Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Σήμερα η κρίσιμη γενική συνέλευση της ΣΕΚΑΠ, που βρίσκεται υπό... πολιορκία μνηστήρων

Αναμένεται επιτέλους να ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς θα μαζευτούν για την τακτική γενική συνέλευση οι μέτοχοι της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας Ξάνθης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σε κρίσιμο σταυροδρόμι που θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία της, αλλά και την πιθανότητα ή μη εισόδου στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο, πρόκειται να βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, η οποία, ήδη, πολιορκείται από μνηστήρες.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Τετάρτη 29 Ιουνίου, όταν και θα συνέλθει η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της βιομηχανίας για να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 25 εκ. ευρώ, που θα συνοδευτεί με την έκδοση ανάλογου αριθμού νέων μετοχών κοινών ή και προνομιούχων ονομαστικής αξίας 3 ευρώ έκαστη. Αν οι υφιστάμενοι μέτοχοι ή η πλειοψηφία τους παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους στην αύξηση, τότε θα ανοίξει τυπικά και ουσιαστικά ο δρόμος για την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή.

Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στα υπόψιν τους έχουν τη ΣΕΚΑΠ αρκετοί υποψήφιοι επενδυτές, οι οποίοι φέρονται να έχουν ενημερωθεί για τις προοπτικές της ΣΕΚΑΠ και να επεξεργάζονται σχετικές προτάσεις για την εξαγορά του ποσοστού της Αγροτικής Τράπεζας, που έχει ανακοινώσει πως θα το πωλήσει. Επαφές κατά τις ίδιες πηγές, έχουν πραγματοποιηθεί από τη διοίκηση με την κρατική China National Tobacco Corporation, που αποτελεί το κινέζικο μονοπώλιο καπνού, με στελέχη του Ινδικού ομίλου Bommidala Group – ΒΒΜ, αλλά και με καπνοβιομηχανία από τη γειτονική Τουρκία.

Βέβαια για να προχωρήσει οποιοδήποτε ενδιαφέρον ιδιώτη επενδυτή θα πρέπει να δρομολογηθεί η προκήρυξη του ανοιχτού, δημόσιου, διεθνή διαγωνισμού για την πώληση ποσοστού 44,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ που έχει στην κατοχή της η ATEbank, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την ΑΤΕ, μέτοχοι της ΣΕΚΑΠ είναι η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία με 34,5% (ΣΕΚΕ), ο συνεταιρισμός εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ με 8,5% και αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Στη συνέλευση, εξάλλου, αναμένεται να παρουσιαστεί με λεπτομέρειες και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΣΕΚΑΠ, καθώς εκτός από την αύξηση της ρευστότητας, πρόκειται να υπάρξουν παρεμβάσεις και στο επίπεδο της περικοπής του κόστους λειτουργίας.

Μέχρι στιγμής, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πορεία των οικονομικών μεγεθών της τρέχουσας χρήσης είναι βελτιωμένη, σε σχέση με πέρσι, ενώ το 2010 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών είχε συρρικνωθεί στα 36 εκ. ευρώ από 53,1 εκ. ευρώ στη χρήση του 2009. Στο ίδιο διάστημα οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 13,16 εκ. ευρώ, έναντι κερδών 5,33 εκ. ευρώ το 2009, ενώ οι ζημιές μετά φόρων ξεπέρασαν τα 18,5 εκ. ευρώ, έναντι κερδών 3,6 εκ. ευρώ, κυρίως γιατί η επιχείρηση απορρόφησε ένα μεγάλο μέρος των συνεχών αυξήσεων στη φορολογία, προκειμένου να καταφέρει να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό της αγοράς.


Πηγή:  http://www.voria.gr/