Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Η κυρά Θράκη της... Θράκης

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ;
ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ


Αν σταματήσεις στο βενζινάδικο της εξόδου προς Κομοτηνή της ιστορικής Μαρώνειας Ροδόπης, μια ηλικιωμένη κυρία θα έρθει να σε εξυπηρετήσει. Είναι η πρώτη έκπληξη που αντιμετωπίζεις, καθώς δεν πρέπει να υπάρχει ανάλογη περίπτωση βενζινοπώλη σε όλη τη χώρα! Η δεύτερη έκπληξη έρχεται στο άκουσμα του ονόματος της ξεχωριστής βενζινοπώλου. Είναι η κυρία Θράκη, που επίσης κατέχει μοναδικότητα ονόματος!

Προσηνής και φιλόξενη, η 80χρονη Θράκη Σμαραγδά μάς κάλεσε αμέσως για ένα κέρασμα. Γλυκό κουταλιού καρπούζι, εννοείται φτιαγμένο από τα χέρια της. Στην κουβέντα που ακολούθησε μας έλυσε την απορία για το όνομά της.

Η οικογένειά της καταγόταν από την Ανατολική Θράκη και ήρθε στην περιοχή της Μαρώνειας με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Το όνομα λοιπόν Θράκη τής δόθηκε εν είδει τάματος, για την επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Και βεβαίως είναι η μόνη που φέρει αυτό το όνομα. Η κυρία Θράκη μάς αφηγείται ένα χαριτωμένο περιστατικό σχετικά με το όνομά της: «Τη μέρα που μπήκαμε στο ευρώ, με κάλεσε ο διευθυντής μιας τράπεζας στην Κομοτηνή για να βγάλω, για γούρι, μαζί με μια Ευρώπη, το πρώτο βιβλιάριο. Εγώ, επειδή είχα δουλειά, του λέω: δεν παίρνεις καμιά Ροδόπη, που έχουμε δυο τρεις εδώ. Αυτός όμως επέμενε, ήθελε Ευρώπη και Θράκη και τελικά πήγα στην εκδήλωση!».

Αυτά όσον αφορά το ιδιαίτερο όνομα που άλλοι της έδωσαν. Ωστόσο, η δική της ενεργητικότητα και διάθεση για ζωή την κάνουν, παρά τα 80 χρόνια της, να κρατά μόνη της και όλο τον χρόνο το οικογενειακό βενζινάδικο.

Κι αυτό τα τελευταία πέντε χρόνια, από τότε που έχασε τον σύζυγό της. Η κυρία Θράκη δεν κάνει τη δουλειά αυτή πρωτίστως για οικονομικούς λόγους - άλλωστε τα παιδιά της την προτρέπουν να σταματήσει. Είναι κυρίως μια διέξοδος για να διοχετεύει την απίστευτη γι’ αυτήν την ηλικία ενέργειά της! Ενέργεια αξιοζήλευτη για πολλούς μικρότερους. Και η καθημερινότητα της γιαγιάς Θράκης (έχει δύο εγγονές) δεν εξαντλείται στο βενζινάδικο. Κάνει τις οικιακές δουλειές και έχει στην εντέλεια το σπίτι της, φροντίζει τον κήπο της και είναι πάντα συνεπής στις κοινωνικές υποχρεώσεις της, εντός και εκτός χωριού.

Πριν από λίγα χρόνια μάς είπε ότι καταπιανόταν και με την καλλιέργεια των χωραφιών! Όσο για τον φόβο από αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας, δεν είναι ικανός να την αποτρέψει. Άλλωστε, δεν έχουν δει λίγα τα μάτια της…

Δεν το βάζει κάτω λοιπόν, θα συνεχίσει να είναι εκεί στην πρώτη γραμμή της εργασίας, δίνοντας το θετικό παράδειγμα. Γι’ αυτό και δεν θεωρείται τυχαία πρόσωπο-σύμβολο της σημερινής Μαρώνειας.

 
Πηγή:  http://www.dimokratianews.gr/