Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

Στα σκαριά πλωτά κέντρα για λαθρομετανάστες στον Έβρο

Ο σχεδιασμός γίνεται από τα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Θαλάσσιων Υποθέσεων

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία πλωτών κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο σχεδιασμός που γίνεται από τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Θαλάσσιων Υποθέσεων, κατατείνει στο να εξεταστεί εάν σε πρώτη φάση μπορούν τα «ξύλινα τείχη» να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψης κέντρου υποδοχής στην περιοχή του Εβρου.


Σε αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο υποδοχής ένα επιβατηγό πλοίο. Γι' αυτό συντάχθηκε λίστα με όλα τα επιβατηγά πλοία, που βρίσκονται ακινητοποιημένα λόγω κατάσχεσης σε ελληνικά λιμάνια, με αναλυτικά στοιχεία χρεών, εταιρείας που προχώρησε στην κατάσχεση κ.ο.κ. Η λίστα βρίσκεται ήδη στις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων για να γίνει επιλογή του πλοίου που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί γι' αυτόν τον σκοπό, αφού αγκυροβολήσει σε συγκεκριμένο σημείο, στην παραπάνω περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της επιχείρησης θα καλυφθεί κυρίως από ευρωπαϊκά κονδύλια, που θα διατεθούν από τον οργανισμό Frontex ή και από άλλα προγράμματα.

Πάντως, υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα προς μελέτη, με βασικότερα τα θέματα ασφάλειας πλοίου και επιβαινόντων, φύλαξης, ενδεχόμενων ρυπάνσεων κ.ά.

Να σημειωθεί ότι την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ υπήρχε ένα παρόμοιο σχέδιο για τη δημιουργία πλωτού κέντρου υποδοχής μεταναστών, το οποίο θα ταξίδευε διαρκώς σε όλο το Αιγαίο.


Πηγή:   http://www.ethnos.gr/