Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Το χρονικό της πύρινης κόλασης στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής

Στιγμή προς στιγμή όσα συνέβησαν (και εξακολουθούν να συμβαίνουν) στο εργοστάσιο που τυλίχθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς με πλήρες και αναλυτικό ρεπορτάζ καθώς και νέες φωτογραφιες από τον τόπο του συμβάντος                                                 ΔΕΙΤΕ ΤΑ



Σε πύρινη κόλαση μετατράπηκε η ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής μετά από φωτιά που ξέσπασε στις 2:45 περίπου το μεσημέρι από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Alfa Beta Roto ABEE, το οποίο παράγει πλαστικά είδη.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον διευθυντή Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κ. Παυλακάκη, και ασθενοφόρα που απομάκρυναν έναν εργαζόμενο, που βρισκόταν στο κτίριο την ώρα που ξέσπασε η φωτιά.

Οι φλόγες επεκτάθηκαν ταχύτατα σε δυο κτίρια του εργοστάσιου, λόγω των εύφλεκτων υλικών, που υπήρχαν, ενώ ορατός ήταν ο κίνδυνος επέκτασής της σε διπλανές εγκαταστάσεις, όπου βρίσκονταν δεξαμενές με επικίνδυνα χημικά. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώθηκαν στην αποφυγή αυτού του κινδύνου, ενώ επιχειρήθηκε να εκκενωθούν τα γειτονικά εργοστάσια και η ευρύτερη περιοχή, υπό το φόβο εκρήξεων στις δεξαμενές, με πιθανά εφιαλτικά αποτελέσματα.


Επί τόπου κατέφτασε αρχικά ο εκτελεστικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κατσιμίγας, που συντόνισε τις δυνάμεις, που επιχειρούσαν στο σημείο, καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Νικολαϊδης και Κ. Μιχελής. Αργότερα κατέφτασαν στο σημείο και ο δήμαρχος Κομοτηνής κ.Πετρίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κ. Παυλίδης, καθώς και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ.Πεταλωτής.

Ακόμη και δύο ώρες μετά την πρώτη έκρηξη συνεχίζονταν οι επαναλαμβανόμενες εκρήξεις εντός των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, του οποίου το μεγαλύτερο τμήμα κατέρρευσε. Μέχρι και τις 6 το απόγευμα, δεν είχε απεφευχθεί ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς στις δεξαμενές χημικών, με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν με αμείωτο ρυθμό. Παράλληλα τον τόπο του ατυχήματος επισκέφθηκε κι εμπειρογνώμονας του πανεπιστημίου, για να εξετάσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τους κινδύνους που προκαλούνται από την καύση των χημικών υλικών, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής.

Υπό τον φόβο ότι οι καπνοί, που εκπέμπονταν, μπορεί να περιείχαν τοξικές ουσίες δόθηκαν εντολές για προληπτική εκκένωση των οικισμών βορειοανατολικά της ΒΙ.ΠΕ. καθώς επίσης και του Θρυλορίου υπό το φόβο αλλαγής της φοράς του ανέμου. Οι πρώτες εντολές περιορίστηκαν για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, για παιδιά και ηλικιωμένους. Εκτός από τον εργαζόμενο που μεταφέρθηκε από τα πρώτα κιόλας λεπτά στο νοσοκομείο Κομοτηνής, τα ασθενοφόρα μετέφεραν άλλα δύο τουλάχιστον περιστατικά. Το ένα περιστατικό, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, με σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το σώμα.

Ο κ. Γιαννακίδης συνέστησε στους κατοίκους της γύρω περιοχής να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο νέφος που προκαλείται από την καύση των χημικών και να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, αν είναι δυνατόν. Παρ’ όλα αυτά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και διαβεβαίωσε ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες ώστε αν παραστεί ανάγκη να γίνουν εκκενώσεις οικισμών και μεταφορά των κατοίκων σε ασφαλέστερα σημεία.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ροδόπης, κ. Νικολαίδης δήλωσε ότι «η σημερινή καταστροφή είναι ίσως το τέλος της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής», μιας και επρόκειτο για μια από τις πλέον σύγχρονες επιχειρήσεις, με μεγάλες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, τζίρο περίπου 40 εκατομμυρίων €, τα 38 εκ των οποίων εξαγωγές, ενώ απασχολούσε και 350 εργαζόμενους. Διαβεβαίωσε δε ότι τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες προστασίας και έκανε λόγο για ένα απρόβλεπτο αίτιο, που προκάλεσε το ατύχημα.

Τέλος, ο διευθυντής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, κ. Παυλακάκης ενημέρωσε πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε στις 2.55 το μεσημέρι και έδρασε άμεσα, με 16 οχήματα και 40 πυροσβέστες, από τη Ροδόπη και όλες τις υπηρεσίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Στόχος μας», δήλωσε, «ήταν να ψύξουμε το εργοστάσιο, για να πέσει η φωτιά, αλλά και να προστατεύσουμε τις γύρω εγκαταστάσεις». Προέβλεψε ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής η φωτιά θα βρίσκεται υπό έλεγχο.


Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/