Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Αποχή συσσιτίου στις φυλακές Κομοτηνής

Ποιες εθνότητες εγκλείστων δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα;

Ζητήματα και στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Βέννας
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Οι, Ασιάτες κυρίως, κρατούμενοι των φυλακών Κομοτηνής, που φτάνουν τους 266, έχουν προχωρήσει σε αποχή συσσιτίου διαμαρτυρόμενοι για την υπερπληθώρα φυλακισμένων και για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Επιπρόσθετα ζητούν να εκδικάζονται οι υποθέσεις τους πιο σύντομα και η υφ' όρους απόλυση να γίνεται με την έκτιση των 2/7 και των 3/7 και όχι με την έκτιση των 2/5 και των 3/5. Μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να έχει θέσει σε ετοιμότητα τους εισαγγελείς όσον αφορά τις φυλακές, μπορεί να κάνει λόγο για υποκινούμενες κινητοποιήσεις, πλην όμως το κινούν αίτιο βρίσκεται μέσα στις φυλακές και στις συνθήκες που επικρατούν.

Όπως άθλιες συνθήκες επικρατούν και στα κέντρα κράτησης μεταναστών στη Βένα της Ροδόπης και στον Κυπρίνο του Έβρου. Οι κρατούμενοι στον Κυπρίνο ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες και επενέβησαν αστυνομικοί από την Ορεστιάδα, ενώ στη Βένα οι 175 κρατούμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό εξαιτίας των άθλιων συνθηκών κράτησης. Είναι γνωστό άλλωστε ότι και για τα δύο αυτά κέντρα φύλαξης η χώρα μας δέχτηκε πολλές φορές καταγγελίες από ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Αν θεωρούν στην κυβέρνηση ότι η Frontex θα λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης, μάλλον λάθος καταλαβαίνουν.

Σε κάθε περίπτωση τα ανθρωπιστικά ζητήματα δεν λύνονται με καταστολή, αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης. Επί σειρά ετών στην περιοχή της Θράκης μετανάστες κρατούνται σε άθλιες συνθήκες, μετανάστες πνίγονται στον Έβρο, μετανάστες πεθαίνουν στα ναρκοπέδια ή μένουν ανάπηροι. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.


Πηγή:  http://www.avgi.gr/