Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Από το press room η απάντηση Πεταλωτή στην «Δημοκρατία»

Τι είπε ο κομοτηναίος κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις αμοιβές ύψους 6.430 ευρώ που φέρονται να λαμβάνουν μηνιαίως έξι συνεργάτες του;

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ





Μέσα από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Δημοκρατία" που έκανε λόγο για υπέρογκες αμοιβές στο Πολιτικό του Γραφείο. Το απόσπασμα από το press room που αφορά στο θέμα, έχει ως εξής:

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δύο ερωτήσεις. Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση, μιλάτε για συναίνεση, αλλά έχετε εξασφαλίσει τη συναίνεση κατ` αρχάς των βουλευτών σας; Και η άλλη ερώτηση σας αφορά. Είδα ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα σήμερα, της εφημερίδας «Δημοκρατία», που περίπου λέει ότι εσείς δίνετε υπέρογκες αμοιβές στους συνεργάτες σας. Τι έχετε να πείτε, επ` αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, η συναίνεση των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ένα ζήτημα στο οποίο δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα από την άποψη ότι οι βουλευτές, όχι μόνο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όλοι οι βουλευτές είναι αυτοί οι οποίοι εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό, είναι αυτοί οι οποίοι όχι μόνο μεταφέρουν τις απόψεις της κυβέρνησης προς τους Έλληνες πολίτες, αλλά και αυτοί που πρώτοι γίνονται δέκτες των αντιδράσεων του Έλληνα πολίτη. Υπό την έννοια αυτή μας ενδιαφέρει πάρα πολύ –εννοείται σαφέστατα ως προτεραιότητα- η γνώμη, οι προτάσεις των βουλευτών, και μάλιστα των βουλευτών του κόμματός μας. Γι` αυτό ακριβώς γίνονται οι πιο ενδελεχείς και αναλυτικές συζητήσεις -που βγαίνουν και προς τα έξω, γιατί δεν κρύβουμε τίποτε- στα κοινοβουλευτικά όργανα, όπως είναι οι κοινοβουλευτικοί τομείς εργασίας όπου γίνεται η επεξεργασία σε κομματικό κοινοβουλευτικό επίπεδο των μεγάλων νομοσχεδίων, τα οποία προτείνουμε και τα οποία ψηφίζουμε. Φυσικά, οι βουλευτές έχουν την αυτονομία και τη γνώμη τους. Οι προτάσεις των βουλευτών λαμβάνονται υπόψη, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται μέσα στα νομοσχέδια τα οποία καταθέτουμε και ψηφίζουμε. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι επιλέξαμε διαδικασίες πολύ μεγάλης διαβούλευσης, εντός και εκτός Βουλής, αλλά και εντός Βουλής με δεύτερη ανάγνωση στα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα, προκειμένου τα νομοσχέδια –που κάθε άλλο παρά εύκολα μπορεί να τα χαρακτηρίσει κάποιος- να πηγαίνουν προς ψήφιση με τη μεγαλύτερη σύνθεση.


ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η δεύτερη ερώτησή μου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ΄Οσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας: Διάβασα την εφημερίδα που κατονομάσατε, όπου μάλιστα στο μισό πρωτοσέλιδο, με έναν συκοφαντικό κύριο τίτλο, αναφέρει ότι συνεργάτες μου, στελέχη του γραφείου μου μισθοδοτούνται με 6.500 ευρώ περίπου.

Θα περίμενα μία νέα εφημερίδα να μην χρησιμοποιεί τόσο παλιές μεθόδους γκαιμπελισμού και κιτρινισμού. Νέα εφημερίδα με παλιές και πολύ καταδικασμένες μεθόδους. Επειδή, όμως, όλα έχουν ένα όριο και το κοινό όριο είναι η κοινή λογική, κάτι που η συγκεκριμένη εφημερίδα φαίνεται ότι απαξιώνει, δίνει λάθος εξετάσεις σε ανθρώπους που υποτίθεται ότι προσεγγίζει ιδεολογικά. Όμως, ο κιτρινισμός και η κατασυκοφάντηση έχουν και τα όριά τους. Και φυσικά, είναι θλιβερό μία καινούργια εφημερίδα να ξεκινά έτσι.

Για να εξηγήσω όμως και την ουσία, η συγκεκριμένη εφημερίδα πήρε τον προϋπολογισμό του γραφείου μου -ένα μέρος του οποίου αφορά στη μισθοδοσία- που αναφέρεται στο σύνολο των δαπανών του πολιτικού γραφείου μου (μηχανολογικό εξοπλισμό, μετακινήσεις, μισθοδοσία, υπερωριακή απασχόληση, αμοιβές νομικών προσώπων, τηλέφωνα). Και μιλάμε ακριβώς για προϋπολογισμό, όχι για δαπάνη που έχει γίνει. ΄Εχουμε, δε, κατ’ επανάληψη αποδείξει ότι δεν εξαντλούμε ποτέ το σύνολο των πόρων που προβλέπονται από τους προϋπολογισμούς.

Και η εφημερίδα τί έκανε; Διαίρεσε το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού διά του 6, όσα δηλαδή είναι τα στελέχη του πολιτικού μου γραφείου, εξάγοντας συνειδητά το συμπέρασμα ότι αμείβονται με 6.500 ευρώ μηνιαίως. Να ενημερώσω, λοιπόν, την εφημερίδα και τον καθένα που διαθέτει κοινή λογική, ότι οι ειδικοί συνεργάτες και οι μετακλητοί υπάλληλοι του γραφείου μου είναι διορισμένοι στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια όταν θα μπορούσαν να είναι και σε ανώτερα που προβλέπονται ανά κατηγορία και ότι οι καθαρές αποδοχές τους κυμαίνονται από 900 έως 1.200 ευρώ το μήνα. Με αυτά τα δεδομένα και με δεδομένο, επίσης, ότι η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, της οποίας έχω την ευθύνη της εποπτείας που μου έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός, έχει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση δαπανών, καθώς μέσα στο 2010 εξοικονόμησε περίπου το 40% σε σχέση με το 2009 πληρώνοντας και πάρα πολλά από τα «σπασμένα» του 2009, έπρεπε η εφημερίδα να είναι λίγο πιο προσεκτική και να μην δίνει εξετάσεις κιτρινισμού από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυκλοφορίας της.

Με αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, τα οποία σας εξέθεσα, περιμένω από την εφημερίδα τουλάχιστον το στοιχειώδες: Να αποκαταστήσει την αλήθεια, προκειμένου, έστω και τώρα, να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται το μεγάλο λάθος της.

.