Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ασκήσεις ναυτιλίας και μαθήματα μηχανολογίας στο Θρακικό Πέλαγος

Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό διήμερο ταξίδι των επίδοξων νέων ιστιοπλόων στα νερά μεταξύ Θάσου και Σαμοθράκης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαΐου ένα ακόμη εκπαιδευτικό διήμερο ταξίδι των επίδοξων νέων ιστιοπλόων της σχολής ιστιοπλοΐας του Ι.Ο.Κ. Δήμου Παγγαίου. Αυτή τη φορά ήταν τα 10 άτομα του τμήματος Κεραμωτής, που νωρίς το πρωί είχαν ήδη επιβιβαστεί στο εκπαιδευτικό σκάφος στην Κεραμωτή.

Οι προμήθειες που έφεραν οι “σιτιστές” ίσως να ήταν αρκετές και για ολόκληρη εβδομάδα ταξιδιού! Μετά το σχεδιασμό πλεύσης στο ημερολόγιο καταστρώματος και τον ορισμό των ανά ώρα υπευθύνων, η αναχώρηση έγινε στις 10.00 το πρωί.

Οι ασκήσεις ναυτιλίας επί χάρτου με διοπτεύσεις σημείων ορατών στην ξηρά έδωσαν κάποιο ενδιαφέρον στο μακρύ ταξίδι σε όσους είχαν γερά στομάχια και δεν επηρεάστηκαν από το κουραστικό μπότζι του σκάφους. Ο συννεφιασμένος ουρανός καθυστέρησε την αναμενόμενη μπουκαδούρα, η οποία τελικά εμφανίστηκε πλησιάζοντας στην επιβλητική Σαμοθράκη.

Το προγραμματισμένο μάθημα μηχανολογίας ήταν σύντομο με το φόβο να μη πέσει ο αέρας. Πράγματι, ξεκινώντας με 20 μίλια άνεμου σε πλαγιοδρομία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γευθούν μεγάλες ταχύτητες με γρήγορα πλαναρίσματα στα έντονα κύματα της περιοχής. Η αίσθηση ασφάλειας ενός ιστιοφόρου σε έμπειρα χέρια, αποτελεί το καλύτερο μάθημα για τους εκπαιδευόμενους κυβερνήτες.

Όπως συνηθίζεται στη περιοχή, ο αέρας μειώθηκε στα μισά της διαδρομής για Θάσο και σε λίγο ο θερμικός άνεμος έδωσε τη σειρά του στο βοριά κάνοντας την επιστροφή πολύ άνετη και γρήγορη. Με το σουρούπωμα το εκπαιδευτικό σκάφος έδεσε στην Κεραμωτή με τους μαθητές πανευτυχείς από τις υπέροχες εμπειρίες που μόνο η ανοιχτή θάλασσα μπορεί να προσφέρει.

Σειρά έχει τώρα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και το τελευταίο από τα 4 τμήματα για το δικό του εκπαιδευτικό και πάλι στην πανέμορφη Σαμοθράκη.

Το πλήρωμα αποτελούνταν από τους: Τάσο Συνανίδη, Κώστα Ζωντανό, Πασχάλη Χρηστίδη, Ανδρέα Κλειτσιώτη, Στέφανο Χατζηευφραιμίδη, Κώστα Κουλούση, Κώστα Αγγελίδη, Γιώργο Τεμίρογλου, Κατερίνα Γκάντσου και τον εκπαιδευτή τους Στάθη Σοφίτση.

.