Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Επικαιρότητα: το Προεδρικό Διάταγμα της ανανέωσης της θητείας του Μουφτή Ξάνθης

Προκαλεί έκπληξη η απόφαση της κυβέρνησης, την στιγμή που φημολογούνταν αλλαγή του καθεστώτος της επιλογής τους με εκλογή αντί για διορισμό

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σε ανανέωση της θητείας του Μουφτή Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου προχώρησε η Κυβέρνηση.


Η είδηση έγινε αρχικά γνωστή από δημοσίευμα της εφημερίδας Αγώνας. Το XanthiPress.gr αναζήτησε και παρουσιάζει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση), το ο οποίο υπεγράφη, τελικά, στις 3 Αυγούστου, μια εβδομάδα πριν την επίσκεψη στην Ξάνθη, του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Γιώργου Καλατζή.

Παρότι, κατά καιρούς έχουν εκφραστεί σοβαρές επιφυλάξεις από έγκριτους πολιτικούς και νομικούς κύκλους, για την επάρκεια του διορισμένου Μουφτή της Ξάνθης, εντούτοις ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η θητεία του θα παραταθεί.Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί η παράταση της θητείας, όμως το Προεδρικό Διάταγμα έχει ήδη δημοσιευθεί από τις 11 Αυγούστου. Η θητεία του Μουφτή Ξάνθης έληγε στις 21 Αυγούστου 2011 και ανανεώθηκε για 10 χρόνια. Ήδη είχε προηγηθεί στην αρχή του έτους η ανανέωση της θητείας του Μουφτή Κομοτηνής Μέτζο Τζεμαλή.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση παρέτεινε τη θητεία των νόμιμων μουφτήδων στη Θράκη σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, αν και είναι πάντα σε εξέλιξη η συζήτηση για την αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης των Μουφτήδων μέσα από επιτροπή πολλαπλής εκπροσώπησης πενταετούς θητείας και ανάδειξη από λίστα, όπως έχουν δείξει οι προθέσεις της κυβέρνησης.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/