Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Δηλώσεις Καρύδη για την επίσκεψη στα Κέντρα Κράτησης στον Έβρο

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ 
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Α' ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Τα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στον Έβρο επισκέφθηκε ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης, συμμετέχοντας σε πενταμελή, διακομματική αντιπροσωπεία.

Πιο συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία των βουλευτών επισκέφθηκε κέντρα κράτησης στις Φέρες, στο Σουφλί και στο Τυχερό στον νότιο Έβρο και το κέντρο φιλοξενίας –κράτησης μεταναστών στο Φυλάκιο της Ορεστιάδας και συνομίλησε με τοπικούς φορείς και αξιωματούχους.

Η επίσκεψη των βουλευτών πραγματοποιήθηκε ενόψει της ψήφισης στη Βουλή του νέου νομοσχεδίου που αλλάζει ριζικά τη διαδικασία χορήγησης ασύλου και αναδιαρθρώνει πλήρως τη δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία των κέντρων υποδοχής μεταναστών.

Ο κ. Καρύδης τόνισε ότι τα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας μεταναστών παρουσιάζουν τραγική εικόνα και οι συνθήκες κράτησης είναι άθλιες, κυρίως για τα παιδιά και τις γυναίκες, παρότι γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια από την Νομαρχία και τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες εμφανίζουν μεγάλες ελλείψεις.

Επεσήμανε επίσης, ότι κατά την επίσκεψη στα χερσαία σύνορα, έγινε φανερό ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν αποτρέπει, ως όφειλε, αλλά τροφοδοτεί την παράνομη μετανάστευση στη χώρα μας.

- Παράλληλα τόνισε ότι για την επίλυση του προβλήματος χρειάζεται η Τουρκία να πιεστεί πολιτικά ώστε να πάψει να υποστηρίζει και να τροφοδοτεί την παράνομη μετανάστευση και να τηρεί τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει, να παρθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα και να ενισχυθεί η Frontex.

Επίσης, ζητά να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνο ΙΙ έτσι ώστε να μην επιστρέφουν στη χώρα μας οι παράνομοι μετανάστες που συλλαμβάνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ζητούν άσυλο, να επανεξεταστούν οι 45 χιλιάδες αιτήσεις για άσυλο που εκκρεμούν σε δευτεροβάθμιο επίπεδο – με το νέο νόμο που θα ψηφιστεί, να απελαύνονται οι παράνομοι μετανάστες που δημιουργούν αφόρητες συνθήκες και γκέτο στα μεγάλα αστικά κέντρα, να δοθούν άμεσα γενναίες χρηματοδοτήσεις στη χώρα μας ώστε να δημιουργηθούν νέα αποκεντρωμένα και αξιοπρεπή κέντρα υποδοχής και να ενισχυθεί η δύναμη.

Τέλος, ο βουλευτής επισημαίνει ότι χρειάζονται συνδυασμένες και συστηματικές πολιτικές που θα αποτρέπουν την παράνομη μετανάστευση και θα δίνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι» αλλά και θα προσφέρουν την απαραίτητη αλληλεγγύη και ευαισθησία.

.