Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Νέα στοιχεία και ερωτήματα για τον αγνοούμενο ψαρά στην Ισμαρίδα

Γιατί ψάρευαν σε οργανωμένο βιότοπο, που εκμεταλλεύεται συνεταιρισμός;

Ακαρπες οι έρευνες, που συνεχίζονται για τρίτο εικοσιτετράωρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Συνεχίζονται για τρίτο 24ωρο οι έρευνες στην Ισμαρίδα για τον εντοπισμό του 60χρονου που πήγε για ψάρεμα με φουσκωτό και λόγω του σφοδρού ανέμου η βάρκα αναποδογύρισε

Σώθηκε με συμπτώματα θερμοπληξίας το δεύτερο άτομο που προσπάθησε να βγεις από το βούρκο στις όχθες της λίμνης και περιφερόταν για ώρες…

Τεράστια κινητοποίηση ομάδων Διάσωσης, ΕΜΑΚ, αστυνομίας νομαρχίας, δήμου και πυροσβεστικής για να βρεθούν οι άνθρωποι που αγνοούνταν, μετά την ειδοποίηση από συγγενικά πρόσωπα


Πικρές αλήθειες που πρέπει να λέγονται ασχέτως αν πικραίνουν και ιδίως όταν υπάρχει αγωνία για την τραγικότητα της κατάληξης μιας περιπέτειας ψαρέματος έρχονται στην επιφάνεια με αφορμή το περιστατικό του πεθερού και γαμπρού από τα Παγούρια που αποφάσισαν να πάνε με φουσκωτή βάρκα για ψάρεμα στην λίμνη Ισμαρίδα. Όταν όλα τα δελτία της μετεωρολογικής υπηρεσίας μιλούσαν για επιδείνωση του καιρού, για ψύχος και ανέμους κόντρα στην καλοκαιρινή προδιάθεση των προηγούμενων ημερών οι άνθρωποι αυτοί αψήφησαν τον καιρό και βρέθηκαν στην λίμνη να ψαρεύουν.

Το γεγονός ότι αγνοούνταν προέκυψε στους οικείους τους όταν είδαν ότι άργησαν υπερβολικά κι ανησύχησαν κινητοποιώντας τις αρχές και ξεκινώντας μια ολόκληρη επιχείρηση ανεύρεσής τους.

Το σχετικό σήμα της αστυνομίας αναφέρεται στις μεταμεσονύκτιες ώρες της 4-5 Δεκεμβρίου. Αγνοούμενοι ήταν οι 42χρονος Νίκος Παπαδόπουλος και ο 60χρονος Χριστόφορος Καλαϊτζίδης κάτοικοι Παγουρίων Ροδόπης ημεδαποί οι οποίοι είχαν μεταβεί στην λίμνη Ισμαρίδα για ερασιτεχνικό ψάρεμα, χωρίς μέχρι την ώρα εκείνη να έχουν επιστρέψει στις οικίες τους. Η αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα ενημερώνοντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής, την 4ης Ε.Μ.Α.Κ. και τις υπόλοιπες αρχές που προσέτρεξαν.

Με φουσκωτά σκάφη ήρθαν άνδρες της ΕΜΑΚ συνεργείο της ομάδας διάσωσης Κομοτηνής που χτένιζαν τις όχθες κέντρο της λίμνης αλλά και το υγρό στοιχείο από έρευνες που πραγματοποιηθήκαν με τη συνδρομή και ιδιωτών και στην ευρύτερη περιοχή για να εντοπιστεί μία μέρα μετά 42χρονος, ο οποίος ήταν σε κατάσταση σοκ και με εμφανή συμπτώματα υποθερμίας. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής όπου νοσηλεύεται στην παθολογική κλινική. Τα τραύματά του στα πόδια κατά την προσπάθειά του να κρατηθεί από τις καλαμιές και να μη βουλιάξει στο βούρκο που υπάρχει περιμετρικά στην λίμνη προκάλεσαν τις εκτεταμένες εκδορές ενώ πάλεψε να κρατηθεί ζωντανός αν και το παγωμένο νερό στο σώμα του ήταν ότι χειρότερο. Αν έμενε κι άλλη ώρα θα πάθαινε κρυοπαγήματα εκτιμούν οι γιατροί που έκαναν το παν για να αντιμετωπίσουν την περίπτωσή του. Στο χώρο της λίμνης βρίσκεται η Ομάδα διάσωσης, η ΕΜΑΚ με τα πιο έμπειρα στελέχη της με βάρκες, από αέρος πετά αεροπλάνο της αερολέσχης, η πυροσβεστική ιδιώτες από το δήμο Νέου Σιδηροχωρίου και συνεχίζουν τις έρευνες για τον εξηντάχρονο αν και οι ελπίδες για να βρίσκεται εν ζωή στενεύουν.


