Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ο Πεταλωτής στην εκδήλωση για τον Νέστορα Τσανακλή

ΤΙ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ;

ΤΙ ΔΩΡΑ ΕΛΑΒΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


O Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης -Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, συμμετείχε στην εκδήλωση «Νέστωρ Τσανακλής, από την Κομοτηνή στην Αίγυπτο και τον κόσμο όλο» που διοργανώθηκε, υπό την αιγίδα του, ως φόρος τιμής για τον μεγάλο Κομοτηναίο Ευεργέτη, το Σάββατο 28 Μαΐου 2011, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Κομοτηνής-Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Πεταλωτής πριν την έναρξη της εκδήλωσης ξεναγήθηκε στην έκθεση τεκμηρίων από την επιχειρηματική δραστηριότητα του Νέστορα Τσανακλή και τον πολιτισμό του Αιγυπτιώτη ελληνισμού.

Ακολούθως στην ομιλία του με θέμα «Τοπική Ιστορία, μνήμη και σύγχρονη πολιτισμική ταυτότητα», μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η τοπική ιστορία θα πρέπει να διδάσκεται στην εκπαίδευση ενώ παρακίνησε για τη δημιουργία κίνησης με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, των Δήμων, του Πανεπιστημίου, φορέων και συλλόγων ώστε να γίνει καταγραφή, σύνταξη και ανάδειξη της Τοπικής Ιστορίας.

Νωρίτερα, στις δηλώσεις του σχετικά με την εκδήλωση ανέφερε:

Είναι μεγάλη τιμή να φιλοξενούμε την πρώτη εκδήλωση στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Μέγαρο Κομοτηνής, το οργανόγραμμα του οποίου θα πρέπει ολοκληρωθεί για να είναι οριστική η λειτουργία του, κάτι που προσωρινά δεν γίνεται για λόγους οικονομικούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξαμε να φιλοξενηθεί μια εκδήλωση - φόρος τιμής στον Μεγάλο Κομοτηναίο Νέστορα Τσανακλή, σε αυτό το στολίδι της Θράκης. Ο Νέστορας Τσανακλής έβαλε τη σφραγίδα του και τίμησε τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, μέχρι και την Αίγυπτο, μεταλαμπαδεύοντας τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα , την δημιουργικότητα και τον αναπτυξιακό ρομαντισμό των Κομοτηναίων.

Σήμερα, όσα δεν θυμόμαστε εμείς στην Κομοτηνή, με ευθύνη όλων μας, τα θυμούνται οι Έλληνες της Αιγύπτου. Για αυτό το λόγο ήρθαν σήμερα Αιγυπτιώτες οι οποίοι κατέχουν εξέχουσες θέσεις στην Ελληνική Κοινότητα Καϊρου για να μας μεταφέρουν το πνεύμα του Νέστορα Τσανακλή ο οποίος, διατέλεσε και δεύτερος πρόεδρος της Κοινότητας Καϊρου. Ήταν ο πρώτος που έστησε καπνοβιομηχανία στην Αίγυπτο με ελληνικά καπνά και ο πρώτος που πίστεψε ότι μπορεί να μετατρέψει την έρημο σε κήπο, δημιουργώντας την πρώτη οινοπαραγωγική δραστηριότητα ενός Κομοτηναίου που κάποτε θεωρήθηκε ριψοκίνδυνος, ωστόσο μεγαλούργησε και αποτελεί μέρος της Ιστορίας μας, μιας τοπικής Ιστορίας την οποία έχουμε ξεχασμένη.

Είναι ευθύνη δική μας, να κινήσουμε τις δυνάμεις που έχουμε, ώστε ό, τι ανήκει στην Κομοτηνή να ανήκει και στους ανθρώπους της όπως το πνεύμα αυτών των ευεργετών. Δυστυχώς ακόμη δεν τους τιμάμε, δεν τους γνωρίζουμε. Πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κτίριο της Τσανακλείου δήλωσε: «Στις δύσκολες οικονομικά στιγμές γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθεί για μην κινδυνέψει αυτό το στολίδι, που άφησε ως σημείο μνήμης ο Νέστορας Τσανακλής. Για το ίδιο λόγο δεν λειτουργεί και το Συνεδριακό και Εκθεσιακό Μέγαρο. Χρειάζονται χρήματα που πολίτικές του παρελθόντος «φρόντισαν» να μας τα στερούν σήμερα. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια μας.»

Τέλος ανέφερε «Έλληνες επιχειρηματίες υπάρχουν πολλοί σήμερα, Έλληνες ευεργέτες δεν υπάρχουν όμως μιας και στρέψαμε τα βλέμματα μας αλλού και όχι στην προσφορά στην κοινωνία».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου κ. Νίκος Βαδής και η Πρόεδρος των Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής Καϊρου, κ. Βίλλυ Πολίτη, δώρισαν στον κ. Πεταλωτή ένα αντίγραφο πορτραίτου του Νέστορα Τσανακλή.

.