Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Πόλης της Θράκης στο μικροσκόπιο της UNESCO

Εχει ανακηρυχθεί ως
μνημείο παγκόσμιας
πολιτιστικής κληρονομιάς
και θα συζητηθεί
το μέλλον της στο
ετήσιο συνέδριο του 2011

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ;


Ειδικοί της UNESCO για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα επισκεφθούν τη Θρακική πόλη Nessebar,( η οποία βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Μεσήμβριας), στη Βουλγαρία έως το τέλος Νοεμβρίου προκειμένου να πραγματοποιήσουν έρευνα στην παράκτια, αυτή ιστορική πόλη.


Η παραθαλάσσια πόλη της Θράκης βρίσκεται στα σύνορα της Κάτω Μοισίας, στον Εύξεινο Πόντο και είναι αρχαιότατη πόλη. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ιδρύθηκε γύρω στο 493 π.χ. από αποίκους του Βυζαντίου κυρίως και από Καρχηδόνιους. Σύμφωνα όμως με τον Στράβωνα και άλλους, κτίσθηκε από αποίκους Μεγαρείς και ονομαζόταν πρώτα Μενεβρία από τον αρχηγό των αποίκων Μένα και από τη Θρακική λέξη βρία που σημαίνει πόλη. Η μεγάλη ικανότητα των κατοίκων της στα ναυτικά και ο φυσικός πλούτος της γύρω χώρας την οδήγησαν σε μεγάλη ακμή.

Η Μεσημβρία υπήρξε αυτόνομη και διατήρησε μερικώς την αυτονομία της και κάτω από την εξουσία των Θρακών βασιλιάδων, καθώς επίσης του Φιλίππου και του Αλέξανδρου, μέχρι το Λυσίμαχο, που την ανάγκασε να πληρώνει φόρους. Εξ’ αιτίας της στρατηγικής της θέσης, του φυσικού πλούτου και της δραστηριότητας των κατοίκων της έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ιστορία. Εκεί ανατράφηκε κατόπιν ο αυτοκράτορας Λέων Γ’ ο ‘Ισαυρος (717-741). Κοντά στη Μεσημβρία στις 13 Απριλίου 814 έπαθε φοβερή πανωλεθρία ο ηγεμόνας των Βουλγάρων Κρούμος από τον Λέοντα Ε’ τον Αρμένιο. Ύστερα, για 70 περίπου χρόνια, η Μεσημβρία με τις γειτονικές πόλεις απόλαυσε σχετική ησυχία. Κατά την 4η Σταυροφορία την κατέλαβαν οι Βούλγαροι και μετά οι Βυζαντινοί, μέχρι το 1300, οπότε για λίγο χρονικό διάστημα την πήραν οι Βούλγαροι μέχρι που την κατέλαβαν οι Τούρκοι το 1453. Από την εποχή αυτή παρέμεινε τουρκική μέχρι την ίδρυση της βουλγαρικής ηγεμονίας (1878). Από το 1885 προσαρτήστηκε στη Βουλγαρία.

Μέχρι το 1906 την κατοικούσαν αποκλειστικά ‘Ελληνες. ‘Ήταν έδρα επισκόπου και διατηρούσε σπουδαία σχολεία. Το 1906 οι ‘Ελληνες της Μεσημβρίας κατέφυγαν στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν ακόμα και σήμερα στην Μεσηβρία Έλληνες.

Το 1983, λόγω της ιστορίας της και των πολλών διαφορετικών πολιτισμών που πέρασαν από αυτή, ανακηρύχθηκε από την Ουνέσκο ως «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», θεωρούμενη ως "πλούσια πόλη-μουσείο".

Τα αποτελέσματα από την αποστολή της UNESCO θα παρουσιαστούν στην ετήσια συνέλευση του οργανισμού , το Μάιο του 2011, κατά την οποία μέρος της ατζέντας θα αποτελέσει μια συζήτηση για το μέλλον του Nessebar ως μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς.


Πηγή:  http://www.telegramm.gr/