Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ξύπνησε η "Μεταλλευτική" και προσπαθεί να εισχωρήσει στην κοινωνία των Σαπών μέσω... ΕΛΤΑ

Βλέπει πως δίπλα θα πάρουν μάλλον άδεια στο Πέραμα Εβρου τα Χρυσωρυχεία Θράκης και επανέρχεται διεκδικώντας εκείνα της Ροδόπης προσπαθώντας με επιστολές να... καλοπιάσει τους κατοίκους της περιοχήςΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ;



Χιλιάδες «ενημερωτικά φυλλάδια» για τα... καλά μιας επένδυσης χρυσού στην περιοχή έχουν αποσταλεί μέσω ΕΛΤΑ από τη «Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ».
Το φακελάκι περιλαμβάνει μια επιστολή από τον Διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας σχετικά με την επένδυση. Σημειώνεται:

«Όπως ίσως γνωρίζετε, η Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ είναι ο ιδιοκτήτης του Έργου Χρυσού Σαπών και κάτοχος της μίσθωσης του Δημόσιου μεταλλείου αρ. 850, κοντά στην πόλη των Σαπών. Το χρυσοφόρο κοίτασμα ανακαλύφθηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990 μετά από εκτεταμένη γεωλογική έρευνα της Εταιρείας στην περιοχή. Τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες εκπονήθηκαν και έδειξαν ότι το Έργο μπορεί να αναπτυχθεί οικονομικά και με τρόπο συμβατό προς το περιβάλλον, προς όφελος όλων των κοινωνικών του εταίρων.
Η Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ πιστεύει ότι η ανάπτυξη του Έργου Χρυσού στις Σάπες θα συνεισφέρει θετικά στην τοπική και εθνική οικονομία. Το έτος 2010 η Εταιρεία επικαιροποίησε όλες τις τεχνικές μελέτες και ολοκλήρωσε την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων την οποία και κατέθεσε προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, το Δεκέμβριο του 2010. Η έγκριση της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα σηματοδοτήσει το πρώτο βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης καθώς μετά από αυτήν η Εταιρεία θα ολοκληρώσει και θα καταθέσει την κύρια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τελική έγκριση.
Μετά το πέρας της Περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η Εταιρεία θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει αυτή τη μεγάλη επένδυση, που θα αναβαθμίσει την περιοχή μας, θα δημιουργήσει πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα τονώσει την τοπική επιχειρηματικότητα. Σε αυτή μας την προσπάθεια σας θέλουμε δίπλα μας αρωγούς και συμπαραστάτες. Από την πλευρά μας εμείς δεσμευόμαστε για:
-Την έμπρακτη στήριξη του τόπου και των ανθρώπων που μας περιβάλλουν και κυρίως της νέας γενιάς μας.
-Την ενεργό συμμετοχή μας στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιοχής και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ΟΛΩΝ των κατοίκων.
-Την αξιοποίηση του κοιτάσματος χρυσού με ορθές πρακτικές, ευαισθησία στον περιβάλλοντα χώρο και τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες.
-Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική της ξηρής απόθεσης των τελμάτων του εργοστασίου έτσι ώστε να μη δημιουργούνται λίμνες τελμάτων προκειμένου να είναι άμεση η αποκατάσταση και δενδροφύτευση της περιοχής μετά το πέρας του έργου.
-Να εφαρμόσουμε αποκλειστικά και μόνο βέλτιστες τεχνολογίες και πρακτικές στη διαχείριση του έργου ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων και των περιουσιών τους και το Περιβάλλον.
Αγαπητέ Κύριε,
η αξιοποίηση του κοιτάσματος χρυσού Σαπών μέσω της απασχόλησης και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, θα αποτελέσει αρωγό στις προσπάθειες για άλλες επενδύσεις και θα βοηθήσει την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Μετά από δύο σχεδόν δεκαετίες γειτονίας, είμαστε κι εμείς αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και για το λόγο αυτό σας παρακαλώ να στηρίξετε την προσπάθειά μας ώστε όλοι μαζί να «βάλουμε πλάτη» στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.
Λόγω της παραπληροφόρησης που υπάρχει σχετικά με την εξόρυξη χρυσού, εσωκλείουμε με την παρούσα επιστολή ενημερωτικό υλικό το οποίο παρέχει γενικές πληροφορίες του έργου. Θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά και να απαντήσουμε σε τυχόν απορίες σας.Με εκτίμηση
Κώστας Σαλονίκης
Διευθύνων Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος ΔΣ».

