Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Κομοτηναίος μουσικός πήρε βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης

Υπήρχαν συμμετοχές από Κίνα, Αμερική και Ευρώπη αλλά ξεχώρισε και έλαβε τρεις συνολικά διακρίσεις

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ
ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ;


Στο Διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε ο Κομοτηναίος μουσικός και σολίστ, Δημήτρης Σβυντρίδης, λαμπρύνοντας ακόμη μια φορά το όνομα της Κομοτηνής. Το National Academy of music σε συνεργασία με τα δημοτικά ωδεία Νεάπολης και Συκεών οργάνωσαν τον διεθνή διαγωνισμό “INTERNATIONAL MUSIC PRICE FOR EXCELLENCE IN COMPOSITION 2010”. Ο Δημ. Σβυντρίδης έλαβε μέρος με τρία έργα του, εκ των οποίων βραβεύτηκαν και τα τρία με τους παρακάτω τίτλους:

α) WINNERS (5 Σπουδές για σόλο κιθάρα),αποσπά μετάλλιο και τιμητική διάκριση με MASTER AWARDED BY THE NATIONAL ACADEMY OF MUSIC.

β) FINALISTS, τοπίο για τσέλο και κιθάρα αποσπά μετάλλιο.

γ) HONORABLE, 3 ελληνικά σκίτσα για βιολί και κλαρινέτο αποσπά τιμητική διάκριση.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ η απονομή των βραβείων θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2011.


Ο κ. Σβυντρίδης φιλοξενήθηκε χθες στο ράδιο Χρόνος 87,5 και μίλησε για τις διακρίσεις και τη νέα εμπειρία συμμετοχής του.

Μιλάμε για έναν διεθνή διαγωνισμό, όπου βρεθήκατε να διαγωνίζεστε με ανθρώπους από όλες τις χώρες, από διάφορες κουλτούρες…

-Ναι, αν μπείτε στην ιστοσελίδα θα δείτε ονόματα από Κίνα, από Ιαπωνία, Αυστρία, Αμερική, μάλλον, ο διαγωνισμός αυτός είχε μεγάλη έκταση, επειδή είναι και σε συνεργασία με το National Academy of Music της Αμερικής.

Έχοντας μια επιτυχία 100% με τρία έργα και τρεις βραβεύσεις, πώς κοιτάζετε το μέλλον;

-Το μέλλον το κοιτάζω πιο θετικά, γιατί αυτό σου δίνει περισσότερη δύναμη και ενέργεια για να προχωρήσεις. Πρέπει να ξέρετε ότι η συνθετική τέχνη έχει τη μοναξιά της και την απομόνωσή της, άρα πρέπει, για να έχουμε ένα πιο θετικό και ζωηρό μέλλον, να απομονωθούμε ακόμη περισσότερο, αυτό όμως μας γεμίζει ευχαρίστηση και ζωντάνια από μέσα, χωρίς να φαίνεται. Επειδή υπάρχει ο ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και σε αυτό που κάνουμε εμείς, θέλει μεγάλη προσπάθεια και πολλές ώρες να καταναλωθούν για να μπορέσεις να αναδείξεις κάτι καλύτερο. Συνεχίζω, ετοιμάζω νέα πράγματα.

Τώρα πλέον έχει μπει σαν μικρόβιο στον οργανισμό μου, όπου αν κάποιες μέρες – ίσως και ώρες αν δεν πας κοντά να γράψεις, σου δημιουργείται μια ανησυχία…

Η σύνθεση είναι κάτι που σας βγαίνει έμφυτα; Δηλαδή, σας έρχονται στο μυαλό οι νότες και τις αποτυπώνετε σε ένα πεντάγραμμο ή είναι κάτι που μαθαίνεται;

-Δε θα μπορούσα να πω ότι μαθαίνεται, ακόμη και οι μεγάλοι μουσουργοί έλεγαν, ο Στραβίνσκι, ο Σκαλκότας, ότι η σύνθεση δε διδάσκεται. Σήμερα βέβαια υπάρχει η διδασκαλία της σύνθεσης, είναι το τελευταίο πτυχίο που υπάρχει στη μουσική και διαρκεί από 4 έως και 7-8 χρόνια, αναλόγως, αλλά θα πρέπει σίγουρα κάτι να υπάρχει μέσα σου, το οποίο ανάλογα με τον συνθέτη είναι σε ένα υψηλό στάδιο ή μικρό στάδιο και αναλόγως με τις σπουδές στην πάροδο του χρόνου αυτό καλλιεργείται και αναδεικνύεται αναλόγως.

Υπάρχει και ένα πλάνο που ίσως στο μέλλον σας δούμε με την κρατική ορχήστρα; Θα προχωρήσει κάτι τέτοιο;

-Αυτό είναι ένα πολύ πικρό ζήτημα, με τον πρώην δήμαρχο είχαμε κάνει μια πρόταση στην ΕΡΤ, έχω ενορχηστρώσει 6 Θρακιώτικους χορούς για έγχορδα με σκοπό να κάνουμε ένα δίσκο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και να το διανέμουμε και στην πόλη μας, αλλά και στα άλλα μέρη της Ελλάδος ώστε η παραδοσιακή μουσική να μεταφερθεί με ένα διαφορετικό χαρακτήρα, όπως έχει κάνει και ο Σκαλκότας με τους χορούς που έχει καταγράψει από όλη την Ελλάδα. Αυτό το θέμα μπορώ να πω ότι με ταλαιπωρεί αρκετά, γιατί ναι μεν υπάρχει η πρόθεση από την ΕΡΤ, υπήρχε θετική πρόθεση να δημιουργηθεί αυτό, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Δηλαδή συζητάμε και το πάμε από μήνα σε μήνα και με πικραίνει λίγο αυτό, αλλά και η ορχήστρα της ΕΡΤ είναι ένας μεγάλος θεσμός και δίνει μια αξία σε αυτά που θα παρουσιάσεις, περιμένω την εξέλιξη».

Ο Δημήτρης σίγουρα μας επιφυλάσσει κι άλλες διακρίσεις, αφού αποδεικνύεται αστείρευτος.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/