεττονή συναδελφός της, έκαναν και τις πρώτες συλλήψεις λαθρομεταναστών. «Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολο. Αλλά ήρθαμε εδώ για να συνεργαστούμε με τους Ελληνες συναδέλφους μας» ανέφερε η νεαρή Εσθονή, που στην πατρίδα της υπηρετούσε στην υπηρεσία ελέγχου των αλλοδαπών στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ταλίν.

Χθες, πρώτη μέρα δράσης, βρέθηκε να συνεργάζεται με έναν Γάλλο, μια Λεττονή, έναν Ρουμάνο και φυσικά τον Ελληνα σύνδεσμό τους. «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία. Εχουμε την υποστήριξη των συναδέλφων. Αλλωστε, επιχειρούμε ως ομάδα» μας είπε. Στην περιπολία της, η συγκεκριμένη ομάδα συνέλαβε δέκα λαθρομετανάστες, οι περισσότεροι από αυτούς από το Αφγανιστάν, δήλωσε η κ. Τόνε. Η ίδια έδειξε να εντυπωσιάστηκε από την ιστορία τους, όταν οι πρόσφυγες αφηγήθηκαν ότι διέσχισαν αρκετές χώρες, ακόμη και τμήμα της Ρωσίας, για να φθάσουν στα σύνορα της Ε. Ε.

Η συνάδελφός της, λοχαγός από τη Λεττονία Τζούλια Κρούκοφσκα, μόλις 29 ετών, έχει συμπληρώσει ένα χρόνο στο κλιμάκιο της Frontex που συνέδραμε τις ελληνικές συνοριακές δυνάμεις στο νότιο τμήμα του Εβρου, στην περιοχή του μεθοριακού σταθμού των Κήπων. Οταν της ζητήθηκε να μετακινηθεί πιο βόρεια, δεν δίστασε. Είμαι χαρούμενη που είμαι εδώ και μπορώ να βοηθήσω, είπε. Ηδη γνωρίζει την έκταση του προβλήματος με τους λαθρομετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Πιστεύω, λέει, ότι θα καταφέρουμε κάτι».

Πηγή:   http://www.kathimerini.gr/