Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Πώς θα γίνει η πώληση της ΣΕΚΑΠ


Όλα τα βήματα μετά την δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ΑΤΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ "ΒΗΜΑ"


Στην τελική ευθεία εισέρχεται η πώληση της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας σεκαπ αφού η Αγροτική Τράπεζα δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ποσοστό που κατέχει στην εταιρεία (50,36% ή 1.849.171 κοινές ονομαστικές μετοχές).

Οπως αναφέρεται στην πρόσκληση, «η ΑΤΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής της για απεμπλοκή της από τις θυγατρικές της εταιρείες μη χρηματοπιστωτικού τομέα, προτίθεται μέσω της διενέργειας ανοιχτού διαγωνισμού να προχωρήσει στην επιλογή επενδυτή στον οποίο θα μεταβιβάσει το σύνολο της συμμετοχής της στην σεκαπ».

Ως σύμβουλος της ΑΤΕ έχει προσληφθεί η εταιρεία Deloitte Business Solutions Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης.

Η σεκαπ ιδρύθηκε το 1975, έχει έδρα και τις εγκαταστάσεις της στην Ξάνθη και δραστηριοποιείται στην παραγωγή, εμπορία και διάθεση τσιγάρων. Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα σημάτων στην ελληνική αγορά, όπως τα BF, Cooper, BF κ. α. Το 2010 πραγματοποίησε ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους 36 εκατ. ευρώ (53,2 εκατ. ευρώ το 2009) και είχε ζημίες 18,5 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2010 απασχολούσε 296 εργαζόμενους, μειωμένους κατά 79 σε σχέση με τις 31/12/2009.

Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερώσουν εγγράφως το σύμβουλο μέχρι τις 26 Αυγούστου για το αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους, να παραθέσουν οικονομικά τους στοιχεία για την τελευταία τριετία και να γνωστοποιήσουν τη μετοχική τους σύνθεση. Ο πωλητής και ο σύμβουλος θα αξιολογήσουν τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και θα επιλέξουν τους υποψήφιους που θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας.

Στη δεύτερη φάση οι ενδιαφερόμενοι θα παραλάβουν ενημερωτικό υπόμνημα με στοιχεία της σεκαπ, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και να διεξάγουν περιορισμένο ειδικό έλεγχο (Due Diligence) μέσω διαδικασίας αίθουσας πληροφοριών (Data Room).

Στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά συνοδευόμενη από εγγυητική επιστολή.

Η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει βάσει των εξής κριτηρίων: α) Το προσφερόμενο τίμημα το οποίο ορίζεται σαν συνδυασμός της προτεινόμενης διασφάλισης των υφιστάμενων δανείων και εγγυητικών επιστολών της ATEBank, του ποσού που θα καταβληθεί για την αγορά των μετοχών και τυχόν αύξησης στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, β) τον προτιθέμενο βαθμό αξιοποίησης του υφιστάμενου προσωπικού της εταιρείας, γ) τη σχεδιαζόμενη στρατηγική και το σχέδιο δράσης και δ) τη χρηματοοικονομική και επιχειρησιακή ισχύ του υποψηφίου.

Ενδιαφέρον για την εταιρεία αναμένεται να εκδηλώσουν η κινέζικη China Tobacco και η ινδική ΒΒΜ, ενώ φήμες αναφέρουν πως θα υπάρξει και τρίτος μνηστήρας από την Τουρκία. Ηδη, οι Κινέζοι έχουν κάνει σχετικές συζητήσεις καθώς σχεδιάζουν την εισαγωγή των τσιγάρων της σεκαπ στην Κίνα με δικό τους σήμα. Αν όντως συμβεί αυτό η εταιρεία θα εξαντλήσει την παραγωγική της δυναμικότητα με ευεργετικά αποτελέσματα στο τζίρο και τα κέρδη.

Η σεκαπ είναι η δεύτερη αμιγώς ελληνική καπνοβιομηχανία μαζί με τον Καρέλια και σήμερα ελέγχει το 8,5% της εγχώριας αγοράς τσιγάρων.


Πηγή:  http://www.tovima.gr/