Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Δεν δίνει το ΔΠΘ στο υπ. Παιδείας στοιχεία για διορισμούς συγγενών καθηγητών

Αντιδρά ο υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος και απειλεί με αναστολή της χρηματοδότησης του Ιδρύματος

ΤΙ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΚΑΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ;


Το υπουργείο Παιδείας πριν την έναρξη της Συνόδου πρυτάνεων στο Λαύριο με έγγραφο που απέστειλε ο υφυπουργός κ. Γ. Πανάρετος στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, τους προειδοποιεί ότι όποιος δεν στέλνει τα στοιχεία που ζητούνται απο το υπουργείο Παιδείας δεν θα χρηματοδοτείται!

Οπως είναι γνωστό, ο κ. Πανάρετος έχει ζητήσει στοιχεία περί των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που είναι συγγενείς μεταξύ τους αλλά και συνολικά περί της διαδικασίας κάλυψης θέσεων διδασκόντων που έχουν προκηρυχθεί τα τελευταία χρόνια. Μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία απάντηση. Τα πανεπιστήμια έχουν επικαλεστεί προσωπικά δεδομένα και έχουν προσπεράσει το θέμα χωρίς να απαντήσουν στην καταληκτική ημερομηνία της 19ης Νοεμβρίου που είχε θέσει ο κ. Πανάρετος.

«Σας ενημερώνουμε ότι έχουν προωθηθεί στην υπηρεσία δημόσιων επενδύσεων του υπουργείου μας όλες οι εκκρεμείς αποφάσεις χρηματοδοτήσεων του οικονομικού έτους 2010 για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων, παρότι δεν έχουμε λάβει όλα τα στοιχεία που σας έχουμε ζητήσει με διάφορα έγγραφα μας» αναφέρεται στο έγγραφο που έστειλε σήμερα ο κ. Πανάρετος στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων Αανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας.

«Για το οικονομικό έτος 2011, οι χρηματοδοτήσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα εκτελούνται σύμφωνα με τα ποσοστά διάθεσης των πιστώσεων που θα χορηγεί το υπουργείο Οικονομικών. Ομως, σε περίπτωση που κάποιο εκπαιδευτικό Ιδρυμα δεν αποστέλλει έγκαιρα στοιχεία, που τυχόν θα του ζητηθούν απο το υπουργείο Παιδείας και τα οποία κρίνονται απαραίτητα για τη υλοποίηση της πολιτικής της εκπαίδευσης, θα αναστέλλεται η χρηματοδότηση του μέχρις ότου εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωση του», καταλήγει το έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας.


Όπως είναι γνωστό ο κ. Πανάρετος έχει ζητήσει:

- Στοιχεία σχετικά με τους διορισμούς καθηγητών - συγγενών των ήδη υπηρετούντων διδασκόντων. Στο αίτημα αυτό δεν απάντησαν τα πανεπιστήμια Αθηνών, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ιωαννίνων, Κρήτης, Πελοποννήσου και οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Αθηνών και Ιωαννίνων. Οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων αυτών μάλιστα και δεν προτίθενται να στείλουν στοιχεία καθώς επικαλούνται στην πλειονότητα τους θέματα προσωπικών δεδομένων.

- Στοιχεία για το μέσο όρο των ετών που απαιτούνται για να πάρει το πτυχίο του κάθε φοιτητής που μπήκε στο πανεπιστήμιο, απο το 2000 έως σήμερα. Όπως είναι γνωστό, ο αριθμός των φοιτητών που παίρνουν ετησίως πτυχίο θα είναι ένα απο τα κριτήρια βάση των οποίων θα χρηματοδοτούνται και θα αξιολογούνται τα πανεπιστήμια, με βάση την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.

Το έγγραφο Πανάρετου προκαλεί ανησυχία σε μια πανεπιστημιακή κοινότητα που βρίσκεται ήδη σε αναβρασμό λόγω των επικείμενων αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση λόγω των προτάσεων της κυβέρνησης για Συμβούλια Διοίκησης στα ΑΕΙ και διορισμένους πρυτάνεις μετά απο διεθνή διαγωνισμό.


Πηγή: http://www.tovima.gr/