Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Μπαγίς: Ο φράχτης δεν θα λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης

Στο "ντουβάρι" στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αναφέρθηκε ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ EUROPEAN POLICY CENTER


Η κατασκευή του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεν θα λύσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης εκτίμησε ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης European Policy Center (EPC), με θέμα «Οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ».


Σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς, το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης θα αντιμετωπιστεί, πιο ουσιαστικά, βοηθώντας τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Τόνισε μάλιστα πως «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων».

«Είναι προτιμότερο να προσπαθούμε με τους εταίρους μας να επιλύσουμε το πρόβλημα παρά να κατασκευάζουμε μονομερώς φράχτες στα σύνορα», σημείωσε ο κ. Μπαγίς.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, δήλωσε ικανοποιημένος από τις συναντήσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς στη Γενεύη, επισημαίνοντας ότι αναμένει με ανυπομονησία να διαβάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Η Ευρώπη σήμερα δεν έχει να κάνει με τοίχους αλλά με γέφυρες που θα φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Γι' αυτό χρειάζεται μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την προσπάθεια που μας αναλογεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς γιατί χρησιμοποίησε τον όρο «United States of Cyprus» περιγράφοντας μία μελλοντική κατάσταση στην οποία το κυπριακό θα έχει επιλυθεί, απάντησε ότι αυτό το όνομα περιλαμβανόταν στις προβλέψεις του Σχεδίου Ανάν. «Εάν κάποιος έχει να προτείνει κάποιο καλύτερο όνομα, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις» πρόσθεσε.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποίησε η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο, σημειώνοντας ότι η τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να θεωρηθεί η πιο θετική και ενθαρρυντική έκθεση που έχει εκδώσει ποτέ μέχρι σήμερα η Επιτροπή.

Καταλήγοντας, ο κ. Μπαγκίς υπογράμμισε πως η Τουρκία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να η ΕΕ να μην ανοίγει το κεφάλαιο για την ενέργεια, τη στιγμή που ο τομέας αυτός είναι σημαντικός για την Ευρώπη και η Τουρκία ένας σημαντικός εταίρος.

.