Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Συλλήψεις στην Ξάνθη για πειρατεία συνδρομητικών δορυφορικών τηλεοπτικών υπηρεσιών

Περίπου 800 άτομα έβλεπαν Nova  χωρίς να πληρώνουν με τη ζημιά της εταιρείας να ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Στο σχηματισμό 14 δικογραφιών κατά 16 «πειρατών» συνδρομητικών δορυφορικών υπηρεσιών προχωρά η Αστυνομία. Ήδη, συνελήφθησαν 10 άτομα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ η οικονομική ζημία της εταιρείας, μέρος του οποίου είναι ζημιά του ελληνικού δημοσίου, υπολογίζεται σε 1.061.200 ευρώ.


Οι δικογραφίες σε βάρος 16 ατόμων στις πόλεις της Ξάνθης, των Σερρών, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας είναι για υποκλοπή, αποκρυπτογράφηση και παράνομη διανομή μέσω διαδικτύου τηλεοπτικού συνδρομητικού σήματος, ενώ ένας από αυτούς κατηγορείται επιπλέον και για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, ύστερα από καταγγελίες, στην Υποδιεύθυνση Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της νέας Υπηρεσίας, από ανώνυμη εταιρία παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με δορυφορική πειρατεία και παράνομη διανομή τηλεοπτικού σήματος της σε μεγάλο αριθμό παράνομων συνδρομητών σχηματίσθηκε δικογραφία, στο πλαίσιο της οποίας, εκδόθηκαν διατάξεις και βουλεύματα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από την αστυνομική ηλεκτρονική έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο των διευκολύνσεων της άρσης του σχετικού απορρήτου, διακριβώθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και τα στοιχεία ταυτότητας των εμπλεκόμενων προσώπων. Όπως διαπιστώθηκε από την ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα οι 16 διαμοίραζαν το κωδικοποιημένο τηλεοπτικό σήμα σε 801 επιβεβαιωμένους χρήστες του διαδικτύου που κατείχαν ειδικές συσκευές αποκωδικοποίησης, καθώς και σε μεγάλο αριθμό χρηστών διαδικτύου.

Σε έρευνες που διεξήχθησαν από τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στις οικίες και τα καταστήματα των προαναφερομένων ατόμων, με τη συνδρομή και των κατά τόπους Αστυνομικών Υπηρεσιών Ασφαλείας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά: 46 δικτυακοί δορυφορικοί αποκωδικοποιητές, 14 συσκευές σύνδεσης στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ (modem-router), 21 αναγνώστες καρτών, μία συσκευή προγραμματισμού καρτών, πέντε φορητοί και σταθεροί Η/Υ, 17 εσωτερικοί και εξωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ, πέντε φορητά αποθηκευτικά μέσα (USB stick), 111 κάρτες θέασης δορυφορικών καναλιών διαφόρων χωρών μεταξύ των οποίων και 10 του μπουκέτου καναλιών γνωστής εταιρείας που διαχειρίζεται η εγκαλούσα εταιρία καθώς και 11 λευκές τύπου GAMMA, οι οποίες είναι παράνομες κάρτες θέασης δορυφορικών καναλιών.

Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε σε κατάστημα ιδιοκτησίας ενός από τους συλληφθέντες, στο οποίο εργάζονταν και άλλοι δύο από τους συλληφθέντες βρέθηκε και κατασχέθηκε έντυπο υλικό και χειρόγραφες σημειώσεις με χρηματικά ποσά, διάφορες συσκευασίες που περιείχαν ποσότητες κάνναβης συνολικού μικτού βάρους 309 γραμμαρίων επιμελώς κρυμμένες καθώς και μία εύχρηστη ζυγαριά ακριβείας, το χρηματικό ποσό των -800- ευρώ επιμελώς κρυμμένο εντός επίπλου της οικίας.

Η οικονομική ζημία που έχει υπολογιστεί για τις παραπάνω παράνομες πράξεις, κατ’ ελάχιστη εκτίμηση της εγκαλούσας εταιρίας, κυμαίνεται στο χρηματικό ποσό των -1.061.200- ευρώ, μέρος εκ των οποίων αποτελεί ζημία του Ελληνικού Δημοσίου ως ΦΠΑ και ποσοστό από υφιστάμενη Σύμβαση μεταξύ των δύο μερών.

Από τους 10 συλληφθέντες, οι εννέα παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση στα κατά τόπους Πλημμελειοδικεία και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και εγγυοδοσία, ενώ η δέκατη αφέθηκε ελεύθερη κατόπιν προφορικής εντολής του Εισαγγελέα Υπηρεσίας.

Παράλληλα ενημερώθηκε το ΣΔΟΕ για τη βεβαίωση των αντίστοιχων φορολογικών παραβάσεων.

.