Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Διχασμένη η ελληνική μειονότητα της Πόλης για τον Ερντογάν

Κάποιοι συνυπογράφουν επιστολή διαμαρτυρίας για την προεκλογική του αναφορά ότι ήταν βρισιά που τον είπαν Έλληνα, ωστόσο άλλοι διαφωνούν με αυτήν την κίνηση

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Διχάζεται τις ημέρες αυτές η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, αφού ορισμένοι ομογενείς ανέλαβαν πρωτοβουλία να συντάξουν κείμενο και να συγκεντρώσουν υπογραφές για αντίδραση προς την ταπεινωτική δήλωση που έκανε πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους «Ρωμιούς». Η πρωτοβουλία όμως βρίσκει αντίθετα άλλα μέλη της ομογένειας.

Δύο μέρες πριν από τις εκλογές της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία, ο Ερντογάν είχε αναφερθεί σε τηλεοπτική συνέντευξη στην κριτική που ασκείται εναντίον του, λέγοντας «έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία σχετικά με μένα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στα βιβλία αυτά και τι δεν είπαν. Εβραίους μας είπαν, Αρμένιους μας είπαν και, με το συμπάθιο, Ελληνες μας είπαν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη». Αντί για «Ελληνες» ο Ερντογάν διατύπωσε τον όρο «Ρωμιοί», ο οποίος χρησιμοποιείται στην Τουρκία για τους Ελληνες της Τουρκίας και τους Ελληνοκύπριους.

«Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού με ανησύχησαν με το παραπάνω! Τι θα λέγατε να συνταχθεί ένα κείμενο αντίδρασης το οποίο να το ανακοινώσουμε στα διάφορα ΜΜΕ, εντός και εκτός χώρας;» ανέφερε στο φόρουμ «Πολίτικη νεολαία», που λειτουργεί εδώ και καιρό στο Διαδίκτυο, ο ομογενής Κώστας Ευθυμιάδης, διαχειριστής του φόρουμ.

Το κείμενο είναι ήδη έτοιμο και μεταξύ άλλων αναφέρεται στο εξής: «Καταδικάζουμε τη χρήση των εθνοτικών ταυτοτήτων με ύφος διακριτικό και υποτιμητικό... Στα εδάφη αυτά όπου συμβιώνουν πολλές εθνοτικές ταυτότητες, πέραν της ισότητας, θέλουμε πολιτικούς ηγέτες που έχουν ανθρώπινη ματιά. Και για το λόγο αυτό δεν συγχωρούμε την αντίληψη αυτή. Η πολιτική που εστιάζεται στη γλώσσα, τη θρησκεία, το γένος και το φύλο πρέπει να αντικατασταθεί από πολιτική που έχει για εστία τον άνθρωπο».

Ανταπόκριση μεγάλη δεν υπήρξε, ενώ παράλληλα, μέσω του φόρουμ διατυπώθηκαν και απόψεις όπως αυτή που υπογράμμιζε ότι δεν είναι σωστό «να στέλνουμε τέτοια επιστολή στον αιρετό πρωθυπουργό που έλαβε το 50% των ψήφων και μας έδωσε ένα ανάστημα (όποιο και αν είναι)».

Χθες η αρμενική εφημερίδα «Agos» δημοσίευσε σχετικό άρθρο στο οποίο διατυπωνόταν το ερώτημα αν «η συμπεριφορά αυτή του πρωθυπουργού είναι προέκταση της πολιτικής φιλολογίας του, την οποία στηρίζει τώρα τελευταία σε μία εθνικιστική βάση, ή συνιστά δομικό υλικό της μνήμης του που προέρχεται από την ισλαμική συντηρητική παράδοση». Στο άρθρο, το οποίο υπογράφει ο ομογενής Γιώργος Δεμίρ, τονίζεται επίσης ότι η στάση αυτή του Ερντογάν «δημιουργεί ερωτήματα ως προς την ειλικρίνειά του».

«Μας φτύνουν κι εμείς λέμε βρέχει», λένε κάποιοι από αυτούς που τάσσονται υπέρ της απάντησης στον Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές μέρες, αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Βατάν» είχε αναφερθεί στο «ύφος» του Τούρκου πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας ως το «χειρότερο», τη δήλωσή του «Ελληνες με το συμπάθιο».


Πηγή:  http://www.enet.gr/