Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ποια μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα ασχολείται πρωτοσέλιδα με την λεηλασία στο 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής;

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ,
ΟΛΟ ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ



H κατάληψη έληξε... με την καταστροφή του σχολείου


«Βιασμό του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, της ψυχής και της ζωής μας» χαρακτήρισε η διευθύντρια του 3ου Λυκείου Κομοτηνής κ. Μαρία Κοσμίδου τους πρωτοφανείς βανδαλισμούς που προκάλεσαν άγνωστοι κουκουλοφόροι στο υπό κατάληψη σχολείο της πόλης. Οι παράπλευρες απώλειες των μαθητικών καταλήψεων εφέτος είχαν στην πόλη της Κομοτηνής το «πρώτο τους θύμα».

Το σχολικό συγκρότημα του 3ου Λυκείου, που είχε παραδοθεί μόλις την περασμένη εβδομάδα ως κόσμημα στην τοπική κοινωνία ύστερα από παρεμβάσεις με κονδύλια του ΕΣΠΑ, έγινε μέσα σε λίγες ώρες αγνώριστο. «Τριάντα χρόνια στην εκπαίδευση έχω δει καταλήψεις και ζημιές, αλλά αυτό δεν το έχω ξαναδεί ποτέ. Είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν είναι έργο μαθητών. Είναι έργο βανδάλων», δήλωσε αγανακτισμένος στην «Κ» ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Θόδωρος Μουχτσής όταν, μαζί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής και τους αρμοδίους του Δήμου Κομοτηνής μπήκαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο κτιριακό συγκρότημα. Εκπληκτοι αντίκρισαν τις αίθουσες, τα γραφεία των καθηγητών, τα κομπιούτερ, τα φωτοτυπικά και όλο σχεδόν τον μηχανολογικό εξοπλισμό του κτιριακού συγκροτήματος να έχουν δεχθεί την μήνιν των καταληψιών (πυρπολήθηκαν και αρχεία)...

Οι αρμόδιοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής υπολογίζουν σε 90.000 - 100.000 ευρώ τις ζημιές που προκλήθηκαν, αλλά όπως είπε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν είναι μόνο οι ζημιές που «πονούν», όσο η «μεταχείριση» που είχε ο σχολικός χώρος από τους καταληψίες. Το σχολικό συγκρότημα, μαζί με ένα από τα δημοτικά σχολεία της πόλης, είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ανακαινίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι με κονδύλια ύψους 700.000 ευρώ για να αντικατασταθούν οι (καρκινογόνες) πλάκες αμιάντου με άλλα ακίνδυνα υλικά. Την περασμένη εβδομάδα, το σχολείο παραδόθηκε και τυπικά για εκπαιδευτική χρήση.

Για τους υπεύθυνους της σχολικής εκπαίδευσης, αλλά και για την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, οι δράστες παρέμεναν έως χθες άγνωστοι. Το σίγουρο γι’ αυτούς είναι ότι ήταν εξωσχολικοί και αρκετοί κουκουλοφόροι, οι οποίοι ανέλαβαν δράση μόλις μπήκαν στο σχολικό συγκρότημα το βράδυ της Πέμπτης μαζί με μαθητές του Λυκείου που ξεκίνησαν την κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις στα βιβλία και το διδακτικό προσωπικό.


Αποχώρησαν οι μαθητές

Οι μαθητές του λυκείου, λένε οι εκπαιδευτικοί, γρήγορα αποχώρησαν, καθώς η κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος –το οποίο στεγάζει και το Εσπερινό Γυμνάσιο Κομοτηνής– πήρε άλλη τροπή. Οπως αναφέρουν οι ίδιοι, «τα μέλη της ομάδας των κουκουλοφόρων καταληψιών έδιωξαν και τον φύλακα και παρέμειναν απόλυτοι κυρίαρχοι του σχολικού συγκροτήματος μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής».

Η διευθύντρια του σχολείου και ο προϊστάμενος της εκπαίδευσης κάλεσαν, όπως είπαν, γύρω στις 20 φορές την Αστυνομία, αλλά δεν υπήρξε παρέμβαση στον χώρο, καθώς δεν δόθηκε σχετική εντολή. Οι εξωσχολικοί καταληψίες αποχώρησαν αφήνοντας πίσω συνθήματα στους τοίχους, «γυαλιά-καρφιά» στο εσωτερικό, αλλά και κάποια αίματα στο πάτωμα. Η Ασφάλεια δεν μπόρεσε να εντοπίσει τα στοιχεία του τραυματία που συμμετείχε στους βανδαλισμούς, καθώς αυτός πήγε μεν στο νοσοκομείο Κομοτηνής –όπως υπέθεσαν οι αστυνομικοί– αλλά έδωσε στα εξωτερικά ιατρεία «ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας» πριν αποχωρήσει.

Οι εκτεταμένες φθορές δεν επέτρεψαν την επαναλειτουργία του λυκείου το πρωί της Παρασκευής. Το απόγευμα, οι δεκάδες μαθητές του Εσπερινού, οι καθηγητές και υπάλληλοι του δήμου ανασκουμπώθηκαν και επανέφεραν τη μία πτέρυγα σε κατάσταση εκπαιδευτικής καταλληλότητας. Χθες επαναλειτούργησε και το 3ο Λύκειο, ενώ η Εισαγγελία Κομοτηνής διέταξε έρευνα για τους βανδαλισμούς μετά και τη μήνυση που κατέθεσε κατ’ αγνώστων ο δήμος.

Η πρόσφατη «μεταχείριση» του σχολικού συγκροτήματος είναι όμως μια πράξη που «πονάει» περισσότερο την πόλη της Κομοτηνής, η οποία δεν διαθέτει ικανό αριθμό σχολικών συγκροτημάτων για να στεγάσει τον μαθητόκοσμό της.

Τρία λύκεια και πέντε γυμνάσια (12 τμήματα στο Εσπερινό) όλα κι όλα. Είναι μάλιστα μία από τις πόλεις στην οποία έχει δημιουργηθεί γυμνάσιο εδώ και 12 χρόνια, αλλά είναι ακόμα στα χαρτιά γιατί δεν έχει βρεθεί οικόπεδο για να χτιστεί!

Οσο για τα λοιπά υπό κατάληψη γυμνάσια και λύκεια, αυτά ξεπέρασαν τα 250 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τους μαθητές. Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, χθες έκανε λόγο για περίπου 200 κατειλημμένα σχολεία. Σύμφωνα με τους μαθητές, περί τις 115 καταλήψεις είναι στην Αθήνα και φαίνεται να συνδέονται με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), τα μέλη του οποίου πρόσκεινται στο ΚΚΕ.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/