Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Νέο βαρύ πρόστιμο στο Lidl Κομοτηνής από τον ΕΦΕΤ για κιμά μολυσμένο με το φονικό E-coli

Συνεχίζεται έτσι μια κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές που ξεκίνησε από το καλοκαίρι
Επιβλήθηκαν ακόμα κυρώσεις στην Μελισσοκομική Ροδόπης αλλά και γνωστό ξενοδοχειο

            ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου για την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους € 637.500 σε βάρος διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων ανά την Ελλάδα, στις οποίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, παρατίθενται τα εξής στοιχεία :


Αναλυτικά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μετά τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ. είναι τα ακόλουθα :

 
1.  Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ε. & ΣΙΑ Ε.Ε. στην Κομοτηνή, διότι διαπιστώθηκε ότι :


- Από την καταμέτρηση των κατασχεμένων προϊόντων προέκυψε η απουσία 25 χαρτοκιβωτίων που περιείχαν μέλι, συνολικού βάρους 90 κιλών.


2. Πρόστιμο € 2.000 στο ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΕΓΝΑΤΙΑ – ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. στην Καβάλα, διότι διαπιστώθηκαν :

- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν τρόφιμα ζωικής προέλευσης, συνολικού βάρους περίπου 21 κιλών, τα οποία είχαν συσκευασθεί, ανασυσκευασθεί και καταψυχθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας και στερούνταν επισημάνσεων.


3. Πρόστιμο € 35.000 στην ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στην Κομοτηνή, διότι διαπιστώθηκαν :

- Μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα.

- Παραπλάνηση του καταναλωτή.

- Μη τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, σε δειγματοληψία που διενεργήθηκε σε κατεψυγμένο κιμά από βοδινό κρέας και κατεψυγμένα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας ανιχνεύτηκε το παθογόνο στέλεχος Ε.coli O157.

Στη συνέχεια ακολούθησε παραπλάνηση – σύγχυση των καταναλωτών με επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις και διαδόσεις ψευδών ειδήσεων καθώς και ο αυθαίρετος αποχαρακτηρισμός των μη ασφαλών τροφίμων σύμφωνα με τα Δελτία Τύπου που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της LIDL και τις επικολλήσεις ενημερωτικών Δελτίων στις εισόδους των καταστημάτων της εταιρείας.

Τέλος, παρατηρήθηκε καθυστέρηση και μη ολοκλήρωση των διαδικασιών καταστροφής των οριστικώς και ανεκκλήτως κατασχεμένων τροφίμων, γεγονός που αποτελεί μη συνεργασία.
 
.