Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Εκδήλωση στην Ξάνθη για τα παραμύθια στην εκπαιδευτική διαδικασία και ως μέσο καταπολέμησης αρρωστιών

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΟΜΙΛΗΤΗ;


Το Δημήτρη Αβούρη, αφηγητή παραμυθιών και εμπνευστή της ιδέας ότι η θεραπεία των άρρωστων παιδιών ενισχύεται μέσω του παραμυθιού και της τέχνης γενικότερα, έχει καλεσμένο το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ως εισηγητή για το σεμινάριο με θέμα:

«Η Αφήγηση των παραμυθιών στην εκπαιδευτική διαδικασία»

Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία OΝΑΡ- ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΡΩΣΤΟ ΠΑΙΔΙ.

Η διεξαγωγή διαλέξεων, σεμιναρίων, συνεδρίων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο την ενίσχυση των άρρωστων παιδιών αποτελεί έναν από τους ιδρυτικούς σκοπούς της εταιρείας Όναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί.
Η τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην εκτόνωση και ανακούφιση του μικρού ασθενή, καθώς η συμμετοχή στην ροή του μύθου και η ταύτιση με τους ήρωες επιτρέπουν στο παιδί να αντλήσει κουράγιο και δύναμη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση της υγείας του.
Η επιλογή των κατάλληλων παραμυθιών, ο τρόπος απόδοσης και αφήγησής τους, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, και οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο «παραμυθάς» στον χώρο του νοσοκομείου είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα σταθεί ο εισηγητής της διάλεξης, Αβούρης Δημήτρης.
Αφηγητής παραμυθιών και συγγραφέας ο ίδιος, με εμπειρία από παραστάσεις σε σχολεία και με καθημερινή εθελοντική δράση στα Νοσοκομεία Παίδων εδώ και μια δεκαετία θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: πώς προσεγγίζουμε τα νοσηλευόμενα παιδιά, τι λέμε και τι όχι, τι κάνουμε και τι αποφεύγουμε να κάνουμε, πώς κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους και με ποιόν τρόπο τα καλούμε να συμμετάσχουν στην αφήγηση.
Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου επικεντρώνεται στα οφέλη της αφήγησης των παραμυθιών κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τι είδους μηνύματα περνάνε τα παραμύθια στα παιδιά και πώς αυτά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο εκπαιδευτικός για να ξορκίσει φόβους, να προβάλλει ηθικές αρχές, να τονώσει την φαντασία, ή ακόμα και για να μεταδώσει γνώσεις.
Αυτά και άλλα πολλά, σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσουμε την θεραπευτική αλλά και εκπαιδευτική αξία της αφήγησης παραμυθιών και να εξοπλίσουμε τους ενδιαφερόμενους μελλοντικούς «παραμυθάδες», που είτε απασχολούνται σε συναφείς χώρους, είτε επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά λίγο από τον χρόνο τους, με στοιχειώδεις γνώσεις για την πρώτη επαφή τους με την ιδιαίτερη πραγματικότητα του Νοσοκομείου.

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Αβούρης είναι αφηγητής-συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού «Το παραμύθι». Το 2000 ίδρυσε την μη κερδοσκοπική οργάνωση «ΟΝΑΡ- μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί».

Το «Όναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» δημιουργήθηκε από διεπιστημονική ομάδα εθελοντών πριν 10 χρόνια, με σκοπό να στηρίξει μέσω τέχνης τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, που νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Από το 2000 μέχρι σήμερα εργάζεται μαζί με τους συνεργάτες στο ογκολογικό νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού». Στα πλαίσια αυτά έχει αναπτύξει προγράμματα με την βοήθεια εθελοντών, χορηγών και σχολείων, που ανακουφίζουν και ενδυναμώνουν τα άρρωστα παιδιά.

Στην προσπάθειά αυτή συνεργάζεται με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, τις διοικήσεις των νοσοκομείων και το ιατρικό προσωπικό των μονάδων νοσηλείας.

Διαπιστώνοντας όμως τις τεράστιες ανάγκες σε υλικά αγαθά, που στερούν την ποιότητα ζωής από τα παιδιά αυτά, στηρίζουμε μέσω του ΌΝΑΡ με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο και τις οικογένειές τους.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει ασχοληθεί με την αφήγηση των Ελληνικών παραμυθιών, τα οποία αναβιώνει πάντα μαζί με τους ακροατές-θεατές μέσα από παραμυθιακές συνευρέσεις σε όλη την Ελλάδα. Έχει δώσει περίπου 3.000 παραστάσεις τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 120.000 θεατές, παιδιά και ενήλικες. Έχει δώσει παραστάσεις σε Γερμανία, Αγγλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο σε Σχολεία, Ειδικά Σχολεία, σε ομάδες παιδιών με κινητικά προβλήματα, θέατρα, μουσικές σκηνές κλπ. Επίσης έχει δώσει διαλέξεις και ομιλίες σε Πανεπιστήμια, συνέδρια, σχολεία, κέντρα ατόμων με αναπηρία με θέμα την αφήγηση παραμυθιών στην «Εκπαιδευτική και Νοσηλευτική Διαδικασία» καθώς η τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην εκτόνωση και ανακούφιση του ασθενή. Έχει οργανώσει εργαστήρια αφήγησης και γραφής παραμυθιών σε όλη την Ελλάδα.

Είναι δημιουργός του πολιτιστικού χωριού «Σκαλιά» και του Θεάτρου Αβούρη, που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1995. Έχει καταγράψει κι έχει εκδώσει 110 Ζακυνθινά παραμύθια σε ένα τρίτομο έργο. Έχει εργασθεί είκοσι πέντε χρόνια για το Θέατρο και έχει εκδώσει δύο τόμους με «Ομιλίες» 1997-98.

Έχει γράψει τα θεατρικά έργα: Για την ειρήνη μια φωλιά (για παιδιά), 1983, Το καντουνάκι, 1995, Για πιστρόφια του Κουτούζη, 1997, Ένα σώβρακο γεμάτο παραμύθια, 2000, Κλινική ποντικών, 2007, Γιατί οι μύγες είναι γκέι, 2008, Η μόνα Λίζα δεν έχει φρύδια, 2009.

Επίσης έχει γράψει άρθρα σχετικά για το παραμύθι και το θέατρο σε επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει γραφή και αφήγηση παραμυθιών και συγγραφή θεατρικού έργου.

Στόχος των προσπαθειών του είναι να θεσμοθετηθεί και στη χώρα μας η θεραπεία μέσω τέχνης.



Δευτέρα 9 Μαΐου 2011 από τις 16:30 έως τις 21:00

Kαπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Καπνεργατών 9, Ξάνθη.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα, 25410 29282 και25410 26635

.