Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Στην Βουλή η άγνωστη δραστηριότητα της Ziraat στην Θράκη

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ;


Χωρίς περιορισμούς έχουν δικαίωμα να ασκούν την πιστωτική τους πολιτική υποκαταστήματα ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθορίζοντας ελεύθερα τα επιτόκια των δανείων που χορηγούν, απαντά η ΤτΕ σε επερώτηση βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια που χορηγεί τουρκική τράπεζα σε δανειολήπτες σε παραμεθόριες περιοχές. Η συνολική χρηματοδότηση της εν λόγω τράπεζας μάλιστα «δεν είναι ιδιαίτερα αξιόλογη», σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το έγγραφο της ΤτΕ διαβιβάστηκε, διά του υπουργού Οικονομικών, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Γαληνού, σύμφωνα με την οποία την ίδια ώρα που οι ελληνικές τράπεζες απορρίπτουν μαζικά αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια, τουρκική τράπεζα προσφέρει με χαμηλά επιτόκια και ευνοϊκούς όρους στεγαστικά δάνεια αγοράς κατοικίας σε παραμεθόριες περιοχές.

«Είναι γεγονός ότι η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει προκαλέσει την αύξηση του κόστους του χρήματος για τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων χρηματοδότησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της ανάγκης επανεκτίμησης του πιστωτικού κινδύνου και την αύξηση των επιτοκίων των προσφερομένων νέων δανείων» παραδέχεται ο διευθυντής Εποπτείας του Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ Ι.Γούσιος.

Ο ίδιος υπογράμμισε όμως πως «τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μπορούν να καθορίζουν ελεύθερα το ύψος των επιτοκίων των χορηγούμενων δανείων (στεγαστικών και καταναλωτικών), την κατηγορία των δανειοληπτών που θα επιλέξουν και την εν γένει άσκηση της πιστωτικής πολιτικής χωρίς περιορισμούς».

Όσον αφορά δε τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης τουρκικής τράπεζας, η ΤτΕ σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση «η συνολική χρηματοδότησή της δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αξιόλογη». Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η συνολική αξία των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε η τουρκική τράπεζα στην ΤτΕ, με ημερομηνία 31/03, ανέρχεται σε 644 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα 394 εκατ. ευρώ είναι για στεγαστικά δάνεια από το κατάστημα της Κομοτηνής και 250 εκατ. ευρώ είναι από το κατάστημα Αθηνών.

Ο βουλευτής της ΝΔ Σπύρος Γαληνός που έθεσε το θέμα, με ερώτησή του, ανέφερε ότι η μαζική απόρριψη αιτήσεων για χορήγηση στεγαστικών δανείων από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα έχει προκαλέσει «απογοήτευση και οργή, ιδιαίτερα όταν οι αιτούντες είναι δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί οι οποίοι υπηρετούν σε παραμεθόριες ακριτικές περιοχές και επιδιώκουν να αποκτήσουν εκεί κατοικία».

Η τακτική, συνέχισε, «έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη στρατηγική συγκεκριμένης τουρκικής τράπεζας η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και, εκμεταλλευόμενη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στη χώρα μας, προσφέρει αφειδώς δάνεια με χαμηλά και συζητήσιμα επιτόκια και ευνοϊκούς όρους και μάλιστα χωρίς εγγυήσεις αν πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους ή στρατιωτικούς σε παραμεθόριες περιοχές».

Ο βουλευτής είχε υποστηρίξει στην επερώτησή του ότι είναι «επιβεβλημένο να αναθεωρηθεί» το πλαίσιο εγκρίσεων στεγαστικών δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν αγορά κατοικίας σε παραμεθόριες περιοχές, αναφέροντας ότι «η ελληνική Πολιτεία έχει δώσει δισεκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα του ελληνικού λαού για να στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».
 
.