Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2011 στην Βουλή

Εγκρίθηκε με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών

"Όχι" είπαν οι εκ του ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητοι

Ποια η στάση των Θρακιωτών;


Με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών εγκρίθηκε λίγο μετά τη 01:00 το πρωί της Πέμπτης ο προϋπολογισμός του 2010.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 298 βουλευτές από τους οποίους οι 156 της κυβέρνησης ψήφισαν τον προϋπολογισμό των υπουργείων και της Προεδρίας της Δημοκρατίας.Οι βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν τον προϋπολογισμό των υπουργείων, αλλά ψήφισαν το κομμάκι που αφορά τα έξοδα λειτουργίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Οι βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, ψήφισαν "όχι σε όλα".

Προφανέστατα οι Ξυνίδης, Πεταλωτής, Ντόλιος, ρενταρή, Τσιαούση, Χατζησομάν και Μαντατζή είπαν "ναι σε όλα" ενώ οι Κοντός, Στυλιανίδης και Δερμεντζόπουλος καταψήφισαν τον προϋπολογισμό με εξαίρεση τα έξοδα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

"Όχι" είπαν και οι εκ του ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητοι βουλευτές, δηλαδή οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα, Βασίλης Οικονόμου και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος που διαγράφτηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μόλις πριν μία εβδομάδα.


Νωρίτερα είχε προηγηθεί ένονη αντιπαράθεση κατα τη συζήτηση, η οποία ολοκληρώθηκε δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος διεμήνυσε ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει και επισήμανε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του λαού τον τελευταίο χρόνο. Παράλληλα κατηγόρησε για διγλωσσία τον Α. Σαμαρά, ενώ επέρριψε ευθύνες στη διακυβέρνηση της ΝΔ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, λίγα λεπτά νωρίτερα κινήθηκε και η ομιλία του υπουργού Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς επανέλαβε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι σε λάθος δρόμο και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να την αλλάξει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν θα γίνουμε συνένοχοι στη χρεωκοπία».

Για πάλη έξω από το κοινοβούλιο έκανε λόγο η Αλ. Παπαρήγα, η οποία απέδωσε την κρίση όχι στο σπάταλο κράτος αλλά στην επιθυμία του διεθνούς κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι ζούμε την κατάληξη μιας λανθασμένης πορείας και ρώτησε τον πρωθυπουργό αν θα πάει κανείς φυλακή, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε σε κυβέρνηση και ΝΔ λέγοντας ότι η Αριστερά δεν ήταν καλεσμένη στα δείπνα όπου έγινε το μεγάλο φαγοπότι.

.