Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Δημοτικό βιολογικό αγρόκτημα για άπορους στην Αλεξανδρούπολη

Στην δημιουργία του προσανατολίζεται ο Δήμος, που ήδη έχει δημιουργήσει και το σχέδιο της έκτασης που θα γίνει το αγρόκτημα στο οποίο βλέπετε ότι για τα δρομάκια έχουν επιλεγεί ονόματα φρούτων και λαχανικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Βιολογική σαλάτα από τον… κήπο τους θα έχουν τη δυνατότητα να τρώνε σε λίγο καιρό συνταξιούχοι, άποροι και πολύτεκνοι στην Αλεξανδρούπολη.

Ο δήμος της πόλης, ακολουθώντας το πνεύμα τον καιρών, προσανατολίζεται στην δημιουργία του πρώτου δημοτικής ιδιοκτησίας βιολογικού αγροκτήματος σε μια έκταση 27 στρεμμάτων, που απέχει περίπου 20 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης.

Το επόμενο διάστημα η έκταση αναμένεται να χωριστεί σε κήπους των 50 έως 100 τετραγωνικών μέτρων, ενώ θα ακολουθήσουν τα έργα που χρειάζονται προκειμένου το εγκαταλειμμένο σήμερα αγροτεμάχιο να μετατραπεί σε μικρούς λαχανόκηπους, η χρήση των οποίων θα παραχωρηθεί σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

«Ελπίζουμε όλα να είναι έτοιμα ως το Σεπτέμβριο ώστε να προλάβουμε την επόμενη καλλιεργητική περίοδο» λέει ο κ. Κριτής Κριτού τοπογράφος - μηχανικός, ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Αλεξανδρούπολης και υπεύθυνος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Δικαίωμα αίτησης προκειμένου να τους παραχωρηθεί ένας λαχανόκηπος, θα έχουν χαμηλοσυνταξιούχοι, άποροι και πολύτεκνοι. Ο δήμος θα διαθέσει τα μηχανήματα, τους σπόρους και την τεχνική γνώση, ενώ στο αγρόκτημα θα είναι εγκατεστημένος γεωπόνος για να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη.

«Μοναδική υποχρέωση όσων επιλεγούν είναι να καλλιεργήσουν όντως τον κήπο και να δίνουν το 10% της παραγωγής τους στο κοινωνικό παντοπωλείο που θα δημιουργήσει ο Δήμος». συμπληρώνει ο κύριος Κριτού.

Άλλωστε φαινόμενα με ανθρώπους να ψάχνουν για τρόφιμα στους κάδους απορριμμάτων μετά το τέλος της λαϊκής αγοράς, δεν περιορίζονται πλέον μόνο στα όρια του Λεκανοπεδίου. «Δυστυχώς και στην περιφέρεια, ειδικά στις μεγαλύτερες πόλεις βλέπεις πλέον τέτοιες εικόνες» λέει ο κύριος Κριτού. «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει νόημα, τόσο συμβολικό όσο και πρακτικό μιας και στο μέλλον σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε κατά αυτόν τον τρόπο και άλλες εκτάσεις».

Αν και η διαδικασία των αιτήσεων δεν έχει αρχίσει ακόμα στο άκουσμα της είδησης, σε τοπικό επίπεδο, αρκετοί συνταξιούχοι της πόλης, ειδικά όσοι μεγάλωσαν σε αγροτικά χωριά του Έβρου, προσμένουν την στιγμή που θα επιστρέψουν στο.. χωράφι. Όπως η κυρία Λεμονιά Τσακαλάκη 65 ετών που έχει και ένα ειδικό ενδιαφέρον για το θέμα μιας και πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε ως ιδιοκτήτρια... ανθοπωλείου.

«Υπολογίζω πως ξοδεύουμε σε οικογενειακό επίπεδο για σαλάτες και λαχανικά περί τα εκατό ευρώ το μήνα» λέει στο Βήμα. «Όμως δεν είναι αυτός ο λόγος που ενδιαφέρομαι. Λατρεύω τα φυτά και επίσης περισσότερο για μένα έχει σημασία η αίσθηση ότι θα είμαι χρήσιμη ξανά σε κάτι»

Παρόμοια εικόνα μεταφέρει και η κυρία Μαρία Κωστίδου, επίσης συνταξιούχος, επίσης 65 ετών. Αυτή δίνει όμως μεγαλύτερη σημασία στην διατροφική παράμετρο της ιστορίας. «Θα έχω ξανά την αίσθηση που είχα όταν μεγάλωνα στο χωριό μου. Τότε ξέραμε ακριβώς τι τρώγαμε και γιατί το τρώγαμε. Σήμερα απλά καταπίνουμε αυτά που μας δίνουν τα σουπερμάρκετ και οι ταβέρνες».


Πηγή:  http://www.tovima.gr/