«Είμαστε μέσα» λένε οι συνεταιριστές του αλιευτικού συνεταιρισμού Μαρώνειας

Η μεγαλύτερη λίμνη από τις τρεις που εκμεταλλεύεται ο συνεταιρισμός Μαρώνειας αυτή της Ισμαρίδας εκτείνεται σε έκταση 2500 στρέμματα και είναι στο στόχο πολλών που σε μόνιμη βάση έρχονται να …ψαρέψουν. «Όχι για να ταίσουν την οικογένεια αλλά για να βγάλουν ποσότητες ρίχνοντας και δίχτυα» θα πει ο Άγγελος Περβανάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου που ζει την αγωνία των συνεταιριστών. Οι ετήσιες υποχρεώσεις μας από το μίσθωμα αγγίζουν τα 60.000 ευρώ ποσό που τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να καλύψουμε θα πει . Η λίμνη από τις βροχοπτώσεις φουσκώνει και τα ψάρια φεύγουν στα χωράφια. Τον χειμώνα από τις πολικές συνθήκες παγώνει και τα ψάρια ψοφούν, τις άλλες εποχές γίνεται στόχος ψαράδων του γλυκού νερού που αλιεύουν λαθραία. «Πριν συμβεί το περιστατικό μας ειδοποίησαν ότι υπήρχαν αυτοκίνητα πάλι με ψαράδες μέσα κρατήσαμε τα νούμερα ήρθε η αστυνομία κι εντόπισε ότι προερχόταν από τις Σάπες» λέει ο κ. Περβανάς που σκέφτεται να στραφεί ο συνεταιρισμός νομικά για να σταματήσει αυτή η αυθαίρετη προσέγγιση.


Το χρονικό της ανεύρεσης του επιζώντα σε κατάσταση σοκ

Η ομάδα διάσωσης ήταν στις 8.30 το πρωί στην λίμνη ενώ στην επιχείρηση συμμετείχε με 14 άτομα. Από τους πρώτους που έσπευσαν στον χώρο ήταν οι Γιάννης Νακούσης, Χρήστος Καλτσάς και Δημήτρης Λαγαμτζής είχε συχνή επικοινωνία με το αεροπλάνο που εντόπισε ίχνη και πατημασιές κοντά στην λίμνη οπότε κατευθύνθηκαν στο σημείο που εντόπισαν τον επιζώντα σε άθλια κατάσταση.

Όπως θα πει ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Δήμος Κοκμοτός οι έρευνες ξεκίνησαν με το πρώτο φώς της ημέρας, γιατί την νύχτα ήταν αδύνατο να γίνει οποιαδήποτε επιχείρηση έρευνας, οι συνθήκες είναι ιδιόρρυθμες και ιδιαίτερες, ξεκίνησαν οι έρευνες τόσο περίξ της λίμνης αλλά τόσο και εντός της λίμνης, γύρω στο μεσημέρι εντοπίστηκε ο 42χρονος ο οποίος είχε ταλαιπωρηθεί αλλά κατάφερε να διασωθεί. Ενημερώθηκε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο και οι έρευνες για τον 60χρονο συνεχίζονται, χθες απέβησαν άκαρπες μέχρι που νύχτωσε, οπότε από το πρωί σήμερα συνεχίζονται με την ελπίδα να εντοπιστεί και αυτός».

Πάντως και ο νομάρχης Ροδόπης Αρης Γιαννακίδης που προσέτρεξε αμέσως κάνει έκκληση στον κόσμο να συμβουλεύεται την ΕΜΥ και να μην προβαίνει σε τέτοιες ενασχολήσεις βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή του πρωτίστως και ταλαιπωρώντας όλο τον υπηρεσιακό μηχανισμό. Στην λίμνη ήταν και ο αντινομάρχης Κώστας Κατσιμίγας που συντόνιζε τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/