Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Φαρμακερές αιχμές στην πίτα του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης

Αφορμή η συζήτηση για τα κλειστά επαγγέλματα

Παρόντες οι Γ. Πεταλωτής, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ιλχάν Αχμέτ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ


Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελµάτων και η οµοφωνία ότι το Εφετείο Θράκης δεν πρέπει να διασπαστεί, αλλά να παραµείνει έδρα απονοµής της δικαιοσύνης στην ΑΜ-Θ, κυριάρχησαν στη χθεσινή κοπή βασιλόπιτας του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης. Τον φυσικό χώρο άσκησης των καθηκόντων τους, δηλαδή, το δικαστικό µέγαρο Κοµοτηνής, επέλεξαν οι δικηγόροι για να πραγµατοποιήσουν την ετήσια εκδήλωση. Φέτος όµως επιλέχτηκε το ισόγειο του κτιρίου και όχι τα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου, όπου η χωρητικότητα είναι περιορισµένη. Το ιδιαίτερο στοιχείο της φετινής εκδήλωσης ήταν η παρουσία δύο πολιτικών προσώπων, που αναδείχτηκαν στην εξουσία και χάρη στην ενασχόλησή τους µε τη δικηγορία. Πρόκειται για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή και τον πρώην υπουργό και βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη, που προσέδωσαν πολιτική χροιά στην κοπή της βασιλόπιτας. Παρόντες όλοι σχεδόν οι δικαστές του πρωτοδικείου Εφετείου, οι εισαγγελείς, και οι διοικητικοί δικαστές.

Οι δύο πολιτικοί µπορεί από του βήµατος να διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελµάτων, όµως, στις ιδιαίτερες συνοµιλίες έδειχναν ευδιάθετοι, όπως και ο πρώην βουλευτής και δικηγόρος Ιλχάν Αχµέτ που συµµετείχε στην κουβέντα τους.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης Γιώργος Κυµπαρίδης έδωσε χρόνο και στους δύο πολιτικούς να µιλήσουν, αφού πρώτα απαρίθµησε τα ζητήµατα που απασχολούν τον κλάδο στη Ροδόπη. Πρώτο στη σειρά η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελµάτων και η αβεβαιότητα, που όπως τόνισε ο κ. Κυµπαρίδης, προκαλεί στους δικηγόρους.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης, όπως έγινε γνωστό, έχει έτοιµες προτάσεις, τις οποίες θα καταθέσει στην ολοµέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, «επιδιώκοντας να δώσει εφικτές λύσεις, έτσι ώστε η δικαιοσύνη να είναι αυτή η οποία θα ωφεληθεί ουσιαστικά και θα µπορέσει να έχει την ταυτότητα αυτή η οποία την αντιπροσωπεύει και δεν την αδικεί, σύµφωνα και µε όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό», τόνισε ο κ. Κυµπαρίδης. Να σηµειωθεί ότι η κρίσιµη ολοµέλεια θα λάβει χώρα την προσεχή Δευτέρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αθήνα.

«Μέχρι σήµερα το επάγγελµα του δικηγόρου ήταν κλειστό…;», σχολίασαν δικηγόροι στις αναφορές Πεταλωτή

Η αναφορά αυτή του κ. Κυµπαρίδη στην απελευθέρωση του επαγγέλµατος, προκάλεσε την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Γιώργος Πεταλωτής όταν πήρε το λόγο εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η απελευθέρωση θεωρείται δεδοµένη, σηµειώνοντας ότι δεν ταιριάζει σε µία σύγχρονη χώρα να υπάρχουν κλειστά επαγγέλµατα. Η τοποθέτηση αυτή επέφερε σχόλια µεταξύ των δικηγόρων, όπως, «δηλαδή µέχρι σήµερα το επάγγελµα ήταν κλειστό;», ενώ αναφορά στο θέµα έκανε και ο βουλευτής ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης». «Απελευθέρωση δεν πρέπει να σηµαίνει κατάργηση των δικηγορικών συλλόγων και εφαρµογή µέτρων που στερούν έσοδα από το κράτος και τους συλλόγους. Απελευθέρωση µπορεί να σηµαίνει όλα τα άλλα.

Αυτά όµως είναι µια κόκκινη γραµµή, διότι δεν προσπαθούµε να πεθάνουµε τον κλάδο, αλλά να τον εξυγιάνουµε και να τον εκσυγχρονίσουµε», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.


Συνδετικός κρίκος όλων η αναβάθµιση του Εφετείου Θράκης

Και µπορεί στο θέµα της απελευθέρωσης να υπήρξαν διαφορετικές απόψεις, στο θέµα όµως της αναβάθµισης του Εφετείου Θράκης και όχι της διάσπασης τους, υπήρξε οµοφωνία. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Κυµπαρίδης πρώτος επισήµανε την ανάγκη το Εφετείο να στελεχωθεί µε το απαραίτητο προσωπικό, τόσο στον δικαστικό όσο και στον διοικητικό τοµέα.

Σύµφωνο βρήκε αυτή η τοποθέτηση τον Γιώργο Πεταλωτή, όπως και η αναφορά του κ. Κυµπαρίδη στην ανακαίνιση του παλιού δικαστικού µεγάρου. Όπως έγινε γνωστό το παλιό κτίριο προορίζεται για να φιλοξενήσει υπηρεσίες του Εφετείου και την εισαγγελία Εφετών. Αλληλέγγυος στον αγώνα για την πλήρωση των υφισταµένων διοικητικών και δικαστικών θέσεων, αλλά και την επέκταση του αριθµού των λειτουργών, ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη, αποτελεσµατικότερη και ποιοτικότερη παροχή δικαιοσύνης στην περιφέρεια, δήλωσε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Το πέρας των πολιτικών τοποθετήσεων βρήκε τους δικηγόρους χαλαρούς να απολαµβάνουν τον µπουφέ. Για την ιστορία το φλουρί έτυχε Δηµήτρης Μενόπουλος και κέρδισε ένα γυναικείο κόσµηµα, το οποίο θα δοθεί σε κάποιο αγαπηµένο πρόσωπο, όπως του συνέστησε ο Γιώργος Κυµπαρίδης, που εξήγησε ότι φέτος δεν προσφέρθηκε ως δώρο η καθιερωµένη λίρα λόγω οικονοµικής δυσχέρειας.


Πηγή:   http://www.xronos.gr/