Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Χωρίς απώλειες πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία με τους 155 να ψηφίζουν "ναι"

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΙΝ
ΜΕ  ΤΙΣ  ΟΜΙΛΙΕΣ  ΤΩΝ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ,
ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΩΝ...



Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης η φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με 155 «ναι» και 143 «όχι» (ψήφισαν 298 βουλευτές).
Ενδεικτικό του διεθνούς ενδιαφέροντος που προσέλκυσε η κρίσιμη διαδικασία ήταν ότι τόσο η ομιλία του πρωθυπουργού όσο και η ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων μεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση από δίκτυα της εμβέλειας του BBC και του CNN.

Το κλίμα λίγο πριν από την ψηφοφορία δυναμίτισε αναφορά του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου ότι το 1981 «ήταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση από συστάσεως ελληνικού κράτους, χωρίς υποθήκες, στρατοκρατική παρέμβαση, ξένο παράγοντα και Παλάτι».

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα στις αναφορές αυτές και τελικά αποχώρησε προσωρινά από την αίθουσα γιατί έπρεπε να συμβολίσουμε ότι η ΝΔ δεν δέχεται τους συκοφάντες της Δημοκρατίας και θα αντιδρά» όπως είπε ο κ. Αντώνης Σαμαράς όταν το κόμμα του επέστρεψε στην αίθουσα. Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για το ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε: «Σήμερα έπεσε προσωπείο της πολυδιαφημισμένης συναίνεσης».

Της ψηφοφορίας προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, καθώς και του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου απάντησε στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές, τονίζοντας ότι είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα και αυτό το γνωρίζει ο κ. Σαμαράς, ενώ χαρακτήρισε «πρόσχημα» το αίτημα της ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. «Όταν η Ελλάδα λυγίζει πρέπει να την κουβαλάς στην πλάτη. Όχι να φυγομαχείς» είπε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε επιθετικός απέναντι στην κυβέρνηση υπερασπιζόμενος το πρόγραμμα του και εμμένοντας στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. «Συναίνεση στο λάθος δεν δίνω. Συναίνεση για τη διόρθωση του λάθους όση θέλετε» είπε ο κ. Σαμαράς. Ζήτησε, δε, εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν σας αρέσουν κ. Παπανδρέου τα δημοψηφίσματα, κάντε το καλύτερο: Εκλογές».

Ο ελληνικός λαός πρέπει να στείλει «το δικό του τηλεγράφημα στην ΕΕ» ανέφερε η στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με την ΕΕ.

Τη ριζική αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, με λιγότερο όγκο και μηδενική διαφθορά ώστε να υποδεχτεί επενδύσεις, πρότεινε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Η έμφαση, όπως είπε, πρέπει να δοθεί στη συνέχεια στην ανάπτυξη της γεωργίας και στην εκβιομηχάνιση της χώρας.
«Δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερο έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, λέγοντας πως οι κινήσεις της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης ανατροφοδοτούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών.

Για νέο φορολογικό σύστημα που θα βάζει τέρμα σε προκλητικές αδικίες, δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευαγγελος Βενιζέλος, αναγνωρίζοντας τις αντιδράσεις και τη δυσφορία των πολιτών. Εξήγησε γιατί πρέπει να έχει ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος μέχρι τις 30 Ιουνίου, δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση στη Βουλή, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία κατεπείγοντος.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε και η συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων». Στο Σύνταγμα, η σχετικά μικρή προσέλευση τις πρώτες ώρες του απογεύματος μετατράπηκε σε πολυπληθή συγκέντρωση το βράδυ με τους «Αγανακτισμένους» να δηλώνουν ότι δεν προσφέρουν ψήφο εμπιστοσύνης, έχοντας μάλιστα στήσει τη δική τους κάλπη στην πλατεία. Οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμαζαν σε κάθε «ναι» στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
 
 
Πηγή:  http://www.in.gr/