Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Στην Αθήνα για τον χρυσό ο Άρης Γιαννακίδης

Τις προθέσεις της κυβέρνησης για την επένδυση θα επιχειρήσει να πληροφορηθεί

Και άλλες κρίσιμες συναντήσεις σήμερα και αύριο σε υπουργεία

ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ;



Τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη συναντά σήμερα στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρης Γιαννακίδης. Η επένδυση χρυσού, που είχε ανακοινωθεί από τον κ. Μανιάτη στη Βουλή ως επένδυση προτεραιότητας, έχει το τελευταίο διάστημα εντείνει την ανησυχία τοπικών φορέων και πολιτών. Πολλές απόψεις, υπέρ και κατά, εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα, χωρίς όμως τίποτα επιπλέον να έχει γίνει γνωστό από την κυβέρνηση πέρα από την παραπάνω δήλωση του κ. Μανιάτη. Ο υφυπουργός είχε συγκεκριμένα χαρακτηρίσει στόχο μεταλλευτικής προτεραιότητας το αποθεματικά βεβαιωμένο δυναμικό, περίπου 420 τόνων χρυσού στη Μακεδονία και Θράκη, που σύμφωνα με μελέτες υπάρχει στην περιοχή.

Επιπλέον, τότε είχε γίνει γνωστό ότι έχει καταρτιστεί ένα επικαιροποιημένο μητρώο λατομείων, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τον νέο κώδικα μεταλλευτικών και λατομικών εργασιών, που σύντομα θα υιοθετηθεί με τη μορφή κοινής υπουργικής απόφασης, ενώ αναμένεται και η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου των μεταλλείων της χώρας. Ακριβώς επειδή πολλές κινήσεις γίνονται εν αγνοία πολιτών και φορέων της περιοχής, ο περιφερειάρχης αποφάσισε ότι πρέπει να λάβει επίσημες απαντήσεις για το θέμα από κυβερνητικά χείλη. Να σημειωθεί ότι μόλις τη Δευτέρα ο κ. Γιαννακίδης συναντήθηκε με οικολογικές οργανώσεις της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των ομάδων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επένδυση χρυσού και ζήτησαν από τον περιφερειάρχη να διατηρήσει την αρνητική του στάση, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν ως νομάρχης Ροδόπης.


Συναντήσεις με Μπιρμπίλη, Ραγκούση και Πετσάλνικο

Την επομένη της συνάντησης με τον κ. Πάγκαλο και τον κ. Μανιάτη ο περιφερειάρχης θα βρεθεί στο γραφείο της Τίνας Μπιρμπίλη, υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγές. Αφορμή για αυτήν την επίσκεψη είναι το σχέδιο για τις περιοχές Νatura που προωθεί το υπουργείο, για το οποίο σημειώθηκαν αντιδράσεις.
Όλοι οι περιφερειάρχες μεταξύ των οποίων και ο κ. Γιαννακίδης, συμφώνησαν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν πρέπει να ψηφιστεί εάν δεν ενημερωθούν επαρκώς και οι ίδιοι. Ανάλογος είναι και ο στόχος μίας τρίτης συνάντησης με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση. Ο περιφερειάρχης θα απαιτήσει να καταρτιστεί άμεσα ο κανονισμός λειτουργίας των περιφερειακών συμβουλίων. Το ίδιο θέμα θα συζητήσει και με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.


Πηγή:   http://www.xronos.gr/