Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Σώθηκε η «Απογευματινή» της Πόλης χάρη στους... Τούρκους

Κατά δεκάδες έσπευσαν να γραφτούν συνδρομητές, αν και δε γνωρίζουν ελληνικά, προκειμένου να σώσουν την ιστορική ομογενειακή εφημερίδα των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


«Τέτοια κινητοποίηση δεν την περίμενα», μου λέει ο εκδότης της ελληνικής εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης Μιχάλης Βασιλειάδης. Τούρκοι που δεν ξέρουν καν ελληνικά ζητούν να γίνουν συνδρομητές μόνο και μόνο για να σώσουν την εφημερίδα από βέβαιο κλείσιμο!

Δύσκολα κατάφερα χθες να μιλήσω με τον εκδότη της «Απογευματινής». Ηταν από συνέντευξη σε συνέντευξη στα μεγαλύτερα κανάλια της Τουρκίας. Και στην ουρά έπειτα από έμένα περίμεναν πολλοί δημοσιογράφοι για να του μιλήσουν. Ο Μιχάλης Βασιλειάδης είχε ανακοινώσει σε εκδήλωση του Κέντρου Ερευνών TESEV ότι η εφημερίδα η οποία εκδίδεται στην Πόλη από το 1925 θα έκλεινε στις 12 Ιουλίου, ημέρα των γενεθλίων της, για οικονομικούς λόγους. Η ομιλία μεταδιδόταν ζωντανά και ένας νεαρός τούρκος φοιτητής στην Ολλανδία πήρε τότε τη μεγάλη πρωτοβουλία και άρχισε μια εκστρατεία μέσω του Διαδικτύου: «Να μην κλείσει η "Απογευματινή"!».

Μέσα σε λίγες ημέρες ο αριθμός εκείνων που στήριξαν την εκστρατεία μέσω του facebook έφτασε τους δέκα χιλιάδες. Αλλά η στήριξη δεν σταμάτησε εκεί. Τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν στην εφημερίδα. Τούρκοι καθηγητές πανεπιστημίων, συγγραφείς, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, φοιτητές ζητούν να γίνουν συνδρομητές. «Μέχρι στιγμής οι τούρκοι συνδρομητές έφτασαν τους 200, δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση», μου λέει ο Μιχάλης Βασιλειάδης δηλώνοντας βαθύτατα συγκινημένος. Τα 'χασε όταν γνωστή καθηγήτρια πανεπιστημίου τον πήρε τις προάλλες τηλέφωνο και του είπε ότι ήθελε αμέσως τον λογαριασμό της εφημερίδας στην τράπεζα για να γίνει συνδρομήτρια. Βιαζόταν να το διευθετήσει, όπως του εξήγησε, επειδή σε λίγο θα έμπαινε να χειρουργηθεί! Χθες του τηλεφώνησε και ο γνωστός δημοσιογράφος Οράλ Τσαλισλάρ και του είπε επίσης ότι θέλει να γίνει συνδρομητής. «Αυτό που συμβαίνει είναι απίστευτο!», λέει ο Μιχάλης Βασιλειάδης.

Γι' αυτό και ο εκδότης της εφημερίδας ένιωσε την ανάγκη να τους ευχαριστήσει δημοσιεύοντας στο χθεσινό φύλλο για πρώτη φορά στην ιστορία της «Απογευματινής» ένα κείμενο στα τουρκικά: «Αγαπητοί φίλοι που γίνατε συνδρομητές χωρίς να γνωρίζετε ελληνικά. Γιορτάζουμε σήμερα τα γενέθλιά μας, αλλά αν δεν ήσασταν εσείς, σήμερα για μας θα ήταν μέρα πένθους. Θα ήταν σήμερα η τελευταία μέρα έκδοσης της εφημερίδας «Απογευματινή» των Ρωμιών της Πόλης η οποία εκδίδεται εδώ και 86 χρόνια». «Το ελληνικό προξενείο μάς έκοψε χρήματα. Χάσαμε χρήματα από τη διαφήμιση ελληνικών εταιρειών λόγω οικονομικής κρίσης. Εχουμε ζημιά 150 ευρώ την ημέρα», λέει ο Μιχάλης Βασιλειάδης επισημαίνοντας ότι η στήριξη από τους τούρκους πολίτες έδωσε μια ανάσα στην εφημερίδα για να αντέξει ακόμη μερικούς μήνες. «Αλλά πρέπει να βρούμε λύση μόνιμη», λέει, βέβαιος ότι τελικά λύση θα βρεθεί.


Πηγή:  http://www.tanea.gr/