Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Φεύγει και το υποκατάστημα της Αγροτικής από την Σταυρούπολη

Ερώτηση για το σοβαρό αυτό ενδεχόμενο κατέθεσε στην βουλή ο βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΡΩΤΑΕΙ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ



Αθήνα, 2 Αυγούστου 2011


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τoν Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.


ΘΕΜΑ: «Διακοπή λειτουργίας καταστήματος της Α.Τ.Ε. στην Σταυρούπολη Ξάνθης»

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος προσανατολίζεται στην διακοπή της λειτουργίας αρκετών υποκαταστημάτων της, που λειτουργούν στην Ελληνική Περιφέρεια, μεταξύ των οποίων και το υποκατάστημά της στην Σταυρούπολη Ξάνθης.

Το εν λόγω υποκατάστημα λειτουργεί με δύο υπαλλήλους και στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο της Τράπεζας. Εξυπηρετεί δε, μεγάλο μέρος των κατοίκων του ορεινού όγκου, όχι μόνον της Ξάνθης αλλά και της Καβάλας και της Δράμας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλο υποκατάστημα σε όλη την περιοχή της κοιλάδας του Νέστου. Είναι γνωστό ακόμη, ότι στην εν λόγω περιοχή οι μετακινήσεις των κατοίκων, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, παρουσιάζει πολλές δυσκολίες και προβλήματα.

Επίσης, το συγκεκριμένο υποκατάστημα εξυπηρετεί τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, υλοτόμους και μελισσοκόμους της περιοχής, τους νέους, κυρίως, ανθρώπους που ασχολούνται με τον αγροτουρισμό, τους ηλικιωμένους που εισπράττουν τις συντάξεις και τα εμβάσματα από το εξωτερικό και το εσωτερικό και γενικότερα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή της περιοχής.

Παρά ταύτα από τον Απρίλιο του 2011, αφαιρέθηκε η δυνατότητα χορήγησης δανείων από το κατάστημα της ΑΤΕ στην Σταυρούπολη Ξάνθης και πλέον συζητείται η διακοπή της λειτουργίας του.

Το γεγονός αυτό έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζονται φαινόμενα συνεχούς συρρίκνωσης της κρατικής παρουσίας στην περιοχή (απορρόφηση του Δήμου Σταυρούπολης από το Δήμο Ξάνθης, διακοπή της λειτουργίας του Κέντρου Νεοσυλλέκτων και του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Σταυρούπολης, αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας της Σταυρούπολης κ.α.), οι κάτοικοι της «ευαίσθητης» αυτής περιοχής αισθάνονται πλέον ότι εγκαταλείπονται από την Πολιτεία, οι δε νέοι ότι ωθούνται σε απομάκρυνσή τους από την περιοχή λόγω της αβελτηρίας και των κακών επιλογών, αποφάσεων αλλά και της εχθρικής στάσης της σημερινής Κυβέρνησης απέναντί τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Εάν άμεσα παρέμβει στην Διοίκηση της ΑΤΕ, έτσι ώστε όχι μόνον να αποτραπεί η διακοπή της λειτουργίας του υποκαταστήματός της στην Σταυρούπολη Ξάνθης, αλλά και να ενισχυθεί αυτό, τόσο σε στελεχιακό δυναμικό όσο και σε επίπεδο αρμοδιοτήτων;

2. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για την γενικότερη ανάπτυξη μιας από τις πιο όμορφες από πλευράς φυσικού πλούτου, ορεινές περιοχές της χώρας μας;
 
.