Επίσης, περιλαμβάνει αναλυτικά το έργο χρυσού στις Σάπες και την ποσότητα η οποία θα εξορυχτεί, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στον τρόπο που θα γίνει αυτό και που, όπως σημειώνεται δε θα είναι με κυάνιο: «Παρά το γεγονός όι η μέθοδος ης κυάνωσης χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία εξόρυξης χρυσού, διεθνώς», τονίζεται, «η εταιρία επέλεξε να μην εφαρμόσει κυάνωση στο έργο. Ο χρυσός, ο άργυλος κι ο χαλκός ανακτώντα με τις συμβατικές μεθόδους βαρυτομετρικού διαχωρισμού και επίπλευσης», μέθοδοι τις οποίες ούτε αναλύει ούτε εξηγεί στον παραλήπτη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στον τομέα της απασχόλησης επισημαίνοντας ότι πρόκειται να εργαστούν στην επένδυση 205 άνθρωποι χωρίς ωστόσο να σημειώνει το πεπερασμένο της εργασίας, αλλά και την ποιότητα αυτής –αν κανείς θεωρήσει πως ο αριθμός είναι ο πραγματικός.

Τέλος, αναφέρεται και στα οφέλη προς το κράτος -«τα δικαιώματα θα ανέρχονται για τις ράβδους χρυσού στο 1%, ενώ για το συμπύκνωμα στο 2%, βάσει των διαθέσιμων ήμερα στοιχείων, τα μισθωτικά δικαιώματα επί των πωλήσεων που αντιστοιχούν στο ελληνικό δημόσιο ια ο σύνολο των επτά ετών λειτουργίας του έργου ανέρχεται σε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ».


Το Επικίνδυνο τάιμινκ

Η κρίση είναι ο δούρειος ίππος για τις εταιρίες να κάμψουν τις όποιες αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών. Αφού δεν απέδωσε η προπαγάνδα και οι δημόσιες σχέσεις, σε τοπικό επίπεδο, οι εταιρείες χρυσού πέρασαν στην αξιοποίηση πρόθυμων πολιτικών του ελληνικού κοινοβουλίου για την αδειοδότηση της εξόρυξης χρυσού.
Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση κατατίθενται στην Βουλή από το ΛΑΟΣ ερωτήσεις που απαιτούν εδώ και τώρα εξόρυξη του χρυσού.

Στον ίδιο ρυθμό εκπομπές πανελλαδικής αλλά και τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών, προσπαθούν να εμφανίσουν την εξόρυξη χρυσού ως το φάρμακο για την οικονομική κρίση.

Η θέση του πρωθυπουργού εκφράστηκε καθαρά και προεκλογικά (θα πείτε, είχε πει επίσης «λεφτά υπάρχουν») ωστόσο, σε ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη στις 8 Σεπτεμβρίου του 09, είχε πει: «Θέλησαν να εγκαταστήσουν ορυχεία χρυσού στην καλύτερη περιοχή του Νομού Έβρου και το αποτρέψαμε εμείς, με τους αγώνες μας, μαζί με ολόκληρη την κοινωνία του Έβρου και της Ροδόπης».

Ως κυβέρνηση όμως ο υφυπουργός του στο υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μανιάτης , απαντώντας σε μια από τις πολλές ερωτήσεις του ΛΑΟΣ θεώρησε ότι τα αποθέματα χρυσού «αποτελούν οικονομικό στόχο υψηλής προτεραιότητας».

Χαρακτηριστική είναι η απάντησή του, (και πάλι στο ΛΑΟΣ) στις 10 Ιανουαρίου 2011, όπου και εμφανίστηκε υποστηρικτής της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη: «Το αποθεματικά βεβαιωμένο δυναμικό περίπου 420 τόνων χρυσού στη Μακεδονία και Θράκη αποτελεί οικονομικό στόχο υψηλής προτεραιότητας».

Συγκεκριμένα για την περιοχή μας είπε: «Επίσης, πρέπει να σας πω ότι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχουν κατατεθεί σχετικοί φάκελοι για αξιοποίηση των περίπου 90 τόνων χρυσού που υπάρχουν στις περιοχές Περάματος Έβρου και Σαπών Ροδόπης».

Το τελευταίο διάστημα από πολλές πλευρές τίθεται το θέμα της εξόρυξης χρυσού, προβάλλοντας την, ως το «φάρμακο» για την οικονομική κρίση… είπαμε, ο δούρειος ίππος.

