Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Αποκάλυψη: Αίτηση υπαγωγής στο fast track από την «Χρυσωρυχεία Θράκης»

Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να παρακάμψει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ;



Στη διαδικασία των επενδύσεων fast truck, αισιοδοξεί ότι θα ενταχθεί στο άμεσο μέλλον η εταιρία "Χρυσωρυχεία Θράκης" για την επένδυση ύψους 150 εκ. ευρώ που προβλέπει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής χρυσού στην περιοχή Περάματος της Θράκης.

Η εταιρία αναμένει εδώ και 18 μήνες την αξιολόγηση της Προκαταρκτικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και σύμφωνα με πληροφορίες της εταιρείας εδώ και δύο εβδομάδες έχουν αρχίσει και επιταχύνονται οι διαδικασίες μέσω του Invest In Greece που αναλαμβάνει το ρόλο της Υπηρεσίας Μίας Στάσης για την προώθηση του επενδυτικού σχεδίου. Αυτό τον ξαιρό η εταιρεία προετοιμάζει τον πλήρη φάκελο που θα στοιχειοθετεί τη βιωσιμότητα του έργου.

Η προτεινόμενη επένδυση για το έργο του Χρυσού Περάματος Θράκης υπολογίζεται σε 150 εκ ευρώ ενώ προβλέπεται ότι σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή συνολικά 190 εκ ευρώ. Οι άμεσες θέσεις εργασίας υπολογίζονται σε 200, ενώ εκτιμάται ότι η έμμεση απασχόληση θα ανέλθει σε επιπλέον 800 άτομα.

Όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Χρυσορυχεία Θράκης ΑΕ κ. Γ. Μαρκόπουλος, τα έσοδα από το έργο υπολογίζονται σε 660 εκ ευρώ, ενώ οι φόροι που θα εισπράξει το δημόσιο από τη λειτουργία του θα ανέλθουν σε 260 εκ ευρώ (40%). Σημειώνεται ότι η Χρυσορυχεία Θράκης, φορέας υλοποίησης της επένδυσης, είναι θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold Corporation η οποία από το 2008 οπότε απέκτησε τον έλεγχο του έργου έχει επενδύσει σε έρευνα και γεωτρήσεις για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων ύψους 40 εκ ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση είχε κατ΄ αρχήν παγώσει εν όψει της απόφασης Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διαδικασία επεξεργασίας των κοιτασμάτων. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε επισήμως τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά το έργο παραμένει στάσιμο και για το λόγο αυτό επελέγη η διαδικασία του fast truck προκειμένου να απεμπλακεί το έργο.
Όπως σημειώνει ο κ. Μαρκόπουλος μόνο το 5% των κοιτασμάτων που εκτιμάται ότι υπάρχουν από τον Εβρο μέχρι τον Αξιό ποταμό έχει ερευνηθεί
 
 
Πηγή:  http://www.protothema.gr/