Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Μητρ. Ανθιμος: "Δεν απορρίπτω τίποτα... ούτε πυρηνικό εργοστάσιο!"

Επανήλθε στο θέμα των Χρυσωρυχείων ο δεσπότης Αλεξανδρουπόλως

ΕΙΧΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ  ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ



Επανέρχεται στο θέμα των χρυσωρυχείων, για το οποίο, πριν λίγες μέρες, με δήλωσή του, είχε μετατοπιστεί από την απόλυτα αρνητική θέση του, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος. Αφορμή, η σημερινή συνάντησή του με εκπροσώπους της εταιρείας χρυσού. Σε δήλωσή του, αναφέρει:

"Δέχθηκα στο γραφείο μου την επίσκεψη του κ. Ράιτ και των εδώ συνεργατών του. Μιλήσαμε επισταμένως για την υπόθεση των χρυσωρυχείων. Μια υπόθεση που είναι παλαιά για εμάς. Του είπα όλη την καχυποψία με την οποία είμαστε φορτισμένοι και όλη τη γνώση που έχουμε για το παρελθόν. Με διαβεβαίωσε για νέες μεθόδους, για νέους τρόπους, αλλά και για καινούργιους όρους που αναγκάζονται, αλλά και οι ίδιοι υπερθεματίζοντας θεσπίζουν, προκειμένου να θωρακίσουν το περιβάλλον μας. Δεν μπορώ βεβαίως να αρνηθώ ενημέρωση από οποιονδήποτε. Του είπα λοιπόν ότι είμαι διατεθειμένος να ακούσω και, αν μπορώ, να ψηλαφίσω την αλήθεια των γεγονότων που λέει. Και νομίζω ότι αυτός είναι ο ρόλος μου, να μην απορρίπτω τίποτα, παρά μόνο όταν εξιχνιάσω σε άκρατες λεπτομέρειες την αλήθεια όσων λέει. Αυτη η τακτική που φαίνεται ότι κάποιος από μας διαφοροποιείται και συγκεκριμένα εγώ ή και άλλοι, όπως μαθαίνω, δεν είναι υπαναχώρηση στις πεποιθήσεις μας για την προστασία του περιβάλλοντος ούτε μας την επιβάλλει η ανεργία ή η οικονομική κρίση αλλά είναι μια υγιής προσπάθεια να μάθουμε να ψηλαφίσουμε την αλήθεια γιατί νομίζω ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον να απαρνούμεθα τίποτα που έχει να κάνει με θέσεις εργασίας και ανταποδοτικά τέλη η το γενικότερο όφελος της κοινωνίας. Θεωρώ ότι μια τέτοια στάση είναι υγιής και ειλικρινής και γι΄αυτό είμαι σε θέση να την υπερασπιστώ.

Στην αρχική θέση εμμένω σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά δεν απορρίπτω τίποτα που αφορά οποιαδήποτε επένδυση. Ακόμη και για πυρηνικά εργοστάσια αν είναι ο κίνδυνος να γίνουν στην Τουρκία ή τη Βουλγαρία θα το συζητούσα και για τον τόπο μου, δεδομένων των συνθηκών".


Πηγή:  http://www.telegramm.gr/