Στις αρχές Ιουλίου (7/8/2011) ο νυν υπουργό ΠΕΚΑ δίνει την άδεια εξόρυξης χρυσού σε δύο ορυχεία στη βόρεια Ελλάδα, που καθυστερούσε ένα χρόνο, στη βρετανική εταιρεία European Goldfields.

«Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπέγραψε σήμερα την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά την οικονομία της χώρας είναι έτοιμος να «διορθώσει» και τον τομέα του περιβάλλοντος. Εννοείται πως οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες δεν συμπεριλαμβάνονται στην ιδιόμορφη, είναι αλήθεια ιδιοσυγκρασία του.

Τον Απρίλιο που πέρασε η ομάδα εργασίας του ΑΠΘ και του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας αφήνει υπόνοιες εναντίον της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» για απόκρυψη του μεγέθους των επιπτώσεων για το περιβάλλον από τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα, να απορρίψει το υπουργείο Περιβάλλοντος τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός» για τα μεταλλεία της Κασσάνδρας προτείνει, μετά το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, και η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που ασχολήθηκε μετο θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ στο πόρισμα που ενέκρινε καταλήγει στο συμπέρασμα πως η υπερβολικά πολυσέλιδη περιβαλλοντική μελέτη της «Ελληνικός Χρυσός» βρίθει ανακριβειών και προσπαθεί να ελαχιστοποιεί ή και να αποκρύψει το μέγεθος των επιπτώσεων σε μια μεγάλη περιοχή πέριξ των μεταλλείων από την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός». Παράλληλα κρίνει ελλιπή την τεκμηρίωση των μελετών ασφάλειας και εντοπίζει αρκετές παραβάσεις της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας, ενώ εκτιμά ότι η λειτουργία των μεταλλείων μπορεί να επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στο κυρίως υδατικό περιβάλλον. Οι επιστήμονες του ΤΕΕ/ΤΚΜ επισημαίνουν, επίσης, ότι η συγκεκριμένη επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός», όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται, ακυρώνει οποιαδήποτε δυνατότητα συνύπαρξης με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν την περιοχή, όπως ο τουρισμός και η γεωργία.
Η ομάδα εργασίας αναφορικά με τα οικονομικά κέρδη που θα σημάνει η επένδυση για την περιοχή σημειώνει ότι σε περίοδο κρίσης είναι πολύ σημαντικές οι επενδύσεις, όμως πρέπει να ικανοποιούν σειρά κριτηρίων, μεταξύ των οποίων είναι και η προστασία του περιβάλλοντος, που στην περίπτωση της «Ελληνικός Χρυσός» δεν ικανοποιείται. Ακόμη όμως κι αν προχωρήσει η επένδυση, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει ιδιαίτερα οφέλη, ενώ η «Ελληνικός Χρυσός» θα έχει για τα επόμενα 20 χρόνια κέρδη που μπορεί να φτάσουν και τα 450 εκατομμύρια ευρώ το έτος.

Η ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ στέκεται ιδιαίτερα επιφυλακτική για το αν η εταιρεία θα τηρήσει την υπόσχεσή της ότι δεν θα χρησιμοποιήσει κυάνιο για την εξαγωγή του χρυσού από το κοίτασμα, αφού η μέθοδος της ακαριαίας τήξης, που υποστηρίζει ότι θα εφαρμόσει, δεν χρησιμοποιείται πουθενά ανά τον κόσμο. Παράλληλα η ομάδα εντόπισε ότι υπάρχουν μέχρι και λάθος αποστάσεις στη χωροθέτηση των δραστηριοτήτων της «Ελληνικός Χρυσός», με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η νομοθεσία για τις αποστάσεις ασφάλειας που πρέπει να έχουν τα μεταλλουργικά και χημικά συγκροτήματα από κατοικημένες περιοχές.
Τοπικές αντιδράσεις

Τα τελευταία νέα σε τοπικό επίπεδο έχουν επίσης, ενδιαφέρον. Στις 15 Ιουλίου 2011 το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Σαπών απέρριψε οριακά (3 προς 2) την επένδυση χρυσού στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι συνεδρίασε με μοναδικό θέμα τη «Λήψη απόφασης για την εγκατάσταση μονάδας εξόρυξης-επεξεργασίας μεταλλουργίας χρυσού στις Σάπες»…

Από την άλλη, στις 20 Ιουλίου, με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης (έτερη επένδυση στη Θράκη) απέρριψε την επένδυση ως απόλυτη καταστροφή του περιβάλλοντος,προσβολή της υγείας και της ίδιας ζωής των κατοίκων του Δήμου.