Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Βγήκε απόφαση για τη δολοφονία του δημάρχου Παγγαίου

Με πόσα χρόνια στην φυλακή τιμωρήθηκαν από το Μεικτό ορκωτό Δικαστήριο Ροδόπης οι δράστες του αποτρόπαιου εγκλήματος;


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Την ποινή των ισοβίων δεσμών για τον Σάββα Σαλτουρίδη έναν, από τους δύο ταμίες, για αυτόν που πυροβόλησε, τα 17 χρόνια κάθειρξη για τον άλλο ταμία τον Μάκη Μόνο και τα 17 χρόνια για αυτόν που προμήθευσε το όπλο τον Ρούλη Κοτσικάρη είναι οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο στους τρεις κατηγορουμένους για την δολοφονία του τότε Δημάρχου Παγγαίου Τριαντάφυλλου Κουκούδη.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάσισε για τον Μάκη Μόνο για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία κάθειρξη 16 ετών, για το αδίκημα της οπλοκατοχής κάθειρξη 2 ετών και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ και κατά συγχώνευση η τελική του ποινή είναι 17 έτη φυλάκισης. Για τον Σάββα Σαλτρουρίδη το δικαστήριο αποφάσισε ισόβια για την ανθρωποκτονία, 2 έτη κάθειρξη και 2.000 χρηματική ποινή για την οπλοκατοχή , 2 έτη κάθειρξη και 2.000 χρηματική ποινή για την παράνομη οπλοφορία και 3 έτη για την οπλοχρησία. Έτσι λοιπόν κατά συγχώνευση η ποινή είναι ισόβια και πέντε έτη φυλάκισης και 3.000 χρηματική ποινή. Ο τρίτος κατηγορούμενος Ρούλης Κοτσικάρης για την κατηγορία της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία έχει κάθειρξη 14 ετών, για την οπλοκατοχή έχει κάθειρξη 3 ετών και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ και για την παράνομη διάθεση όπλου κάθειρξη 4 ετών και χρηματική ποινή 6.000 ευρώ. Η συνολική λοιπόν ποινή του Κοτσικάρη είναι 17 έτη κάθειρξη και χρηματική ποινή μετά από τη συγχώνευση 7.000 ευρώ.

Ουσιαστικά δηλαδή το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι οι δύο ταμίες τελούσαν σε βρασμό ψυχικής ορμής και δέχθηκε ότι υπάρχει μία δολοφονία εν ψυχρώ η οποία αποφασίστηκε και διαπράχθηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Έτσι λοιπόν οι δύο κατηγορούμενοι ταμίες κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για δολοφονία από πρόθεση. Τον έναν ως φυσικό αυτουργό και τον άλλο άμεσο συνεργό στην ανθρωποκτονία. Σε ότι αφορά τον τρίτο κατηγορούμενο ο οποίος ήταν αυτός που χορήγησε το όπλο της δολοφονίας και δεν είχε προφυλακιστεί, το δικαστήριο δέχθηκε ότι τέλεσε κακούργημα καθώς παρέδωσε το όπλο εν γνώσει του και γνώριζε ότι μπορούσε ακόμη και να γίνει δολοφονία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Για τον κατηγορούμενο ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια το δικαστήριο δεν δέχθηκε τα ελαφρυντικά που πρότεινε η υπεράσπιση όπως επίσης και για αυτόν που προμήθευσε το όπλο. Για τον ταμία που καταδικάστηκε σε δεκαέξι χρόνια φυλακή το δικαστήριο χορήγησε ελαφρυντικά καθώς είχε λευκό ποινικό μητρώο (με ψήφους 4-3, οι τέσσερις ψήφοι είναι των ενόρκων και οι 3 των δικαστών που δεν ήθελαν να του χορηγηθεί κανένα ελαφρυντικό). Παράλληλα με τις ποινές της κάθειρξης το δικαστήριο αποφάσισε να μην έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα οι εφέσεις τους και έτσι και οι τρεις έχουν οδηγηθεί στη φυλακή, ενώ στον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας το δικαστήριο επέβαλε διαρκή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και στους άλλους δύο στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για πέντε χρόνια.

Η πλευρά της πολιτικής αγωγής φαίνεται πως είναι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα της δίκης καθώς έπεσαν οι ισχυρισμοί για εν βρασμώ ψυχικής ορμής κάτω από τον οποίο ενέργησαν οι κατηγορούμενοι, όπως επίσης κατερρίφθη και ο ισχυρισμός για ανάρμοστη συμπεριφορά του δολοφονημένου Δημάρχου.

Το επόμενο βήμα της πολιτικής αγωγής είναι να υποβάλει αίτηση στον Εισαγγελέα Εφετών προκειμένου να ασκηθεί έφεση κατά του ελαφρυντικού προκειμένου να καταρριφθεί καθώς δόθηκε μόνο με τους ψήφους των ενόρκων. Ανάλογες περιπτώσεις έχουν δείξει πως η έφεση γίνετε δεκτή.

 
Πηγή:  http://www.kavalanet.gr/